Leder

Lovet lempelse af offentlighedsloven er havnet i en syltekrukke

Justitsminister Mattias Tesfaye vil nedsætte et ekspertudvalg, der skal finde et nyt balancepunkt mellem åbenhed og mørklægning i offentlighedsloven. Men det vil være en syltekrukke
Justitsminsiter Mattias Tesfaye (S) har bebudet nedsættelse af et ekspertudvalg, der skal se på en mulig lempelse af offentlighedsloven – men det er spild af tid. Der er ikke brug for flere analyser, studier eller anden tidsrøvende udenomssnak.

Justitsminsiter Mattias Tesfaye (S) har bebudet nedsættelse af et ekspertudvalg, der skal se på en mulig lempelse af offentlighedsloven – men det er spild af tid. Der er ikke brug for flere analyser, studier eller anden tidsrøvende udenomssnak.

Francois Walschaerts

Indland
5. oktober 2022

Det ligner et paradoks, men er ikke desto mindre sandt: Det er noget af en øvelse at finde en politiker, der ikke udtrykker ønske om at lempe på de stramninger af adgangen til indsigt, der blev indført med ændringer af offentlighedsloven i 2013.

Statsministeren sagde det i juni på baggrund af Minkkommissionens beretning, justitsministeren har netop sagt det mandag til Kristeligt Dagblad, Venstre har sagt det siden coronapandemien, og De Konservative har sagt det i endnu længere tid.

Læg dertil alle Folketingets øvrige partier, der i årevis har talt for lempelser af især den forkætrede paragraf 24 i offentlighedsloven. Det er den, der handler om ministerbetjening, og den paragraf har ifølge Ombudsmanden slået en effektiv ring omkring centraladministrationen. En ring af mørke, vel at mærke.

Trods de mange udtrykte ønsker om lempelser sker der ikke rigtig noget. Den endnu siddende regerings lovkatalog til det kommende folketingsår vil ej heller indeholde forslag, der sigter mod at lempe bestemmelserne. Tværtimod.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

I festtalerne fortælles der ellers om ,at Danmark er et frit og åbent demokrati.

Hvorfor er det så svært at give befolkningen mulighed for at kunne se med i beslutningsprocesserne?
Det må da være en særdeles god måde at give befolkningen mere viden om baggrunde og tænkte virkninger af en reform, lov, osv.

Hvorfor må befolkningen ikke være klædt godt på, når de skal sætte deres kryds?

Carsten Sperling, Alvin Jensen, Michael Hullevad, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

De gamle magtpartier manipulerer med demokratiet bag kulissen.
Det er utroligt sjofelt da mange vælgere ikke har evnen til, at gennemskue hvad der foregår.
Demokratisk tankegang er ikke tilstede i justitsministerens hoved.

Carsten Sperling, Alvin Jensen, Inger Pedersen, Michael Hullevad, Jesper Kloppenborg, Rolf Andersen, Eva Schwanenflügel og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Jeg fatter simpelthen ikke, at Information overhovedet vil give ministeren taletid.

Den lov bliver aldrig nogensinde ændret.

Lad os tie den ihjel, og anvende kræfterne på at udbrede kendskabet til rækkevidden af loven om aktindsigt i miljøoplysninger.