Leder

Hadet til magten tabte, det bestående samfund sejrede

Valget 2022 blev forudset som et nyt jordskredsvalg og et mistillidsvotum til den politiske klasse. Det endte som en nærmest reaktionær tillidserklæring til magtudøvelsen og ideologisk opbakning til velfærd
Fordi statsminister Mette Frederiksen (S) var blevet draget til regnskab i regeringsperioden, var hun fri til også at tale politik i valgkampen.

Fordi statsminister Mette Frederiksen (S) var blevet draget til regnskab i regeringsperioden, var hun fri til også at tale politik i valgkampen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
3. november 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Som optakt til valget 2022 udspilledes ved Folketingets åbning en speciel scene. Statsministeren fejrede tre kolleger fra tre forskellige partier:

»I har samarbejdet på kryds og tværs af forskellige partier og holdninger. Indgået tusindvis af kompromiser. I har pligtopfyldende passet jeres arbejde,« sagde hun.

Den afgående formand, Bertel Haarder, brød forretningsordenen og talte direkte til sine kolleger: »Mine måske sidste ord til jer fra denne talerstol skal være: Rank ryggen. Jeg er førstehåndsvidne på, at I, folkevalgte, er langt bedre end jeres rygte.«

Umiddelbart kan det forekomme vammelt, at landets politiske klasse hylder hinanden for at være så gode til at forvalte magten. Men det skete efter en regeringsperiode præget af undersøgelseskommissioner, afsløringer af magtmisbrug, en rigsretssag mod en Venstre-politiker og trusler om en anden rigsretssag mod statsministeren.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Demokratiet er vel også bedst, når der samarbejdes. Ræk ud til "de andre" - og det gælder ikke mindst politikere.

Lise Lotte Rahbek

Valget22 var kun en magelig overgivelse til det bestående.
Det bestående og det magelige vil ikke kunne redde os eller klimaet. Men pyt. Der lukkes øjne og satses på, at nogen genopfinder evighedsmaskinen. Og den dybe tallerken.

Bjørn Pedersen, erik pedersen, Christel Gruner-Olesen, Flemming Berger, Hans Larsen, Peter Meyling, Carsten Munk, Torben Skov, Alan Frederiksen, Eva Schwanenflügel, erik lund sørensen, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Niels-Simon Larsen, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Naja Abelsen, Henning Andersen, Mads Kjærgård, Alexander Bak, Ejvind Larsen og Kim Øverup anbefalede denne kommentar
Jimmy Marquardsen

Ja! Rune Lykkeberg, lad os snakke lidt om magten. Du ved!...den grundlæggende grundlovs-bestemte magt. Og 'hvor demokratisk baseret den i virkeligheden er. Eller det tør du måske ikke?

Nej!...Fordi en Chefredaktør på et respekteret medie som Information, sætter naturligvis ikke spørgsmålstegn ved det mest essentielle i vores demokrati. Og han er ikke alene. Tværtimod.

Steen K Petersen, Mads Kjærgård og Alexander Bak anbefalede denne kommentar
Jette Tømmerup

Tak til Rune Lykkeberg for en fin leder. Ja, der ligger et stort og megt vigtigt arbejde foran os omkring natur, dyrevelfærd, magt og økonomi.

Fam. Tejsner, Gitte Loeyche, Steffen Gliese, Niels-Simon Larsen, Holger Nielsen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar

Kære Jimmy Marqurdsen.
Kunne du måske forklare lidt nærmere hvad du mener? Jeg kan jo mærke, at du er meget vred; men forstår ikke hvad du er vred over.
Venlig hilsen Torben Andersen

erik pedersen, Jens Ørum Andersen, Hans Larsen, Steffen Gliese, Inger Pedersen, Ole Meyer, Holger Nielsen, Naja Abelsen, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Inge ambrosius og Vagn Bro anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Tja "magt" eller "magten" lær at elske den. Desuden så er det vel lidt at en overdrivelse at kalde et valgresultat, hvor regeringen kun knapt ved rem og tøjler holder fast i "magten" for en absolut sejr. Jeg troede nu, at vi havde demokrati men det er da forfriskende at Information nu kalder tingene ved deres rette navn. Jeg tillader mig at gå udfra, at den gamle modstandsavis, så også nu mener at man skulle elske besættelsesmagten thi det var dog en "magt."

Willy Johannsen

Ja, Lykkeberg, sådan kan det godt se ud fra en bekvem post i hovedstaden.
Og jeg er enig i, at sådan ser det rent faktisk ud.
Men der hører en hel del mere til den virkelig end det, du skriver.

Der skulle ikke ret mange stemmer til mange steder i landet, for at resultatet havde set helt anderledes ud.
Men nu var valgdeltagelsen som bekendt lavere end ved de foregående valg.
Som bekendt har lav valgdeltagelse altid gavnet venstrefløjen.
Den er nu er overrepræsenteret i forhold til den politiske virkelighed og stemning her i landet.

Og hvorfor blev det sådan? Flere grunde til det. Nok den vigtigste:
Udkantsdanmark er ved at give op. De bliver alligevel tromlet ned. Sådan føler folk det.
Magten sidder nu engang på nogle få personers hænder i København.
Sådan føler almindelige mennesker det. Pjat, kan du sige.
Men når folk nu engang føler det er sådan, ja så ER det nu engang sådan for dem.
Og scenariet vil gentage sig ved næste valg. Og næste valg igen.

Nu får vi igen en regering, med ”dronningen” i spidsen godt hjulpet på vej af en velkendt BB.

I udkantsdanmark råber de ikke så højt. Det er noget, som er forbeholdt hovedstaden.
Men det betyder ikke, at de bare uden videre accepterer og finder sig i det her.
Det her vil avle endnu mere politikerlede, og MF og BB vil være med til at fremme den, når de ”danner” den ny regering.
Pjat, kan du sige igen. Men sådan vil folk i udkantsdanmark opleve det.
Og det vil resultere i en stille og rolig og ikke mindst fortsat polarisering.
Den slags går ikke vanvittigt hurtigt i et land som Danmark – men den vil fortsætte.

MF har IKKE befolkningen bag sig. Hun har en DEL af befolkningen bag sig.
Det har en statsminister nu engang altid i Danmark.
Hendes sejr er en pyrrhussejr. Den skyldes flere ting.
Hovedårsagen var, at de to partier som traditionelt har dannet modvægten mod den røde fløj i Danmark, stillede med de to svageste modkandidater, som er set i generationer. De færreste gad dem. Ganske enkelt.

Nu får vi et par år med en skrøbelig borgfred. Næppe mere. Og så får vi alle problemerne igen.
For de bliver ikke løst imens. Det tør jeg godt spå.
Det er trist for Danmark.

Niels-Simon Larsen

Systemkritik bliver der snakket lidt om hist og her, og Preben Wilhjelm har skrevet en bog, Krisen, og den ude levne systemkritik.
Det er meget godt med kritik, men hvad med forandring, og skal vi ikke snart i gang med den? Natur, magt og økonomi - en stor mundfuld, men hvor foregår det henne? Lad nu forandringen komme i spil. Lad snakken komme i gang og give ansatser til handling og følgende forvandling. Det er på høje tid.

Ø fik fire dyt i bamsen, og det gør da ondt, selvom Å kunne nyde godt af det.
Det er underligt, at Inger og Lars kunne få så mange stemmer, når deres politik er ukendt og kandidaterne ligeså.

Jeppe Lyngsø Bundgaard, erik pedersen, Ole Olesen, Lise Lotte Rahbek, Carsten Munk, Steffen Gliese, Espen Bøgh og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Den udeblevne.

Freddie Vindberg

Det eneste rigtige i et demokrati er at få alle med - derfor er det brede samarbejde så essentielt.

Tak til Mette Frederiksen - og Lars Løkke for at prøve. Trods alt.

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Men, Freddie Vindberg. Man får jo netop ikke alle med, når dem på midten regerer over alle os andre. Os, på fløjene, der gerne vil noget andet. Eller eksisterer vi ikke? Os, der vil have et opgør med vækstdogmet og ødelæggelsen af klimaet.
Det brede samarbejde dækker jo over, at ovre middelklasse og opefter har rottet sig sammen, og styrer os alle blindt mod afgrunden med friværdi og frit valg i behold.

erik pedersen, Flemming Berger, Ole Olesen, Helle Bovenius, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye, Peter Meyling, Steffen Gliese og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Overskriften er ganske rammende, og får een til at tænke på udviklingen i Amerikansk politik med Trump i spidsen, samme med store dele af det republikanske parti, for det absolut antidemokratiske.

Her især repræsenteret af Lars Løkke suppleret af Alex Vanopslagh og deres kampagners indholdsløshed vendt imod regeringspartiet og selvfølgelig mod Mette Frederiksen.

Lars Løkkkes kampagne fortrinsvis drevet af politisk magt-forfængelighed ved at slå sig op som nyt bredt midterparti , og hamre løs p regeringen for de manglende reformer i de sidste 3 år, uden dog at fortælle - hvad de seneste 3 år er gået med; "corona i over 2 år, og siden en krig i Ukraine", som var mere presserende for regeringen end reformer.

Det ved Lars Løkke ganske udmærket, men alligevel bruger han dette underlødige angreb på regeringen, - at flere medier så ikke kan huske hvad de 3 år er gået med, og spille med på Lars Løkkes taskenspiller trick, er yderst forbavsende, og taler vel sit eget sprog om disse - åh.., så oplysende medier og deres gerninger for folkeoplysningen!

- Vi fik så aldrig at vide hvilke reformer Lars Løkke ville gennemføre, så at stemme på Moderaterne ville være at stemme med bind for øjnene på både den ukendte midte og de ligeså ukendte reformer.

Mange drømmere lod sig åbenbart tryllebinde af Lars Løkkes påfund med en ny midte, - der ville rette op på alting, som de så heller ikke vidste hvad var, og det var lige vand på Lars Løkkes mølle, - en drøm om sin genkomst som den store frelser for Danmark.

Kongemageriet - eller den tabte horisont, var i virkeligheden slet ikke noget for Lars Løkke, - NEJ kun kongetronen ville stille ham tilfreds, men som valget udviklede sig faldt drømmene til jorden, - ikke kun for Lars Løkke, men sikkert også for de mange nye til drømmende tilløbere, til den falske midten og de luftige reformer.

Udsigten til en regering over midten peger i dag mest på en regering hvor Socialdemokratiet og muligvis Venstre med andre partier bliver de ledende i en regering hen over midten, - og det vil næppe passe Lars Løkke særlig godt, så vi kommer nok til at se verbale angreb på begge partier; "venstre for illoyalitet for den liberale ideologi, og socialdemokratiet for fedtspilleri(noget Lars Løkke kender som ingen anden)", så bittert vil det blive!

Alex Vanopslaghs TikTok kampagne var ligeså misvisende og misledende for de unge første gangs vælgere, "alt det er skulle gøres for at vi alle fik det bedre og et lettere liv", - var blot en fis i en hornlygte(om ting, som ser ud af meget, men som egentlig ikke er noget særligt).

Vi må håbe på de unge erkender deres fejl i at pjatte rundt og lege med demokratiet, sådan som Alex Vanopslagh inviterede dem til via TikTok memes - om hvor let alting politisk forandres!

De radikale politikeres drømme om medpolitisk magt og ministerbil ved at vælte regeringen blev straffet noget så eftertrykkeligt af sunde fornuftige radikale, - der valgte at stemme på andre partier, - der stadig havde fornuften i behold.

Mange må have troet de radikale politikere havde mistet forstanden(!), - først vælte regeringen og siden igen pege på regeringens fortsættelse?!

Hvordan det udvikler sig fremad, bliver interessant at se, men Venstre er vel den mest sandsynlige samarbejdspartner for en bred regering over midten, - lige henover de utro radikale, som misundeligt må se sig forbigået og helt uden indflydelse, for sådan er politik jo, og det ved de radikale også godt!

Mikael Flarup Bagger, Erik Fuglsang, Eva Jensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Jeppe, alle skal selvfølgelig med, også Enhedslisten - eller som de siger i Sæby: Ænhedslisten.

Jeg prøver bare at være optimistisk på demokratiets vegne.

Hvis de konservative får taget sig sammen og får en formand, der er pragmatisk på klassisk vis, vil de være den oplagte partner henover midten, sammen med de røde. Der er en virkelighedsforståelse til fælles, som liberalisterne ikke rummer.
Fordi vi har været forholdsvis forskånet for ultraliberalister, siden Fogh smuttede, er folk ikke ganske klar over, hvor galt det kunne være gået med de tre gange venstre+LA+RV.

Da jeg stemte på Alternativet,måtte jeg virkeligt holde mig for næsen p.g.a. støtten til Mette Frederiksen.
Hun er ikke værdig som statsminister og det er en meget ringe trøst,at de andre ikke er bedre.

Er det ikke tankevækkende paradoksalt at vi på den ene side hader politikernes spin og løgne, samtidig med at en ærlig politiker ville overleve lige så længe som en snebold i helvede?

erik pedersen, Lillian Larsen, Flemming Berger, Helle Bovenius, Lise Lotte Rahbek, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Michael Borregaard

Efter hvert valg - også dette - kommer jeg til at tænke på hvad Preben Møller Hansen sagde: "ingen, absolut ingen af de folkevalgte politikere der sidder i folketinget er fem potter pis værd for den danske befolkning, de er totalt værdiløse, de er deres egen lykkens smed, de rager til sig så man tror det er løgn..."

At LA kan gå markant frem skyldtes jo ikke personlighed, men blot at AV ses som en farverig politiker af de unge og deres brug af social(e) platforme, at Bertel "Bims" så siger at han er førstegangsvidne på at de, de folkevalgte, er langt bedre end deres rygte er svært at se ude fra, det bestående er blevet "valgt", nogle bliver, andre har udtjent deres "samfundsøkonomiske diskonteringsrente og skal forlade Borgens trygge rammer, nye kommer til, at tro noget bliver anderledes, er en utopi, valgkampen var præget af "dårlig" humor og valgflæsk ad libitum og generelt indholdsløs, det eneste man kan sige om det var, at valget var demokratisk!!

Eva Schwanenflügel

Svend Auken fra Valgkampen 1988:

"I politik er det vigtigt med holdninger og principper.

Folk, der lader, som om alle ideer er lige gode/dårlige, skal man være på vagt over for. 

Midt på vejen er der som bekendt ikke andet end hvide striber og døde fluer. 

At være i midten af noget, andre har defineret, er ikke opløftende."

Kronik i Politiken:
Svend Auken: Mit politiske testamente (I), Politiken, 26. september 2009

Espen Bøgh, erik pedersen, Mikael Benzon, Christel Gruner-Olesen, Ole Olesen, Helle Bovenius, Jeppe Lyngsø Bundgaard, Lise Lotte Rahbek, Inger Pedersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Som det fremgik af en af gårsdagens artikler her i avisen, så var valgets tale glasklar:

"Efter et uhyre tæt valg, hvor vælgerne samlet set er rykket mod højre, er det nemlig langtfra sikkert, at en ny socialdemokratisk ledet regering vil videreføre retningen fra det rød-grønne forståelsespapir. Tværtimod peger pilen mod et intenst og brutalt forløb, hvor Socialdemokratiet vil kigge mod højre."

Rød blok smed samlet set 9 mandater, og det kan vel næppe udlægges som en sejr til den røde lejr, kan det?
Mette Frederiksen gik til valg med en klar ambition om at danne en bred regering hen over midten, så nu peger pilen ganske rigtigt nu mod et forløb, hvor Socialdemokratiet vil danse højre om i salen.

Det kan man så begræde eller glæde sig over - alt efter politisk ståsted.

Svend-Erik Runberg

Har alle fuldstændig glemt Lars Lykke Rasmussens mere end blakkede CV?
- Han, -og Støjberg, er uværdige. - Synes jeg!

Tja, bop bop - hr. redaktør! Der er en reel konflikt mellem provinsen og statsmagten i storbyerne, som bliver større og større. Under valgkampen blev der lovet meget, i øst og vest. Nye midler til sundhedsvæsen, psykiatrien skulle pludselig have ekstra midler, oveni den helt utilstrækkelige pakke fra i sommers, måske til penge til erhvervsskolerne og den grønne omstilling osv. Den eneste som rigtigt påpegede hykleriet var KD, som kunne fortælle om udsultningen af regionerne og kommunerne og de manglende finanser under især LLR.

Ingen formåede, heller ikke pressen, at påpege at det faktisk er kommunerne og regionerne som skal implementere alle de gode ideer - og her er man anderledes bundet af en restriktiv budgetlov, en skæv udligningsorden, elendige finansaftaler mellem Kommunernes Landsforening og regeringen, som lægger loft på anlæg og drift - samtidig med at vi er tvunget til at efterleve love og regulativer som kommer i en lind strøm fra Christiansborg (se Serviceloven).

Det er uhyre konkrete udfordringer - men som pressen ikke rigtig gider at skrive om, eller problematisere ift. EUs økonomiske krav til medlemslandene, osv -så er det meget mere spændende at lege bogstavs kombinationer og forarges over politikeres skørlevned eller fokusere på enkeltsager.

Willy Johannsen

@ Svend-Erik Runberg

Jeg har sjældent i mit liv oplevet værdige politikere - ikke i Danmark.
Jeg tror, at dem, som stemte på Løkke og Støjberg, oplever Mette Frederiksen som uværdig. Af de samme grunde.

Jeg havde egentlig besluttet at stemme blankt, men så lagde min søde nabo, som er i firserne og religiøs, en brochure i min postkasse med omtale af den lokale kandidat for Kristendemokraterne. Hun virkede både værdig og troværdig, så jeg gik ud fra, at det ikke ville skade, at jeg stemte på hende.
Og det rykkede heller ikke på billedet, kunne jeg bagefter se.

Efter min mening bør det være vælgerne, som selv bestemmer kandidaterne, og ikke de mere eller uværdige partier med masser af snavs på hænderne mm.
Så jeg går ind for, at kandidater selv bestemmer, om de vil stille op, og deres kandidatur så afgøres ved primærvalg.
Men så vil alle pamperne selvfølgelig hyle noget så gevaldigt op, hvis de ikke kommer til fadet.
For det er i bund ikke andet politik går ud på.
Idealister? Min bare ...

Svend-Erik Runberg

@Willy Johannsen
Tak for dit indlæg, - og hilsen til din søde nabo!
Helt så pessimistisk som du, er jeg ikke. Trods uheldige eksemplarer mener jeg, at vi her til lands er begunstiget af et flertal af hæderlige og vidtskuende politikere, som vi bør prise. - Og netop derfor, - til støtte for disse, bør vi i særlig grad være efter de, der opfatter jobbet som et tagselvbord med sugerør i offentlige (- og private) kasser.
Jeg husker, at jeg for flere år siden, da Lars Løkke (bemærk navnet - ø og ikke y) var amtsborgmester i det nordsjællandske sad i rygekupé i Intercity 3 tog fra København til Aarhus. Vi talte ikke sammen. Han var under hele rejsen i telefon med sin kommunaldirektør, og instruerede samme i hvilke bilag der kunne flyttes til anden konto, hvilke der kunne få en anden "adresse" og hvilke der måske burde blive væk mm.
Jeg lærte en del den sene aften, og genkalder det altid når Lars Løkke toner frem.
Erfarer at sønnen nu skal i lære i EU! - Godt sted at begynde. - Vejleder ? - Morten Messerschmidt?

Jimmy Marquardsen

Susanne Vendt 03. november, 2022 - 08:39
"Kære Jimmy Marqurdsen.
Kunne du måske forklare lidt nærmere hvad du mener? Jeg kan jo mærke, at du er meget vred; men forstår ikke hvad du er vred over.
Venlig hilsen Torben Andersen"

Kære Torben. Vi er alle sammen underlagt et stykke papir, med en tekst der er skrevet af nogle få magtfulde mænd, for mere end 150 år siden. Og vi tror på og adlyder denne tekst, som religiøse fanatikere der tror på og adlyder biblen. Samtidig med, og på trods af, at vi hylder demokratiet, og at dette stykke papir med den hellige tekst på, aldrig er blevet vedtaget ved et demokratisk valg, hvor mere end 15 % af befolkningen deltog, det vil sige de rigeste og mest magtfulde mænd i samfundet. Kvinder havde for eksempel slet ikke stemmeret på det tidspunkt hvor grundloven blev skrevet og vedtaget.

Derfor er grundloven ikke det stykke papir værd som den står skrevet på, og jeg synes at vi skal skrive en helt ny, i fællesskab, og på demokratisk vis.

P.s. Jeg er ikke vred. Ordet "vred" dækker over en meget primitiv og enkelt følelse. Det jeg føler er uendeligt meget mere mangfoldigt, nuanceret og kompliceret.