Leder

Kun ved at kende til uretfærdige forskelle på mænd og kvinders løn kan man udligne dem

Et nyt EU-direktiv vil sikre mere åbenhed om løn. Formålet er at forhindre lønforskelle mellem mænd og kvinder. Det er en god idé
I 2020 blev der demonstreret for ligeløn og løntransparens foran Europa-Parlamentet i Bruxelles. Nu forhandler Parlamentet med de europæiske medlemslande om et direktiv, som har til formål at komme tættere på ligeløn mellem mænd og kvinder.

I 2020 blev der demonstreret for ligeløn og løntransparens foran Europa-Parlamentet i Bruxelles. Nu forhandler Parlamentet med de europæiske medlemslande om et direktiv, som har til formål at komme tættere på ligeløn mellem mænd og kvinder.

Kenzo Tribouillard

Indland
5. december 2022

I Danmark taler vi ikke så meget med vores kolleger om, hvad vi tjener. Mange lønmodtagere ved heller ikke, hvad kolleger, der varetager de præcis samme opgaver, som de selv gør, får i løn. Og flertallet ved ikke, at det via ligelønsloven er en ret at tale åbent om, hvad de tjener.

Sådan lød konklusionerne i en undersøgelse for et par år siden, og det flugter fint med tidligere undersøgelser: Mange anser løn for en dybt privat sag, ja, måske ligefrem som noget, der er upassende at bringe op. Men det bør det ifølge et nyt EU-direktiv ikke være.

Lige nu forhandler Europa-Parlamentet med de europæiske medlemslande om direktivet, som har til formål at øge transparensen omkring, hvad vi får i løn, med det formål at komme tættere på ligeløn mellem mænd og kvinder. Øget transparens bliver af eksperter fremhævet som et af de vigtigste midler til at nå det mål.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Måske er det et for stort skridt at offentliggøre sin personlige indkomst for alle.

Men hvis de ordentlige fagforeninger havde kendskab til de individuelle lønninger, var det måske i orden ?

Steffen Gliese, Jesper Kloppenborg og Niki Dan Berthelsen anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

https://ida.dk/raad-og-karriere/loen/idas-loenstatistik

Jeg har personligt været meget glad for min fagforenings lønstatistik, hvor de netop også regner i forhold til køn. Således at man bliver oplyst om forskellen.

Og det er så noget man kan tage med ind i sin forhandling.

Steffen Gliese, Rolf Andersen, Egon Stich og Nova Lone Jespersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Der er løn, og der er tillæg…
Slutresultat: uligeløn forbli’r en mulighed.

Torben Kjær Andersen

Berthelsen: Enig, men problematisk hvis den reelle dagsorden er ligeløn uanset forskellighed i job og indsats.

Carsten Bjerre, Jesper Kloppenborg og Jens Jensen anbefalede denne kommentar

Kan køn betyde noget ind på ens løn, det vil jeg tro,.
Og blive nogle kvinder udsat for diskrimination, ja desværre, men ens køn og ens løn kan spille ind på flere måder, og behøves ikke at have med diskrimination at gøre. Såsom mænd er mere risikovillig, som kan gøre, at de vil skifte job nogle mere, køre længer, bede om lønforhøjelse osv. Som vil give en naturlig lønforskel.

Men har vi et problem der er stort nok,
Hvis ja, så skal og bør vi gøre noget ved dette, men vi skal ikke skyde gråspurve med kanoner, men vi skal bekæmpe dette problem.

Men diskrimination komme i mange former på arbejdspladsen og i disse tider vil jeg sige der er mændene der bliver udsat for forskelsbehandling på flere område, men det er en anden historie. selv om rapporten niveau og fremlægning(vinklen) påviser dette store problem.

Rapporter af denne art, har mærkelig nok, så vidt forskellige tal.
Men når det komme til stykket så siger det sig selv. For det er efter hvad man tag med og ikke med på vægtskålen, og har tilgang til af tal. Og mit problem er ikke dette, selv om det er en meget misvisende måde at måde fremlægger dette på.

Mit problem er, HVOR er afsnittet om de ting de ikke har oplysninger om, af forskellig årsager osv.. Som er med til at giv et "lidt" misvisende billede af ting. som ellers er normalt i mange reporter.

For jeg ved ikke om det er på grund af ideologi, eller mangel på kompetencer eller noget andet, der gør at sådan et niveau er tilladt, men også at de kan slippe afsted med dette.

Et link til en der påpeger et par ting, rapporten ikke tag med, som gør at den ikke er retvisende.

https://www.facebook.com/koensdebat/posts/pfbid02dd61AaWPyUPv6LSLJH7pvP4...

Jeppe Bundgaard

Lønforskel på 13 procent kommer vel primært af, at kvinder og mænd vælger forskellige fag. Fag, der ikke aflønnes lige.
STEM fagene vs omsorgsfagene. Privat ansættelse vs offentlig osv.
Det er vel ikke nødvendigvis en uretfærdig sammensværgelse i det patriarkalske samfund.

Equality of opportunity Vs equality of outcome
jeg ønske et lige samfund, med lige muligheder og lige behandling, men ikke lige resultat(equality of outcome), som jeg aser som en vej, der skader massivt vores sag, her på venstrefløjen.

Jeg kan finde et klip der er små  40år gammel som påtaler denne måde disse tal bliver gjort op på i rapporten.
Recorded on November 12, 1981
https://www.youtube.com/results?search_query=thomas+sowell+destroys+femi...

Og hvad siger det at man kan slippe afsted med dette, selv den dag idag??

Eller hvad med, hvor mange der blive forskelsbehandlet, inde for samme køn.. som også ville være en god info at have med, eller hvor mange mænd der bliver underbetale i forhold til kvinde, for denne forskels behandling gå da ikke kun envejs.
men det ville så ødelægge lidt at køns vinklen(kønskampen)

Google Finds It’s Underpaying Many Men as It Addresses Wage Equity
https://www.nytimes.com/2019/03/04/technology/google-gender-pay-gap.html

Og mener også BBC havde samme problemer, med en del mænd ikke fik den samme løn.

Og vil man vide hvor ideologisk drevet dette emne er i EU så kan man læse dette og den måde de bruge ord på og vinklen ting.

https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/gender...

Som igen igen påpeger det problem jeg henviser til oppe, med forskelsbehandling mellem køn i tilgang og vinkle. Som gør at jeg ikke anser dette drejer sig om ligestilling.

Niki Dan Berthelsen og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar

Jeg går ind for åbenhed og dialog om aflønning, formue og skatte betaling. Men jeg finder det yderst besynderligt at denne åbenhed alene skal vedrører lønmodtagere og ikke kapitalbesiddere, der notorisk danser rundt med formuerne for at slippe for at betale skal og fff ggg mmm lige har fået en dom ved EU domstolen om at deres identitet som virksomhedsejere skal beskyttes så deres formueskatteskjul og sorte penge transporter ikke kan afsløres men tværtimod dækkes til gennem uigennemsigtige netværk af virksomheds konstruktioner i skatte skjul. Grotesk!

jeg havde engang en TR, som "kom til" at glemme en lønoversigt i kopimaskinen. Hun havde sin egen særlige dagsorden om at skabe splid mellem de gamle og nye medarbejdere og den nye ledelse. Det handlede mere om hvem der havde været der længst og ikke på kvalifikationer
Det skabte en masse bagtaleri og splittelse blandt kolleger og ødelagde arbejdsmiljøet i årevis

Udgangspunkt i lønnen er forkert. Man er nødt til at tage udgangspunkt i jobtilfredsheden, ønskerne, engagementet - for sin egen skyld.
Fremmedgørelse, stress etc. etc. kommer formodentlig af en voksende følelse af manglende oplevelse af jobbets nødvendighed og tilfredsstillelse under udførelsen, når formålet fortaber sig.

Tjah - argumentet for hemmelig løn er ret velkendt: Arbejdsgiver kender alle lønninger i firmaet, mens lønmodtageren spiller med bind for øjnene. I alle andre sammenhænge har man som individuel person ret til at forhandle med åbne kort, fordi det hjælper med til at alle betaler et samme for samme produkt.

Det er ulovligt at forlange en højere pris af jøder eller give en lavere rente til arabere, og naturligvis vil samme gennemsigtighed være en kæmpe fordel for alle de ansatte, som ikke er kæreste med chefens datter, eller som hjalp chefen lidt med fotokopierne ved sidste julefrokost.

Det er fuldstændigt vanvid, at en kompetent leder ikke skulle være i stand til åbent at forklare lønforskelle, med dokumentation i firmaets aflønningspolitik. Eller alternativt, at lade være med at diskriminere... Der er en million andre ledelsesbeslutninger, som ikke er hemmelige, men som heller ikke nødvendigvis er til forhandling.

Thomas Astrup

Direktivet om lønåbenhed blev som bekendt vedtaget og bliver dermed virkelighed.

Der findes dog allerede virksomheder som har taget lønåbenhed til sig. F.eks. konsulentbureauet Refyne der også har valgt at dele deres detaljerede lønstatistik offentligt: https://refyne.dk/loenaabenhed/

Det bliver godt, når alle andre følger trop.