Leder

Ærgerligt, at DR udelader oplysninger i vigtig sag

Selvfølgelig gør det indtryk, at en 12-årig syrisk pige læser op af et brev om tvangsudsendelse. Men DR udelader en vigtig oplysning og skygger dermed for sagens reelle problem
DR’s historie bliver ikke mindre vigtig af, at alle oplysninger – også de, der ikke understøtter en kritik af styrelsens breve – lægges på bordet.

DR’s historie bliver ikke mindre vigtig af, at alle oplysninger – også de, der ikke understøtter en kritik af styrelsens breve – lægges på bordet.

Rune Øe

Indland
17. november 2022

Det er glædeligt, at medier som DR behandler den problematiske situation for de hundredvis af syriske flygtninge, der har fået eller står over for at få inddraget deres opholdstilladelse her i Danmark, som det skete i dokumentaren Flugten fra Danmark, der blev lanceret mandag.

Som også denne avis har beskrevet, har udlændingemyndighederne med det såkaldte Projekt Damaskus siden 2019 vurderet, at forholdene i og omkring den syriske hovedstad Damaskus nu er tilpas sikre til, at syrere kan vende hjem. Vurderingen står danske myndigheder ret alene med internationalt, og den strider også mod FN’s anbefalinger.

Hvis de syriske flygtninge nægter frivillig hjemrejse – hvad ikke særlig mange har valgt – er næste stop et udrejsecenter. Indtil videre er det nemlig ikke muligt at tvangsudsende dem, fordi hverken Danmark eller andre vestlige lande anerkender al-Assad-regimet. Og dermed er vi fremme ved DR’s dækning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er, for at sige det mildt, dybt usympatisk og bekymrende, når Udlændingestyrelsen sender skræmmebreve til børn i form af trusler om tvangsudsendelser fra Danmark.

Især når styrelsen dementerer sig selv nederst i den selvmodsigende skrivelse.

For netop det understreger jo bare med al ønskelig tydelighed, at brevet ingen anden funktion har end at gøre folk så bange, at de flygter endnu engang- nu fra Danmark.

Hvorhen er åbenbart ligegyldigt.
Bare ud, til andre europæiske lande vi er usolidariske med.
Bare ud, voksne og børn som allerede er flygtet før, men aldrig får en sikker havn hér, fordi paradigmeskiftet foretaget under Løkke Rasmussen med Dansk Folkeparti som ivrigt heppekor.

Så jo, måske burde DR have fremlagt også den selvnegerende passus nederst på siden, for at tydeliggøre hvor absurd brevet egentlig er, når det truer med noget, der ikke "indtil videre" kan ske.

Men DR har gjort helt ret i at dokumentere Udlændingestyrelsens bizarre breve til uskyldige børn.

Svaret på det faktum bør ej være kritik, men opbakning.
Og yderligere spørgsmål til denne sag.

Hvem har fundet på det, kunne være en rigtig god idé at undersøge!

Morten Balling, Inger Jensen, Peter Gløde, Søren Fosberg, Elise Berg, Viggo Okholm, Marianne Jespersen, Sinne Lundgaard Rasmussen, Mogens Dam, Marianne Stockmarr, Thomas Tanghus, Ete Forchhammer , Dorte Sørensen, Frank Wilhelmsen, Christel Gruner-Olesen, Lone Hansen, Martin Christensen, Inger Pedersen og Marie-Christine Poncelet anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Vi er mange der ikke vist at Udlændingestyrelsen sender den type brev til børn, det der står til sidste er ligegyldigt for alle ved at den angst trussel vækker i begyndelsen af brevet indskriver sig i barns bevidsthed, det er med vilje at man gøre denne slags og det er uacceptabelt.
For mig at DR ikke nævner det men prioriterer at vise barns angst gøre dokumentaren ikke mindre troværdig og vigtig.

Søren Fosberg, Elise Berg, Viggo Okholm, Marianne Jespersen, Sinne Lundgaard Rasmussen, Marianne Stockmarr, Ete Forchhammer , Dorte Sørensen, Frank Wilhelmsen, Christel Gruner-Olesen, Lone Hansen, Eva Schwanenflügel, Martin Christensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Underligt, at DR bringer sig i en position, hvor de kan - og med rette bliver - kritiseres for ikke at bringe den fulde ordlyd af de - rent ud sagt terroriserende - breve til såvel børn, unge som voksne...

For - når HELE ordlyden kommer med,..

Jamen så er det jo vitterligt ren terror:
At bringe usikkerhed og angst på alle planer i det mest fundamentale i menneskers liv!

Peter Gløde, Marianne Jespersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Ok - men måske var det den egentlige, skjulte hensigt?

At bekende sig til "paradigmeskiftet" - for at undgå ENDNU flere nedskæringer fra de politikere, der ikke magter at forholde sig til armslængdeprincippet???

Det, DR bringer er det man ikke mindst som 12 årig læser, før panikken er fuldkommen.
Måske skulle DR som et lille - meget lille ps have nævnt den besynderlige tilføjelse, når Udlændingestyrelsen kan finde på at sende så mærkelige og selvmodsigende breve. Men det holder selvfølgelig folk i arbejde.
Mens mange af de voksne, der får sådanne breve enten er i arbejde eller meget gerne vil have et arbejde, der giver mening. I stedet for sådan en gang juks.

Søren Fosberg, Elise Berg, Marianne Jespersen, Marianne Stockmarr, Ete Forchhammer , Dorte Sørensen, Frank Wilhelmsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Jeg har ikke set den 12 årige pige læse sit brev op , men jeg hørte et længere indlæg i P1 - hvor P1 både talte med menneskerettigheds folk, børneorganisationer osv samt havde forsøgt at få Udlændingestyrelsen til at medvirke i P1.

Ete Forchhammer

ÆRGERLIGT er alt for pænt et ord om den plads Information har valgt at give udeladelsen af en “trøstende” oplysning til en person, in casu tilmed en mindreårig, dog hverken dansk eller ukrainsk, man netop har revet tæppet væk under!
Det var galt i går, og nu fremturer avisen ligefrem på lederplads med denne proportionsforforvrængning for fluekneppere.

Den manglende oplysning har jo INTET med brevets egentlige indhold: FORSVIND! at gøre, men alene med det beklagelige problem at vi magthavere desværre kun kan sparke dig til et udrejsecenter her i landet, et sted der er designet til langsom opløsning, og som er valgt helt bevidst af OS, for Vi har magt til at ødelægge dig, uanset hvor du er, når du, og måske din familie, formaster sig til at flygte fra jeres hjem og så ikke bare er gået til på vejen, men du eller dine forældre tillader jer at ville forstyrre os enestående vidunderlige danskere…

Nuvel, skal jeg gå ind på præmissen at DR bør referere ord og ikke mening, så melder spørgsmålet sig: også når ordene ikke har reel betydning for meningen?
Men o.k., de udeladte to ord betyder en MIDLERTIDIG begrænsning af brevskrivers beskidte handlemuligheder… DET er vel nok et fint plaster, her børneplaster, til et “kraniebrud”!
Uværdigt for Information at ofre megen spalteplads på sådan et plaster, når bruddet det skal dække, er så stort og dybt.

Inger Jensen, Søren Fosberg, Marianne Jespersen, Sinne Lundgaard Rasmussen, Marianne Stockmarr, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

@Inger Pedersen, så vidt jeg har forstået, havde DR sikret sig kommentarer fra de involverede parter inden udsendelsen, og ingen af dem havde gjort opmærksom på undladelsen, hvor bevidst den så har været? Jeg synes ikke der her er noget med at bringe sig i en underlig position for DR.
Men ellers er jeg 100% enig med dig i din første kommentar.
Den anden peger nok på et generelt problem i slægt med fænomenet “selvcensur”?

Området er en farce, og er blevet det pga. sære måder at fortolke og reagere på i DJØF-segmentet.
Det er klart, at folk har legitim ret til beskyttelse, når de står i opposition til ledelsen i et land, som vi ikke engang anerkender legitimiteten af. Det er klart, at man ikke kan vurdere, at mindreårige børn uafhængigt af deres forældre eller værge kan få vurderet beskyttelsesbehov.
Det er kart, at indsatsen såvidt muligt må gå ud på at normalisere flygtningenes tilværelse i form af de muligheder for at opretholde et almindeligt liv, vi anerkender retten til i vores samfund.
Hvis man accepterede disse simple og intuitivt indlysende retningslinjer, ville vi slippe for en masse problemer.

Inger Jensen, Peter Gløde, Ete Forchhammer , Elise Berg, Marianne Jespersen, Sinne Lundgaard Rasmussen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sinne Lundgaard Rasmussen

Udeladelsen går jo bare på, at den 12årige kan havne på Udrejsecenter i stedet for at blive udsendt til Syrien. Pest eller kolera - truslen er den samme (og ja, er med på at familien har fået to år mere i dk, men så kan de så starte forfra igen med usikkerhed etc.). Fuldstændigt urimeligt at vi udsætter mennesker for psykisk tortur - børn som voksne.
Ressourcespild på alle måder.

Søren Fosberg, Kenneth Krabat, Ete Forchhammer , Elise Berg, Steffen Gliese, Marianne Jespersen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Sinne Lundgaard Rasmussen

Kunne Informations journalister ikke have lyst til at belyse vores behandling af flygtninge mere i dybden i stedet for det her?
Vi mangler nogen, der vil grave i de dybere lag - ikke bare køre en enkelt personrettet artikel i ny og næ.
Hvad foregår der, hvad er tankerne bag og hvem er interessenter i det her?
Det ville klæde Information at træde i karakter som uafhængig avis og afdække det her område grundigt.

Søren Fosberg, Ete Forchhammer , Elise Berg, Inger Pedersen, Steffen Gliese, Lene Ludvigsen, Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar