Butikskæden Irma er en af den gamle verdens sidste romantiske rester. Ligesom bemandede banker, levende landsbyer og papiraviser, er det fra en verden, hvor man betragter sig selv som borger og ikke vil reduceres til forbruger.
Som i barndommens købmandsforretning er der i Irma voksne mennesker ved kasseapparaterne, en Irmapige over døren og plads mellem hylderne, hvor udpakkede varer står i snorlige rækker med Aage Sikker Hansens smukke tegninger fra kolonierne og kridhvide børn, der ler i rugen. Meyers, Thise, æbler fra Fejø. Og kaffekværnen, åh kaffekværnen, nej, handler du i Irma, betragter du ikke dig selv som en forbruger, men som et dannet menneske, der ved, hvad ægte kvalitet betyder, og ikke behøver handle stort ind. Du er en borger med blik for kvalitet og et godt og sundt samfund.
Men sandheden er jo, at Irma som luksusbrand er af helt ny dato. Tidligere kunne man også købe helt almindelige varer, men ofte fremstillet af Irmas egne leverandører, till priser, der kunne matche Brugsens (det kan de i øvrigt stadig væk på det meste, inkl. kød, kaffe, mejeriprodukter).
Hvis Irma skulle have overlevet, skulle man ikke have koncentreret det i hovedstadsområdet, som man så katastrofalt besluttede det efter det forrige forsøg på en lukning, i 90erne.
Men sandheden er jo også den meget simple, at man holder sin forretning i gang, hvis man udbyder de varer, folk gerne vil have. Og Irma har altid været en butik, der bragte det gode ud til de mange i kraft af nærhed til producenten - noget Brugsen jo også i sin var kendetegnet ved.
Udbringning af varer og måltidskasser har nok også snuppet et par kunder, der ellers ville have købt deres øko-varer i Irma
Lad os nu (igen) kalde en skovl en skovl
Før Irma blev en supermarkedkæde. Handlede man sine dagligvarer ind i specialbutikker, hvor ekspedienter vidste hvad de solgte og havde kendskab til varen ud over prisen. Med Irmas omdannelse til supermarked og derefter tilkomsten andre af slagsen, begyndte specialbutikkerne at dø, for der købes nu en gang kun så mange varer. Flere butikker betyder ikke mere salg, blot at slaget flyttes fra nogen butikker til andre. Med specialbutikkernes død, også ekspedienten med varekundskabs død.
Siden har det været en lang kælketur ned ad bakke for kvaliteten på fødevarer i Danmark. Stort set alle specialbutikker er væk. Servicen borte og ekspedienten med det indgående varekundskab pist forsvundet.
Fødevarer i Danmark sælges i dag på prisen og den skal være så lav som overhovedet mulig. Kvaliteten følger sjovt nok prisen, så ”quelle surprise” at varerne er så dårlige.
Men skidt pyt, det at lave mad hjemme er stort set et overstået kapitel, så hvorfor bekymre sig om noget som forbrugeren er ligeglade med.
Dagligvaremarkedet bliver hverken værre eller bedre af at Irma går vintervejen.
(Det har helt sikkert været en underskudsgivende forretning for COOP i årevis)
Min farmor blev kaldt Irma, selv om hun var døbt Kristine og på de fleste andre områder var yderst sparsommelig og prisbevidst. Selv hold jeg op med at handle i IRMA (som jeg ellers en kort overgang selv har siddet i kassen ved) efter at have set en udsendelse med Rick Stein, hvor han for hvem ved hvilken gang foreslår risvin eller tør sherry i en sovs, kun for at finde ud at sherry ikke kunne fåes i min lokale IRMA. Jeg mener hvad skal vi med avancerede madprogrammere i TV, hvis ikke engang IRMA ikke følger op på det basal? Da jeg så heller ikke længere kunne få Liptons te-breve, skiftede jeg til NETTO.
Men det er da trist hvis IRMA lukker; det skal nok blive lige så svært at vænne sig til som at miste det lokale posthus, kiosken eller politistationen. Måske der bliver plads til IRMA i den fagre nye virtuelle verden? Men i hvert for nu, tak for kaffe til IRMA.
Citat: "og Coop selv begyndte at kannibalisere ved at sælge Irmas signaturvarer – Meyers, Thise-produkter, æbler fra Fejø og økologiske premiumprodukter som Änglamark og Smag Forskellen – i Superbrugsen, Kvickly eller på nettet, forsvandt eksklusiviteten. "
Ja, det var da også for dårligt, at vi, der af geografiske grunde aldrig satte vore ben i Irma, kunne få lov til at købe disse varer......
Det er vel altid trist, når en velkendt forretning lukker, men jeg må indrømme, at jeg synes, det er mere trist, at Aldi lukker og/eller sælger sine butikker i Danmark, for her har jeg købt flere ting,end jeg nogensinde ville købe i Irma.
En fejl at Coop overtog IRMA og indførte Coop produkter der – hvad ville de med IRMA?? (Hvad ville Carlsberg med alle de danske lokale bryggerier i sin tid – lukke dem og overtage kunderne Haha! – se hvordan det gik nu blomstre alle mulige små bryggerier igen)
Coop er et rod af underlige butikker ville de gøre noget smart Coop så kald det hele IRMA
Jeg savner det originale IRMA
COOP er dødsdømt... En virksomhed som gør SÅ meget for, at gøre sine "medarbejdere" til modarbejdere, kan ikke bestå ret længe....
Gad vide om det i en af de nye kæder nu bliver muligt bare at købe, hvad man mangler, uden at skulle belæres om sundhed, klima og hvad ved jeg, samtidig med at man skal kæmpe sig forbi slik, kager, tobak og alkohol ved kasseapparaterne.
Absolut, Klaus Christoffersen - Irma var jo ikke specielt meget dyrere, de var bare altid først med noget nyt, og det er helt afgjort ophørt, selvom enkelte perler er kommet til (rosa kaffe, græsmælk som klare lyspunkter).
Det er sjovt, at man nu taler om Thise som et Irma-mærke, oprindeligt hed Irmas eget mejeri jo Kongstedlund.
Ironisk nok har man fra Coops side i mit lokalområde, i første omgang nedlagt den lokale Brugsen, men bevaret Irma. Nu skal det lokale Irma så åbenbart også nedlægges eller omdannes til en Coopbutik. Jeg ved ikke hvor meget af Irmas originale varesortiment, der vil blive bibeholdt. Der må også skulle bruges nogen penge på ny branding og ompakning af varer, så det fremstår som varer fra Coop.
Søren Rehhoff, det problem klarer de vist ved at bevare varemærket Irma.
Det er altså ikke Irma, der indførte selvbetjening. Det var Esbjerg Omegns Brugsforening! Og kaffe fra Brasilien? Har i nogensinde hørt om BKI-kaffe (Brailiansk Kaffe Import).. Nå ja - navnet IRMA var oprindelig betegnelsen på et margarinemærke - der skulle konkurrere med OMA (Otto Mønsted Aarhus). Og det med at drikke rødvin skyldes nok ikke så meget IRMAS discountvine fra varierende lande og producenter som Spies og Tjæreborgs charterture. Men sådan er der så meget....
Hvér gang du går ind i en butik og bruger penge på at købe noget, bruger du løs af begrænsede ressourcer. Køber du et brød kunne du argumentere at det er lavet af korn, som vokser op igen, og at denne ressource ikke er begrænset, men for at lave kornet til brødet skal man vande, gøde, pløje og høste, kornet skal transporteres til forbrugerne, og brødet skal bages i en ovn. Stort set al den energi kommer fra fossile kilder, som er begrænsede, og så er der CO2 og klima oveni, samt alt det plastik emballage du slæber med hjem og smider ud (i naturen).
For at overleve skal du bruge tre ting i din kost. Fedt, protein og kulhydrat. Derudover skal du have mineraler/vitaminer, men hvis du spiser de tre første får du som regel alt det andet. Du kan leve af mælk og kartofler, og det ville ikke være nogen usund menu, selvom den er lidt kedelig i længden. Derudover skal du have vand hver dag, og du kan ikke overleve i Danmark uden en eller anden form for ly om vinteren. Sidst men ikke mindst skal du bruge ilt, fordi du skal fordøje kulhydrat. Ilt har vi rigeligt af.
Alt andet er dybest set fråds, og så er det ligegyldigt og det er købt i Irma, i Netto eller på Amazon. Færre butikker vil alt andet lige betyde mindre forbrug, og mindre forbrug er godt for dig og alle andre.
Det klinger sikkert ikke så godt, men det er ikke desto mindre den virkelighed vi er nødt til at, enten forholde os til, eller ignorere så længe dét varer.
Hvis jeg gætter på hvem den skyldige er, så er mit gæt "vækst".
Men det er over ordnet. Der er mange factorer under det.
Problemet er at få betales for at "lave penge". Og med de konstante skattelettelser giver det mere incitament for at være ligeglad med alt.
Den største fejl vores generation er skyldige i, er ikke at forstå formålet med topskat.
Formålet var og er, at dem der ikke kan få nok, oplevede at de ikke kunne få for meget. Det er også en del af, at inflationen er så slem her i landet.
99% "laver" ikke penge, når pengene kommer fra samfundet. Det er ikke de arbejdsløse der er nasserøve og ukvalificerede danskere, når pengene kanaliseres over til, at holde hånden under virksomheder i et "frit marked".
Danmark er ikke det eneste land der omgår "fri konkurrence", med skjult statsstøtte til arbejdskraft og omkostninger.
Men det gør det ikke rigtigt.
Måske forstår i ikke hvad jeg mener. Så for dem. Spørg jer selv om, hvor længe siden i har hørt om, at fri konkurrence er vigtig?
Problemet er den meget snævre kreds i Coop, der har truffet beslutningen, ikke har taget dialogen med os lokale medlemmer, om at få Irma til at overleve.
Ikke engang med os, der er valgt til den højeste myndighed i Coop, Landsrådet.
Det er en god ide at brede Irma-varer ud til resten af landet, men det giver dårlig karma at gøre det bekostning af en lukning af Irma, der er meget mere end de varer, der hedder Irma.
En langt bedre ide ville være at lave en 365 discount sektion inde i den enkelte Irma, hvis der er brug for det.
Og som sagt at tage dialogen med os lokale medlemmer af Coop.
En del har endda Irma som medlemsbutik.
@Steffen Gliese
Præcis. Da jeg var barn i 70'erne var Irma et billigt no-name brand supermarked, med deres egne varemærker, som ikke kunne fås andre steder - meget langt fra det gourmet supermarked, det senere udviklede sig til
/O
Jeg købte mine første Maosko i Irma. Billige kinesiske hjemmesko.
De sorte...
Ak ja, tiden går.
Hvis en koncern har et underskudsgivende element, kan det prøve med anden ledelse eller at frasælge. Eller som COOP gør: beholde og destruere, så man ikke risikerer konkurrenter i nabolaget.
Fint at vi, der bor uden fur Storkøbenhavn, slipper for at betale til bourgøjserforetagenet Irmas underskud.
Hvem slog Irmapigen ihjel?
De wår é mæ.
“Bourgøjserforetagende” … det ord og begreb er vist hentet samme sted som hvor der tales om “de fine, københavnske saloner”!
Pyt med Irma - var jeg ved at sige
Jeg er mere bekymret for Irma-hønen.
Hvis de også fjerner den, er det altså et vertabelt Københavner-ikon, der forsvinder
Den har ca. samme status som de københavnske gavlmalerier
/O
IRMA er et stærkt brand. Ufatteligt hvis man bare smider pigen ud med badevandet, men dem og det. Not my company, not my problem.
Steffen Gliese og Oliver Goulin netop.
Jeg kendte ikke Irma, før jeg flyttede til København i 90erne for at læse.
Dengang havde Irma ikke kun andre varer (julesalat, Sauerkraut og frosne rosenkål), men de var også billigere end Føtex, med undtagelse af visse luksusvarer.
Det var først efter, der første gang blev talt om at lukke Irma, de ændrede det til en kæde med rigtige luksuspriser på alle varerne.
Det var der Irma ændrede karakter til primært, at være en butik med fokus på at have andre luksusvarer og højere priser i forhold til andre butikker. Samtidig mistede de, de produkter jeg gik efter.
Jeg hører også til dem, der er ked af, at Aldi lukker.
Men jeg har på fornemmelsen, at det primært skyldes, at jeg ikke vil nøjes med det ensrettede og forsimplede tilbud, der tilbydes i de tilbageværende supermarkeder.
Fordelen på den strategi, er der kun for supermarkedernes. Det gør det billigere og nemmere for supermarkederne.
Jeg kan ikke forstå, at danskerne er villige til at betale for EUs dyreste levnedsmidler med dårlig kvalitet.
Det er de samme femten halvgamle mildelaldrene mandlige indkøbere, der bestemmer, hvad man kan købe i Danmark.
Når man kan kontrollere, hvad folk kan købe, kan man også kontrollere markedet.
Det er denne kontrol de allerhøjeste levnedsmiddelpriser i EU tyder på.
Og Coop havde rigtig stor indtjening i 2020 og 2021.
Dvs det eneste der adskiller 2022 fra de foregående år, er energiprisernes størrelse og inflation.
Så mit bud er, at de udnytter en midlertidig krise som undskyldning for at gennemføre typisk amerikansk købmandslære.
På samme måde som regeringen, der kobler Store Bededag sammen med hjælp til Ukraine trods det de samtidig har gennemført større skattelettelser uden problemer.
Og især når man ifølge Jean Thierry har gennemført ændringerne hen over hovedet på ejerne.
Det hele virker suspekt.
I Sverige hedder det hele Coop... Kunne det, vi ser i Danmark, være en brandingstrategi på koncernniveau om at styrke Coop brandet? Og lider Coop af Svensk Alt Sammen syndromet?
Som barn var jeg meget ked af, at jeg ikke kunne få tyggegummiet AMRI-gum i de odenseanske butikker. Det var forbeholdt familien øst for Storebælt.
Men, som andre har påpeget, var det typisk IRMA at sælge varer med eget brand - og billigere end andre supermarkedskæder/købmænd.
Er jeg den eneste, der kan huske udyrykket "IRMA-pris"? Det var vist IRMA-Olsen, der fandt på at prissætte mange varer til f.eks. kr 2,98 som jo har snydt mange til at snuppe varen, fordi den jo kun kostede 2kr og så lidt til....
Den danske udgave af det amerikanske magasin MAD, det hed GAS, udkom første gang i 1960'erne med et påtrykt prisskilt: "Kun 2 kr 48 - Ren ORMA-pris".
Bortset fra det synes jeg nok at der er (for) meget nostalgi over den højrøstede jamren over at COOP trækker stikket på IRMA.
At skulle læse brok over at IRMA-reservatet ikke kunne have monopol på Thiseprodukter.... Find dog sutten!
Ku man starte en trend ?? Alle orienterer sig først, inden offentlige udtalelser ?
Her fakta om IRMA:
https://denstoredanske.lex.dk/Irma_A/S
https://da.wikipedia.org/wiki/Irma_(supermarkedsk%C3%A6de)
Kommunikationsbureauet Mensch udtalte i går, at man skal op i den globale superliga for at finde et brand, der er lige så godt positioneret som Irma og nævner Apple som et sammenligneligt brand - andre eksperter nævner Lego og B&O.
Brandet er altså fantastisk (jvnf ovenstående) og varerne nyder stadig - på trods af høj pris i komb m gradvis kvalitetsudvanding (COOPs påtvungne indkøbspolitik) - mærkelig nok en vis tillid, specielt uddannede medarbejdere mht viden og imødekommenhed, som i årevis arbejder stabilt i den samme forretning (Irma er flere gange prisbelønnet for arbejdsmiljø), som kender den enkelte kunde, og en butiksindretning med bevidst fokus på ro og plads, er faktorer, som betyder meget mere end nogen forestiller sig (se evt. vidnesbyrd på FB siden “Bevar Irma” som på 3 dage har fået 15.000+ medlemmer) og det er kvaliteter, som kun vil blive endnu mere påskønnet i en turbulent fremtid.
Hvorfor vil COOPs bestyrelse mon i virkeligheden af med IRMA ?
IRMA har gennem mange år etableret et stærkt image som frontkæmpere mht ærlig mad - uden tilsætningsstoffer - i starten med egenproducerede varer, siden var de først med økologi og velsmagende ærligt producerede mejerivarer og æg, ligesom de gik imod den industrialiserede madproduktion med et stærkt fokus på dyrevelfærd. Som noget unikt oprettede Irma partnerskaber med kunstnere på forsk vis. (Gamle IRMA dåser -poser -glas mv er i dag dyrt og efterspurgt genbrug)
FDB - og siden COOP - anerkender ikke dette potentiale, men agerer udfra en kortsigtet profitfokuseret strategi. Man ser IRMA butikkerne, som en intern konkurrent, der skygger for egne tiltag, og man har i flere omgange forsøgt at lukke IRMA ned, senest ved en bestyrelsesbeslutning fra november 2022, lanceret januar 2023.
COOP fik i 2022 et større underskud. Der er flere grunde - foruden som for alle naturligvis krig og inflation - men bl.a. også en investeringsafdelings tabsgivende engagementer. Bestyrelsens beslutning om at lukke IRMAs butikker med begrundelsen, at de ikke er rentable, må ses som en belejlig undskyldning.
Kommer pludselig i tanke om hvad det egentlig var der første gang pissede mig af ved nyere tiders IRMA (bortset fra at mange varer kostede 10-20 mere): det var mælken, som jeg både drak og kom i kaffen dengang: hvis man valgte den økologiske udgave var der klumper i, fordi den samtidig var ikke-homonigiseret. Man kunne simpelthen ikke få (ved ikke hvordan det er nu) økologisk homonigiseret mælk - og det skal det jo være, både hvis man skal kunne holde ud at drikke det og hvis man ikke vil have fedtklumper i kaffen. Kort sagt, det kan også blive for langhåret.
Rettelse: bare mælken er homogeniseret er det såmænd godt nok - eller som jeg egentlig forestiller mig det: harmogeniseret.