Leder

Med Netanyahus nye koalition er tostatsløsningen historie

Benjamin Netanyahus nye israelske regering undsiger USA og det internationale samfund med løfte om gradvis annektering af Vestbredden
Netanyahus nye koalition består af hans eget parti, to ultraortodokse partier og et højrereligiøst, åbenlyst racistisk parti. En stribe tiltag varsler allerede nu yderligere undertrykkelse mod de cirka tre millioner besatte palæstinensere, skriver Lasse Ellegaard i denne leder.

Netanyahus nye koalition består af hans eget parti, to ultraortodokse partier og et højrereligiøst, åbenlyst racistisk parti. En stribe tiltag varsler allerede nu yderligere undertrykkelse mod de cirka tre millioner besatte palæstinensere, skriver Lasse Ellegaard i denne leder.

Ariel Schalit/Ritzau Scanpix

Indland
31. december 2022

Onsdag tiltrådte Benjamin Netanyahus sjette regering med en erklæring, der knæsætter »det jødiske folks naturlige ret til landet Israel«.

I regeringens udlægning udgør »landet Israel« (Eretz Israel) det britiske mandatområde Palæstina fra 1920 til maj 1948, da staten Israel blev udråbt fulgt af den israelsk-arabiske krig frem til en våbenstilstand i 1949, der afstak den ’grønne linje’ til Vestbredden under jordansk kontrol.

Lige siden – og især efter Israels sejr i junikrigen 1967 – har målet for den såkaldt revisionistiske gren af zionismen, som Netanyahu kommer fra, været israelsk annektering af Vestbredden, der udgør de bibelske områder Judæa og Samaria. Da Netanyahu første gang kom til magten i 1996 efter mordet på Arbejderpartiets premierminister Yitzhak Rabin, var hans politiske platform indædt modstand mod de Oslo-aftaler fra 1993, der stipulerede to stater mellem Jordanfloden og Middelhavet. Også selv om han i sine fem foregående regeringer (1996-99 og 2009-2021) modstræbende accepterede tostatsløsningen, presset af USA, som jo i sin tid formidlede den på plænen foran Det Hvide Hus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er ganske enkelt uhyggeligt. Vi accepterer apartheid, vold, drab, chikane, ydmygelser og familier der smides ud af deres bolig etc etc. Det er uhyggeligt at vi støtter og handler med den israelske regering.
Det er uhyggeligt at israelerne stadig kan påberåbe sig hvad der svarer til immunitet for handlinger der ligger år tilbage . Handlinger de nu udfører med samme uhyggelige ondskab mod et andet folk.
De bør isoleres og vi bør stoppe al samarbejde med staten Israel
Støt det palæstinensiske folk i deres kamp for ret til et værdigt liv !

Line Bech, Peter Blondin, Mette Johansson, Viggo Okholm, Torben Skov, Mads Berg, Anders Reinholdt, Issa Chaaban, Jørgen Tryggestad, Erik Nielsen, Torben K L Jensen, Kim Jensen, David Zennaro, Alexander Bak, Marianne Stockmarr, Erik Karlsen, Anders Graae, Thomas Tanghus og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Helt enig. Palæstinenserne går en - endnu hårdere - tid i møde. Det er næsten ikke til at holde ud at tænke på.

Line Bech, Mette Johansson, Kim Jensen, Mads Berg, Jørgen Tryggestad, Arne Albatros Olsen, David Zennaro, Marianne Stockmarr, Anders Graae, erik pedersen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

Den her konflikt er vel en næringsrig årsag til at Vesten ikke bliver respekteret globalt? Putin kan vel have fået inspiration herfra? For en ikke-kyndig almindelig socialdemokrat må jeg bare indrømme at Israels bosættelses-krig altid har forarget mig. Det er “rigtig smart” religiøs form for hybridkrig.
Hvor er sanktioner imod Israel og forsvarsvåben til Palæstinenserne? Jeg er godt klart over at jeg ser den krig på en udefra kommende impulsiv måde. Problemet er så, at jeg så hat været impulsiv i mindst 50 år.

Peter Blondin, Arne Albatros Olsen, David Zennaro og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Jeg kunne tænke mig at se hele den liste. I øvrigt er jeg enig med skribenten og de øvrigt kommentarer. Det bliver spændende at, hvad EU vil gøre.

Arne Albatros Olsen

Om gad vide om 23 bliver året , hvor Netanyahu lige set sit snit til et opgør med Irans atomprogram. Jeg ville ikke blive overrasked ,hvis ham gjorde et øjeblik, hvor verden ligge så den anden vej,

Bjørn Pedersen

@David Zennaro
von der Leyens respons til den nye israelske regering:

https://twitter.com/vonderleyen/status/1608512029207457794?t=XhnCMMC-tWk...