Leder

Erdogan vil bytte NATO-medlemskaber for tyrkiske flygtninge

Præsident Erdogan blokerer fortsat for Sverige og Finlands optagelse i NATO med krav om, at de nordiske lande skal suspendere beskyttelse af asylansøgere og internationale konventioner
Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan ved et møde for AKP’s parlamentariske gruppe den 4. januar 2023.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan ved et møde for AKP’s parlamentariske gruppe den 4. januar 2023.

Adem Altan

Indland
5. januar 2023

Før jul afviste den svenske højesteret at udlevere den landflygtige tyrkiske journalist Bülent Kenes til retsforfølgelse i Ankara. Ifølge en højesteretsdommer lagde retten vægt på ’adskillige forhindringer’ for udlevering af den 53-årige Kenes. Primært at han i Tyrkiet er sigtet for ’politiske forbrydelser’, der ikke er ulovlige i Sverige, hvor Kenes har politisk asyl.

Det tyrkiske krav om udlevering er motiveret med en angivelig ’medvirken til forsøg på at omstyrte regeringen’, da han er tidligere chefredaktør for avisen Today’s Zaman, der, indtil den blev lukket i 2015, var drevet af prædikanten Fethullah Gülens politisk-religiøse netværk, der af den tyrkiske regering beskyldes for det mislykkede militærkup mod Erdogan i juli 2016.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bruno Petersen

Kan NATO bruges til at tilsidesætte juridiske konventioner er det jo mere end en forsvarsalliance. Så er NATO blevet en alliance af lande, der handler med hinanden om væsentlige vestlige værdier.

uffe hellum, erik pedersen, Per Klüver, Inger Pedersen, jens christian jacobsen og erik jensen anbefalede denne kommentar
Bruno Petersen

Kan NATO bruges til at tilsidesætte juridiske konventioner er det jo mere end en forsvarsalliance. Så er NATO blevet en alliance af lande, der handler med hinanden om væsentlige vestlige værdier.

Torben Lindegaard

Okay , så Sverige og Finland kan så ikke optages i Nato - eller hva' ??

Det er på høje tid at NATO (i sidste ende USA) fortæller Erdogan, at nu kan han ikke malke den ko mere.
Ellers får det afgørende økonomiske konsekvenser for Tyrkiet.

erik pedersen, Per Klüver og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

Hvis der er en vilje, er der en vej...

USA kan jo på det praktiske plan hjælpe ansøgerlande idag, selvom den formelle optagelse må vente indtil Erdogan er væk.

Samme strategi med vest-venlige østlande, som Ukraine, hvis Putin forhindrer formel optagelse. Vi kan jo i princippet godt koordinere militær med en lokale regering, uden at de sådan egentlig kan optages.

Anne-Marie Esmann

Ja vores dobbeltmoral vil ingen ende tage. Putin var/er god med levering af billig olie og gas i rigelige mængder. Og Tyrkiet tog vores flygtninge som vi ikke selv gad have. Desværre ligger vi som vi selv har redt. Der er ingen Quickfix her.

John Scheibelein, Morten Bo Johansen, erik pedersen, uffe hellum, Inger Pedersen, Carsten Munk, Alan Frederiksen, Annette Munch, Ervin Lazar, Kim Jensen og erik jensen anbefalede denne kommentar
Annette Munch

https://www.weekendavisen.dk/2023-1/samfund/sultanatet?utm_source=newsle...
Anna Libaks analyse af Tyrkiets demokratiske tilstand supplerer artiklen her.
Erdogans udvikling til magtsyg despot indebærer at han skyr ingen midler til at bevare magten - i Tyrkiet og til t blokere for udvikling af det Europæiske samarbejde - ud over EU

jens christian jacobsen

Vesten og især USAs menneskeretshykleri kender efterhånden ingen grænser. Tyrkiet, Saudiarabien, Emiraterne, Israel, Pakistan og Ungarn er eksempler på 'allierede' der åbent og uden blusel bryder samtlige mennesketrettigheder. Og autoritære og udemokratiske lande i Afrika og Asien er 'handelspartnere' for Vestens kapitalister.
Alt tillades. Bare ingen af landene støtter Kina.

erik pedersen, Per Klüver og fin egenfeldt anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jakob Sanvig
05. januar, 2023 - 00:20

"Det er på høje tid at NATO (i sidste ende USA) fortæller Erdogan, at nu kan han ikke malke den ko mere.
Ellers får det afgørende økonomiske konsekvenser for Tyrkiet."

Tror du godt nok, NATO har kompetence til at idømme Tyrkiet økonomiske konsekvenser?
Jeg kan ikke rigtigt forestille mig, hvem der skulle stå med bødeblokken - eller at nogen lande vil overlade handelsaftaler eller -sanktioner til NATO...

fin egenfeldt

Det er blevet tydeligere, at NATO alliancen må gentænkes efter at en række semi- autokratier, måske oligarkier eller knap-demokratiske men imperialistiske stater - ingen nævnt, ingen glemt - bruger alliancen til at forfølge egne indre og ydre dominans mål. NATO er en alliance til bevarelse af fred ikke til magt ekspansion hverken indenrigspolitisk eller udenrigspolitisk. Hold op med at glemme det.

Det er skandaløst at Finlands og Sveriges ønsker afvises af Tyrkiet. Måske skulle Skandinavien genåbne den dagsorden der ser et nordisk forsvarsforbund som en løsning. Måske et Østersøforbund?! Naturligvis i overensstemmelse med evt. garanteret af de mest relevante stormagter: Rusland og USA.

Det er afgørende vigtigt, at der kan komme nye boller i suppen, der kan opløse de polariteter der i dag truer freden.

jens christian jacobsen og uffe hellum anbefalede denne kommentar
Christen Thomsen

NATO er fuld af hel- og halv fascistiske stater: Tyrkiet, Ungarn, Polen….Sådan set mangler man kun at optage Rusland, så er der fuld plade.

Torben Lindegaard

@Christen Thomsen 05. januar, 2023 - 20:33

Rusland med i Nato !!!!

Himmel og Hav - hva' så med Belarus eller Kazakhstan ??
Eller de 3 kaukasiske republikker - alle 5 lande er som bekendt beliggende
i Europa.

Det sker nok ikke.

Den mest nærliggende frygt er optagelsen af Serbien i Nato og EU.

Det er en forbandet tanke, at skulle være i Forsvarsalliance eller Union med
den flok modbydelige folkemordere, der helt sikkert vil udgøre en 5. kolonne.