Leder

Der er ikke meget nypuritansk over den danske alkoholkultur, Nick Hækkerup

Tidligere sundhedsminister Nick Hækkerups kritik af Sundhedsstyrelsens genstandsgrænse og pludselige alkoholaktivisme udstiller, hvad der sker, når politikere bliver lobbyister
3.000 alkoholrelaterede dødsfald årligt og 122.000 børn, der vokser op i misbrugshjem, beskriver fint, hvor lidt tidligere sundhedsminister, nu bryggerilobbyist, Nick Hækkerup har at have sin påstand om nypuritanisme i.

3.000 alkoholrelaterede dødsfald årligt og 122.000 børn, der vokser op i misbrugshjem, beskriver fint, hvor lidt tidligere sundhedsminister, nu bryggerilobbyist, Nick Hækkerup har at have sin påstand om nypuritanisme i.

Emilie Lærke Henriksen

Indland
4. januar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Da Nick Hækkerup i 2014 blev Danmarks nye sundhedsminister, måtte han i et interview med Go’ Aften Danmark erkende, at han, når det kom til hans egen sundhed, havde en »last«.

»Hvis jeg har et svagt punkt, så er det alkohol,« lød det fra den daværende socialdemokrat.

I dag er Nick Hækkerup direktør for Bryggeriforeningen, og hans syn på alkohol har – måske ikke så overraskende – ændret sig noget.

I et interview med Politiken efterspørger han et opgør med »nypuritanerne og sundhedsparnasset« i alkoholdebatten, og et fokus på at det »faktisk er sundt at drikke en øl eller to om dagen«, ligesom han påstår, at der »ingen evidens« er for Sundhedsstyrelsens anbefaling om højst at drikke ti genstande om ugen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Halfdan Illum

Er det ikke lidt Ekstra Blads agtigt at benævne ham som forhenværende sundhedsminister, når han sidst var justitsminister og det er fire regeringer og 8 år siden han var sundhedsminister?

Han har sikkert også været ung engang og drak sikkert rigelige mængder alkohol da, så ændrede han (måske) lidt holdning da han blev ældre og sundhedsminister...

Men journalisten skriver jo også der ikke er noget overraskende ved det, som en fin afmontering af hele problemstillingen.

tjoo men hvad med at begynde med kultur, har vi i DK en alkohol kultur?
i mine øjne så er vi mester i at blande nord og syd europæisk, pyntet med lidt syd og melm amerikansk og afsluttet med en ordentlig omgang Kausisk døds druk.
DK har ingen alkoholkultur, vi har taget det værste/vådeste fra hele verden og skabt et flagrende dødvande.
Hvis nu man forlangte bare lidt faglighed af en minister så kunne det være at der var baggrund for at være forgangs for skabelsen af en sund/sjov/holdbar/Dansk alkohol kultur.
Hvordan kan det være lovligt at sælge alkohol forklædt som slik (Brezers ol) som kun henvender sig til store børn???
Hvorfor er hjælp til syge alkoholikere ikke lagt i en national plan (ala kræft) for længe siden, pt er det et gamble med hvor du bor om der er et holdbart tilbud til dig.
Der er stadigvæk (år 2023) Danske læger som mener at alkoholisme kan kureres med antabus???
Hvad er det vi ikke tør?
Kh harald 11 år ædru

Birgit Rosengreen, Rasmus Kristiansen, Marianne Wiltrup, Bjarne Tingkær, Marianne Jespersen, David Zennaro, Alan Frederiksen, Peter Wulff, Tommy Clausen, lars søgaard-jensen, Holger Nielsen, Stephen Paulli Andersen, Thomas Jørgensen, Ete Forchhammer , Jane Nielsen, Ole Meyer, hanne plaschke, Eva Schwanenflügel, Marianne Rosenkvist og Carsten Sperling anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

"Sundhedsparnasset", "nypuritatisme", "fine saloner" - vi kender den retorik. Smid en gang "wokeisme" in the mix, og så har du en hånd, der er svær at slå, og du får high five tilbage fra segmentet af marginaliserede udkantsborgere.

Tommy Clausen, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Inger Pedersen, Ole Meyer og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Marianne Rosenkvist

Kære information

Kunne I ikke adressere den underliggende sexisme/patriarkalske tankegang manden giver udtryk for når han siger "man skal tage en øl, tage en mere og tage lidt på konen".

Øh... Det er da en freudiansk fortalelse, at MAN er en gift mand. Det siger altså lidt om hvor virkelighedsfjern Niels hækkerup er. Måske forsøger han slet ikke at tale bryggeriforeningens sag, men at fremstå så på alle måder tumpet, at hans budskab let fejres af banen.

Helt ærligt. Hvem tænker "jeg vil lige give min mand 2 øl. Så tager han nok på mig?!?" Hvad blev der af at drikke lidt øl sammen med sin kære, og så tage på HINANDEN.

Det er ingen peitesse, når bryggeriforeningens direktør bruger kultur som bærende element i forsvaret for alkohol.

Rasmus Kristiansen, Viggo Okholm, Maja Burholt, Holger Nielsen, Line B, Inger Pedersen, Troels Ken Pedersen, Lotte Tvede, Fam. Tejsner og Jørgen Refshauge anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Marianne Rosenkvist, udsagnet er så bodegabøvet, at man dårligt fatter det.

Men man skal vel nok betragte det i den sammenhæng, at det NETOP er det segment, det er målrettet. Det segment, der finder det skidesjovt, at man da lige skal have et par bajsere, før konen bliver attraktiv nok at bestige.

Peter Bryde Poulsen, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Line B, Inger Pedersen, Ole Meyer og Marianne Rosenkvist anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Fuldfed opportunisme. Engang blev han godt lønnet for at sige ét, nu bliver han endnu bedre lønnet for at sige noget helt andet!

Anne Albinus, Rasmus Kristiansen, Ole Olesen, Holger Nielsen, Lone Hansen, Inger Pedersen og Jimmy Marquardsen anbefalede denne kommentar

Jeg læste interviewet med Nick Hækkerup i Politiken. Da forbløffelsen overhans udtalelser havde lagt sig, kom jeg til at tænke på to gamle danske ordsprog. Om et af dem - og da hvilket - passer på situationen, skal jeg lade være usagt.

"Øl gør store Ord" og
"Når Øllet går ind, går Forstanden ud."

Rasmus Kristiansen, Tommy Clausen, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Inger Pedersen, Ole Meyer og Jimmy Marquardsen anbefalede denne kommentar

Sex er altså sjovere i stort set ædru tilstand, vil jeg mene. Hvad Nick H. mener, skal jeg lade være usagt. Herunder også om han mener det, eller er betalt for at mene det. Jeg har dog en mistanke om at han ikke formår at skelne mellem de to ting.

------

PS hvis man nu samler på ordsprog, er der et ret sjovt et fra Peder Laale (med forbehold for den kvindeforagt der måske, måske ikke ligger i det):

Når kvinden er drukken, er kussen galen.

Ete Forchhammer

Hvordan havde sundheden det da Nick Hækkerup var sundhedsminister? Jeg mindes et åbent samråd med en utroligt uselvstændig minister der var totalt afhængig af embedsmanden m/k ved siden af ham.
Nick Hækkerup tilhørte inderkredsen omkring Mette Frederiksen; hvordan har tilliden til hendes dømmekraft det af det, og har noget ændret sig siden han gav pladsen til den næste i rækken?
Var det mon en fhv. sundheds- eller justitsminister, bryggeriforeningen søgte?

Annette Munch

Der er vel ikke noget mærkeligt ved at en politiker bliver lobbyist? har artiklen en anelse af forargelse?

Hvad skulle de ellers lave efter den politiske karriere?
En central kvalifikation for en lobbyist er jo gode relevante netværk og aktive politikere siger, de har brug for lobbyisternes viden på særområder, når de skal træffe politiske beslutninger.

Det svarer til når neutrale kritiske journalister fra pressen bliver ansat som rådgivere for politiske partier, faglige/professionelle interesseorganisationer og NGO`er.

Hvorfor mon Thulesen-Dahl er ansat af Aalborg Havn (direktør) og Søren Gade er formand for Esbjerg Havn? Og han er endda stadig politisk aktiv.
LLR er nu udenrigsminister og ansat i et stort advokatfirma med internationale interesser, Fogh Rasmussen og Thorning-Schmidt har eget firma og har opgaver i kraft af at være forhenværende ....
Det liberale demokrati en funderet på varetagelse af interessegrupper snarere end sammenhængskraften i fællesskabet DK
bare en konstatering

Marianne Jespersen, P.G. Olsen, Alan Frederiksen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Er der nogle der ved, kan huske navn af den forhenværende direktør for bryggeriforening ?
Ingen, det er netop derfor at svingdøren mellem erhvervslivet og politikere er problematisk.
Nick Hækkerup, som den god lobbyist han er blevet, tager en problematik op til gavn for bryggerier, han sætter tvivl om anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen vedrørende indtagelse af alkohol også for unge mennesker, han bruger sit autoritet som både kendt politiker og minister.
Ville medierne havde givet en ukendt direktor for bryggeriforeningen så meget plads i deres spalter eller i radioen? Selvfølgelig nej.
For ikke så lang tid siden pralede Nick Hækkerup med at han havde et så stort netværk på Christiansborg og i medierne at det ville være nemt for ham at være lobbyist og sætte dagsordenen til gavn for bryggerier, det har han så gjort.
I løbet af kort tid lykkedes det Nick Hækkerup at sætte tvivl om anbefalingerne, vi kan rolig drikke mere, staten er formynderiske, samtidig undergraver han den tillid vi burde have til politiker, hvordan kan man have tillid til dem når de kan fra en dag til en anden skifter fuldstændig mening.
Så ingen svingdør mellem politiker og erhvervslivet, tak!

Jeg var medlem af øl entusiasterne og ja sidder lige nu og deler den daglige øl med min kone hvor vi oftest deler forskellige øl fra de mindre bryggerier. ja de er dyrere og meget bedre og ifølge min viden sunde i moderat omfang så de 10 genstande uanset om det er øl eller vin er ok. Problemet ved øl og andet alkohol er ikke nydelsen af en eller to genstande, men når man når over de 5 så begynder hjernen at reagere forkert og dumheden overtager i en del tilfælde Som en skriver er erotik og kærlighed bedst i klar tilstand! De store bryggerier sælger for mængdens skyld og desværre måske også virkningen-en skam. Så fortsæt endelig med at få mennesker til at forstå at alkohol er en nydelse i moderate mængder. Men er muslimer, som ikke drikker alkohol egentlig sundere?

Da Hækkerup trådte til i Bryggeriforeningen, skrev han på sin Facebook profil:

“Jeg er derfor enormt glad for og stolt over, at jeg har fået muligheden for at gøre min indsats gældende til gavn for bryggeribranchen. Bryggeribranchen skaber arbejdspladser, indtjening og værdi til Danmark, og er dermed en del af det stærke danske erhvervsliv, som er hele udgangspunktet for, at vi kan opretholde et stærkt dansk samfund i en konkurrenceudsat og globaliseret verden. Hertil kommer, at bryggeribranchen laver produkter, der er et koncentrat af den danske folkesjæl i form af livskvalitet, mangfoldighed og stolthed. Det glæder jeg mig meget til at blive en del af.”

I en artikel “Illusionen om den danske folkesjæl” 04.03.03 i Kristeligt Dagblad sagde Folkemindesamlingens dav. direktør, Palle Christiansen, at hele ideen om en særlig dansk folkesjæl og nogle unikke danske karaktertræk i høj grad er baseret på danskernes eget behov for at føle sig som noget særligt, noget spændende.

Han betegnede også hele forestillingen om særlige nationale kendetegn som “ubehagelig husmands-etnografi” og “noget sludder og ren pseudovidenskab”.

Spørgsmålet er om Nick Hækkerup ved hvad han gør eller
er han tankeløs?

Har du nogensinde været udsat for et fupnummer? Har du mistet din tegnebog eller penge til falske hackere eller långivere online? Jeg beder dig om at kontakte denne pålidelige hacker og gendannelsesekspert ÆGTE HACKER. Jeg var et offer for falske mennesker, der udgav sig for at være binære optioner og bitcoin-investorer, jeg mistede en sum på $10.000 og 2BTC fra min bitcoin-pung til disse svindlere. Det tog et stykke tid, før jeg indså, at de var falske og følte mig virkelig såret. Så hørte en af mine venner om det og anbefalede mig til GENUINE HACKER, som hjalp mig med at genvinde alt det, jeg mistede. For mere information send en e-mail til GENUINEHACKERS000@GMAIL.COM eller via WhatsApp +1 (260) 218-3592.