Ny fordeling i gymnasiet er droppet. Elevmanglen og den sociale skævhed fortsætter

Med tilbagerulning af ’tvangsfordelingen’ af gymnasieelever har Venstre og Moderaterne fået en blå mærkesag i hus. SVM-regeringen vil stadig hjælpe lukningstruede udkantsgymnasier og finde en ny fordelingsmodel. Den bør ikke kun betyde flytning af elever fra ’brune gymnasier’
91 procent af eleverne i Region Hovedstaden får i dag opfyldt deres førstevalg – og ni procent gør dermed ikke.

91 procent af eleverne i Region Hovedstaden får i dag opfyldt deres førstevalg – og ni procent gør dermed ikke.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Indland
15. december 2022

Sidste års aftale om en ny og mere socialt lige fordeling af gymnasieelever er blevet droppet igen af den nye SVM-regering. ’Tvangsfordelingen’, som blå blok har døbt den udskældte aftale, har ellers været en mærkesag for S-regeringen, da den skulle gøre op med den voksende polarisering i gymnasiet. Andelen af gymnasier med et blandet elevgrundlag er nemlig faldet gevaldigt fra 67 til 38 procent fra 2000-2019, som et notat fra Børne- og Undervisningsministeriet viste sidste år. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens peter hansen

Er denne leder ikke et temmrlig åbenbart udtryk for at elever med anden baggrund end dansk er et problem? Eller som avisen ellers er kvik til at udskrige racisme. Hvis den demokratiske dannelse er noget man får i gymnasiet, så er hele generationer af arbejdere og bønder altså uden denne dannelse. Jeg skulle ellers mene at det var dem der garanterede det parlamentariske demokrati, valgretten for alle og ikke de konservative gymnasiaster der var på vej til en stilling i den fornemme, dannede og begavede klasse.

Christian Bruun

"Tvangsfordeling" var ellers ikke noget større problem for S og V da nogle beboere i de såkaldte ghettoområder blev tvunget ud af deres lejligheder, som derefter blev jævnet med jorden.

Mette Johansson, Bjarne Tingkær, Inger Pedersen, Sonja Rosdahl, Marianne Jespersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Lige nu findes de " indvandrertunge" skoler helt bestemte steder i kommunerne og især i visse kommuner. Pæredanske børn søger gymnasier med andre pæredanske og de såkaldt etniske søger derhen hvor deres ligepiger er. Det anses for at være dårlige gymnasier fordi eleverne ikke er danskdanske. Og som Richter skriver så får ungdommen deres demokratiske indput i gymnasiet Det må da underforstået betyde at de etniske ikke ved egen hjælp kan blive gode demokrater og at hun mener at det er de danske elever med til hjælpe med. Hvis omflytningen kun flytter 4 % så kan det da være hip som hap og det er da underligt at det at være dansk i sig selv skulle gøre de brune eleverne mere demokratiske. Mon ikke mange elever der skulle flytte ville blive indskrevet på privatgymnasier, som formentlig vil poppe op som afløsning for den rare privatskole Victor gik før han skulle i gymnasiet.