Leder

Danske børn skal hjem fra fangelejren i Syrien

Frankrig har hjemtaget mødre og børn fra fangelejrene i det nordlige Syrien. SVM-regeringen bør komme frem til samme standpunkt
Lars Løkke Rasmussen har været åben for også at evakuere mødrene fra fangelejrene i det nordlige Syrien.

Lars Løkke Rasmussen har været åben for også at evakuere mødrene fra fangelejrene i det nordlige Syrien.

Johanna Geron

Indland
25. januar 2023

Med Frankrigs beslutning om at hjemtage endnu 15 kvinder og 32 børn fra kurdisk kontrollerede fangelejre i det nordlige Syrien rejser spørgsmålet sig om den danske regerings holdning til de tilbageværende fem danske børn og deres tre mødre med endnu større styrke.

Foreløbig har SVM-regeringen ikke strakt sig længere end at bede om en opdatering af myndighedernes viden om forholdene i fangelejrene, herunder om børnenes situation.

»Når vi har et opdateret beslutningsgrundlag, så vil regeringen tage en regeringsposition i denne sag,« sagde udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ifølge Ritzau mandag. Af hensyn til børnene må det ikke tage mange uger.

Problemet er, at de tre regeringspartier er uenige. I denne sag har socialdemokraterne surret sig selv så fast til masten, at et tilbagetog synes vanskeligt. Gang på gang har socialdemokraterne således gentaget Mette Frederiksens ord om, at mødrene har »vendt Danmark ryggen« ved i strid med dansk lov at være rejst til de IS-kontrollerede områder i sin tid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

Det er bare en så helt præcis overskrift, der er sat på lederen.

Det erfuldstændigt uvirkeligt, at Mette Frederiksen i sidste regering
tilbød at hjemtage børnene, hvis blot mødrene ville give afkald på deres børn -
er Mette Frederiksen blevet kugleskør ????

Elise Berg, Gitte Loeyche, Hans Larsen, Helle Degnbol, Rolf Andersen, Josephine Kaldan, fin egenfeldt, Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Mogens Holme, Lone Hansen, erik pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bruno Petersen

Enig i det med overskriften, men små ærgerlig over det journalistiske valg i at kalde tilbudet til mødrene om kun at børnene hjem kaldes gangsteragtigt. Det giver jo ingen mening? Jeg ser det tilbud i lige forlængelse af lovning om flere tvangsfjernelser fra en nytårstale af MF. Tænk at en nogen tror at mødre giver sig i den slags. Kort fortalt! Det sker måske men ikke i rene snit. Det er mod bedre viden at tro, at adskillelse af børn fra deres mødre er en løsning. Den rationalistiske tanke er vel at mødrene siger god for at deres børn får det godt og mødrene tager deres straf. De sidste har vendt Dk ryggen!? Det er ikke den skrappeste udlændingepolitik der ligger i det udsagn. Der er nok nogle vælgere der har sat kryds ved A med samme indignerede nationalfølelse. Men indrøm det nu! Det er umenneskeligt at have alle slags mennesker i disse lejre og udfordringen ved at tage dem hjem er ikke større end at vi kan klare det. Der er skatteunddragere og måske andre vi ønsker “hjemsendt” til straf-forfølgelse. På samme måde, med samme mål, lad mødrene blive eskorteret “hjem “ og blive tiltalt efter dansk lov. Det vil både børn og kvinder have godt - som i gavn. - af. Kære socialdemokrater: dette “tilbagetog” vil sætte Jer på det humane Danmarks spor igen. Det vil ikke ændre på den overordnede danske udlændingepolitik da det ligger helt udenfor målskiven. Mødre og børn befinder sig i en krigsfangelejr, skabt af krig imellem grupper af selvbestaltede magthavere i og omkring Syrien. Det er af samme årsag vi modtager flygtninge fra området og vurderer områdets sikkerhed for civile løbende.

Viggo Okholm, Else Mortensen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

Ærgeligt at den danske stat ikke kan opføre sig anstændigt.
Så få dog de mennesker hjem - alle argumenter imod, som jeg har hørt og kender, er strækt ubehagelige.

Torben Lindegaard, Elise Berg, Else Mortensen, Hans Larsen, Steen Obel, Dylan Storm, Helle Degnbol, Rolf Andersen, Josephine Kaldan, fin egenfeldt, Ete Forchhammer , Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro, Christian Bruun, Mogens Holme, Lone Hansen, erik pedersen, Eva Schwanenflügel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Bruno Petersen

" Det er mod bedre viden at tro, at adskillelse af børn fra deres mødre er en løsning. Den rationalistiske tanke er vel at mødrene siger god for at deres børn får det godt og mødrene tager deres straf."

Det er lige præcis det tilbud, mødrene IKKE får!
Det danske system har frataget mødrene deres danske statsborgerskab og VIL derfor ikke lade dem følge deres børn med til Danmark - straf eller ej.

Else Mortensen, Dan Jensen, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen, Josephine Kaldan, Ete Forchhammer , Peter Beck-Lauritzen, David Zennaro og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Per Kirk Jørgensen

Hvilket juridisk grundlag skulle en hjemtagelse af børnene i de kurdiske lejre hvile på? Lederen foreslår “at de to andre regeringspartier [bringes] til fornuft” og kalder tilbudet fra den tidligere socialdemokratisk ledede regering for “gangstertilbud”. Så vidt jeg kan se, må en beslutning hvile på dansk lovgivning og det gjorde det tidligere tilbud for så vidt, at børnene havde befundet jeg indenfor dansk lovgivnings jurisdiktion. Det forventes almindeligvis, at danske regeringers beslutninger tages på grundlag af danske love, hvor jeg mangler at få beskrevet hvilke love den nuværende regering skal benytte, hvis den skal hjemtage familierne i de kurdiske lejre. Kan nogen hjælpe mig med at finde ud af hvilke love det skal være , eller skal vi nøjes med, som Lars Løkke Rasmussen tidligere har foreslået, at der “sluges en kamel” og socialdemokraterne bliver “tilbagetogets helte” ?

Jeg blev et øjeblik lidt forvirret over at læse fra tråden; "uden den retsprøvelse", det syntes jeg ellers, men så læste jeg videre på tråden og fandt, som jeg huskede det; "Højesterets dom, som er afsagt onsdag middag, fastslår, at det var i orden, da Udlændinge- og Integrationsministeriet i 2019 fratog de to børns mors danske statsborgerskab. Kvinden er stadig marokkansk statsborger"

Hvis det er den samme Marokanske mor og den Afghanske far som der tales om i forbindelse med disse børn, så er der vel grund til at bemærke at såvel Marokko som Afghanistan, er nærliggende hjemlande for disse forældres børn og ikke Danmark.

Kvinden har åbenbart Marokkansk og hendes mand vel ligeså i Afghanistan, så hvad er der til hinder for tanken om de lige så godt kunne kræve / rejse til disse lande i stedet for lige netop Danmark.

Hvis de begge i sin tid rejste fra Danmark til IS i Syrien, så ser jeg slet ingen grund til Danmark skal påtage sig noget ansvar for deres handlinger eller afkom, det vil vær aldeles urimeligt, hvis de gør krav på netop det.

Hvad andre lande gør er ingen er deres sag, og forpligter ikke Danmark på nogen måde, - Tværtimod!

England meldte sig ud af EU og det forpligter jo ikke Danmark til at gøre det samme.

Endelig højesterets vurdering sagen hviler nok på en vurdering af familiens handlinger i forbindelse med deres ophold i Syrien i den pågældende periode - hvor IS huserede og tiltrak sig mange drømmere, der intet galt så i at halshugge ikke islamisk troende, - og det vil være forkert at invitere dem til Danmark når de har dem slags religiøs menneskefjendtlig ideologi for andre der ikke er af samme observans.

“Hvis de begge i sin tid rejste fra Danmark til IS i Syrien, så ser jeg slet ingen grund til Danmark skal påtage sig noget ansvar for deres handlinger eller afkom, det vil vær aldeles urimeligt, hvis de gør krav på netop det.“
Uanset hvad, er børnene stadigvæk danske statsborgere og derfor skal Danmark tage ansvar for dem.

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Steen Obel og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Ove Skildal Nielsen

Jeg er en dansk dansker fra det danske Danmark.
En dansker holder sit ord!
Har vi givet statsborgerskab til en person, så hænger vi på ham, for vi har givet vores ord.

Vi hænger på personen, også selv om vedkommende sidenhen bliver kriminel.
Har personen dobbelt statsborgerskab kan man gennem en retssag og påfølgende dom fratage en kriminel det danske statsborgerskab. Når vi gør det "en bloc", uden en retfærdig retssag, så bringer vi os på niveau med en hel del uciviliserede muslimske lande, hvis niveau jeg ikke vil bringe Danmark ned på, for holder jeg for meget af mit land til at gøre sådan.

Vi skal altså tage dem tilbage.
Vi skal tage dem tilbage til retsforfølgelse for at afgøre om de har gjort noget kriminelt.
Børnene skal vi naturligvis også tage tilbage, for de skal ikke straffes for deres forældres gerninger.

Samtidig skal vi naturligvis også undersøge, om de skal fjernes fra deres forældre, for på mig virker det ikke som om forældrene er særlig gode forældre når de er rejst afsted til noget så sindsygt som det heldigvis afdøde kalifat. Det skal imidlertid afgøres igennem en almindelig social udredning.

Angående børnene, så skal de ikke straffes for deres forældres handlinger.
Når jeg mener dette, så skyldes det, at jeg kender en lille pige hvis far er kriminel. Hun skal naturligvis ikke straffes og have sit liv ødelagt for sin fars handlinger.
Den slags gør vi danskere ikke, for vi Danskere prøver på at være retfærdige, og vi prøver på at hjælpe andre mennesker.

Og så er der sikkerheden.
Det kan være en sikkerhedsrisiko at tage IS-idioter tilbage.
Erfaringen viser imidlertid, at risikoen er ringe, for der er kommet adskillige formodede Syrienskrigere tilbage til Danmark, og det har hidtil ikke givet nogle terrorhandlinger, så de hovedsagelig kvinder og børn, der er tale om her udgør en endnu mindre sikkerhedsrisiko.

Samtidig er jeg blevet præsenteret for påstanden (jeg ved ikke om den er rigtig), at hovedparten af de IS-krigere der er vendt tilbage idag er modstandere af Islamisk Stat, fordi virkeligheden var meget langt fra deres drømme, så de idag faktisk er et bolværk imod radikalisering i ortodokse muslimske miljøer.
Jeg kan levende forestille mig, at kvinder der i praksis har levet under Islamisk Stats vanvid heller ikke længere er begejstrede for shariareglerne.
Så altså, som danskere har vi pligt til at tage andre danskere tilbage, også selv om de andre danskere har opført sig som idioter.
Som danskere holder vi vores ord, og straffer ikke folk uden rettergang!

Oven på denne meget danske gennemgang, så må man jo spørge sig selv om om de politikere, der ikke vil tage de mennesker i Flygtningelejre hjem er danskere - der ønsker et retfærdigt samfund.

Else Mortensen, Hans Larsen, Steen Obel, Inger Pedersen, Rolf Andersen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar

Jeg tror desværre ikke at fr. Frederiksen har personligt henholdsvis politisk format til at blive en 'tilbagetogets heltinde'. At kalde sig 'børnenes statsminister' kalder - efter min opfattelse - på et vist mål af empati, anstændighed og ordentlighed; men det er tydeligvis fraværende egenskaber hos fr. Frederiksen.

Allan Frederiksen, Ete Forchhammer , Marianne Jespersen, Eva Schwanenflügel og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Gitte Loeyche

Hvis FET og PET i forening ikke kan overskue att holde øje med 3 kvinder samt 5 mindreårige, giver jeg ikke meget for deres effektivitet

Re: Gitte.

FE og PET skal da ikke bruge ressourcer de næste 70 år på at holde øje med sådan en familie.
Er ikke et spørgsmål om evne men om rimelighed og omkostninger.

Torben K L Jensen

Helt enig med overskriften - Nu er de blevet straffet nok - de har ingen nationalitet som sådan men mennesker i ubærlig nød så hjem skal de i humanitetens navn.

Marie Jensen, 25. januar, 2023 - 11:39

Hvorfor er de ikke Marokanske eller Afghanere efter deres forældre?

Gitte Loeyche, 25. januar, 2023 - 17:15

Det er da ikke en opgave hverken FE eller PET skal spilde deres tid med.

Tænk at man her i tråden prøver at gøre anstændighed op i penge - hvor vidt PET eller FE har mulighed og penge til at ....osv.......
Ja, pardon my french: min bare røv hvor det er smållig fluekenepperi at værste afstumpede og asociale skuffe.

Børnene skal vel være hos deres forældre

Vi har en Paludan og ham kan vi ikke slippe af med og gad vide om det trods alt er langt mindre farligt at få nogle forvildede kvinder hjem med de forkerte holdninger trods alt?