Leder

Det er en gusten fidus, som Peter Hummelgaard har betjent sig af ved de seneste to valg

Med skyggekandidater i en anden valgkreds end sin egen er beskæftigelsesministeren gået på kompromis med demokratiske grundprincipper i et forsøg på at stemmemaksimere
Det er ikke ulovligt, men det er principielt problematisk, at Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved de to seneste folketingsvalg har benyttet sig af såkaldte skyggekandidater, skriver indlandsredaktør Anton Geist i denne leder.

Det er ikke ulovligt, men det er principielt problematisk, at Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved de to seneste folketingsvalg har benyttet sig af såkaldte skyggekandidater, skriver indlandsredaktør Anton Geist i denne leder.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indland
12. oktober 2022

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har haft gang i en gusten fidus. Ved de to seneste folketingsvalg har han benyttet sig af såkaldte skyggekandidater og har på den måde kunnet maksimere sin chance for at hente stemmer i andre københavnske valgkredse end sin egen. Det har Frihedsbrevet afdækket, og ministeren har selv erkendt, at det har fundet sted.

Ulovligt er det ikke, men det er principielt problematisk.

Lone Larsen, som i 2019 stillede op for Socialdemokratiet i Bispebjergkredsen i København, fortæller til Frihedsbrevet, at hun ikke selv havde noget ønske om at blive valgt til Folketinget. Alligevel var hun altså opstillet, men kun på papiret.

»Sidste gang var det Peter Hummelgaard, jeg stillede op for. Ideen var, at han brugte hele vores område til plakater og alting,« forklarer hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

En klam fidus.

Michael Hullevad, Peter Mikkelsen, Holger Nielsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Man må vel også kunne forlange lidt af vælgerne?

Jeg har svært ved at forestille mig, at det er socialdemokrater i Bispebjerg, der har fundet på denne fidus. Mon ikke andre har benyttet den - og ikke kun socialdemokrater.
Peter H er en af de mere moderne socialdemokrater - på godt og her ondt.

Der er da ufatteligt mange kandidater både til kommunal-, regions- og folketingsvalg, der stiller op i sikker forvisning om, at de ikke bliver valgt. Det er der hverken noget skummelt eller klamt i. Tværtimod kan det være ganske sympatisk, som det f.eks. er tilfældet, når vi i Enhedslisten laver kandidatopstillinger. Har er fokus på at få den bedste valgt til gavn for vores samlede politiske projekt. Der er desuden noget befriende i, at det ikke bliver en personlig alle-mod-alle valgkamp vi fører. At vi ikke hver især skal forsøge at føre os frem på hinandens bekostning, men kan glæde os over, når det går godt for en kandidat. Det er også dejligt at man med glæde f.eks. kan dele en anden kandidats facebookopslag, uden at skulle tænke på, at det koster en selv en stemme eller to.. At være kandidat for Enhedslisten er altså at stille sig til rådighed for fællesskabet, og det er både befriende og dejligt og langt fra en gusten fidus.

Torben Siersbæk

Jeg tror at alle partier har kandidater, der kun stiller op for at tiltrække stemmer til partiet.

Fænomenet kaldes "pynteliste".

Jeg forstår til fulde og deler Mette Reissmanns forargelse over vælgermanipulationen!

Michael Hullevad, Holger Nielsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Kristine Hybschmann

Lone Larsen stiller op igen i år. Men så for hvem?

en klam FIDUS 1. tillid; 2. fiffigt og ikke helt fint foretagende; kneb; 3. anvisning på lejlighed til at gøre en sådan forretning
ETYMOLOGI ordet fidus kommer via tysk Fiduz af ital/latin fiducia – voto di fiducia/vote of confidence/tillidsstemme (Den Store Danske/lex.dk)
opstillede/indvalgte folketingskandidater burde have pligt til at sidde i Folketinget for en gennemsnitsborgerløn/måned på DKK 44.514 (Danmarks Statistik 2022)