Leder

Fraværsstraf i skolen har især ramt de mest udsatte børn. Derfor bør den droppes igen

Siden 2020 har højt skolefravær kunnet føre til, at familien mistede børnechecken. Ny evaluering viser, at fraværsstraffen især har ramt de mest udsatte børn og familier. Selv om skolefraværet også er faldet en smule, hører straf ikke til i skolen
Fraværsstraf har fået skolefraværet i folkeskolen til at falde en smule, men det har haft nogle andre uheldige konsekvenser.

Fraværsstraf har fået skolefraværet i folkeskolen til at falde en smule, men det har haft nogle andre uheldige konsekvenser.

Sigrid Nygaard

Indland
30. januar 2023

I august 2019 trådte lov om styrket forældreansvar i kraft. Den betød, at familier, hvis børn det seneste kvartal havde mere end 15 procent ulovligt skolefravær, kunne miste børnechecken. Allerede fra første færd kritiserede både skoler, kommuner og eksperter fraværsstraffen for, at den især ville ramme de mest udsatte familier. Ligesom fratagelsen af børnechecken risikerede at ændre skolens rolle fra udøvende til straffende, lød det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Enig.
At gøre børns adfærd udslagsgivende for en families i forvejen trængte økonomi er grusomt. Tarveligt. Sagsforværrende.

Jette Kjældgaard, Kim Morten Nissen, Steffen Gliese og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Morten Nissen

Undskyld, men hvilken komplet i..ot fik overhovedet den ide.

At et vokset menneske kan tro, at det skulle gavne at straffe på den måde, viser bare hvor priviligerede og beskyttet de/den person har været.
Ud over det, så viser det en total fraværelse af en virkeligheds og realitetssans.

Nogle af de mennesker som har magt, burde slet ikke have den, da de ikke er den værdi.

Desværre er det oftest sådan, at folk der vil have magt ikke er det bedste værktøj i kassen, mens dem som helst vil undgå magten, ja der er det lige omvendt.

Eller er det så simpelt som det gamle ordsprog:

”Al magt korrumperer, og total magt korrumperer totalt. Store mænd er næsten altid også slette mænd.”
/Lord Acton

Der er vist også noget med, at magt "bedøver" de empatiske dele i hjernen, gør folk mere grådige, tilnærmelsesvist afstumpede og mindre lyttende.

Hvordan skaber man et samfund, hvor dem der er bedst egnet vil blive inspireret til, at være dem som styrer samfundet den rette vej?

Jette Kjældgaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar