Mette Frederiksens første regering mistede magten, fordi den ikke respekterede grænserne for sin magt. Det var anledningen til det folketingsvalg i efteråret, som førte til dannelsen af hendes anden regering. Venstre og Moderaterne var i valgkampen særdeles kritiske over for statsministerens magtfuldkommenhed, og det ligner en problemerkendelse, når den nye regering i sit grundlag har skrevet explicit om »principper for regeringsførelse«.
Danmarks styrke udspringer fra »en oplyst og engageret befolkning«, anfører de, og »arbejdet i regering og centraladministration« skal ske »på en måde, som befolkningen kan have tillid til«. De lover at »respektere gældende forlig«, styrke »Folketingets kontrol med regeringen« og fokusere på, »at den vejledende høringsfrist på fire uger som klar hovedregel overholdes«.
Man kunne vel bare udskrive en VEJLEDENDE folkeafstemning? Så er vi ikke ovre i Schweizisk direkte demokrati.
Men OK, nu skal vi snart stemme om overenstkomsten, og så får SVM-regeringen nok det vink med en vognstang, de behøver.
Og i øvrigt: FH's underskriftsindsamling har nu rundet 300.000 underskrifter ... også efter, de har fjernet de ugyldige underskrifter.
Der er uden tvivl et stort flertal for IKKE at fjerne Store Bededag for at finansiere topskattelettelser. Så hvorfor overhovedet holde en folkeafstemning, når resultatet er kendt i forvejen?
Der er ifølge fagbevægelsen med stor sandsynlighed en storkonflikt på vej. Hvis der forinden er afviklet en vejledende folkeafstemning med et klart NEJ til afskaffelse af Store Bededag og SVM regeringen alligevel fjerner den er en stor konflikt uomgængelig. Og det vil hænge på SVM regeringen ud over det næste folketingsvalg.
Men det generer ikke denne her regering. For formålet med SVM regering er ikke at blive valgt igen. Formålet er at agere tæskehold mod velfærdsstaten og få fjernet mest muligt af inden de 4 år er gået. Herunder ikke mindst at privatisere de offentlige serviceydelser og få indført en dansk pedant til de tyske HARTZ reformer. Hele hovedformålet med Venstres eksistens. Og som Lars siger: "Det skal betale sig at arbejde".
Er oprydningen først gennemført og velfærdsstaten smidt i mølposen er der ingen vej tilbage igen. Og hvem skulle lige kunne stoppe den her SVM flertalsregering?
Selvfølgelig er det en god idé med en folkeafstemning.
Tak for endnu en velargumenteret leder, Rune Lykkeberg :)
Fagbevægelsens underskriftsindsamling er ikke den eneste, men kan signeres her:
https://bevarstorebededag.dk/
Der findes også et borgerforslag fremsat den 2. januar, der snart rammer de påkrævede 50.000 underskrifter for at kunne fremsættes i Folketinget, nærmere betegnet 46.457.
Det er værd at skrive under, det kan gøres her:
"Bevar Store Bededag og giv politikkerne 10% mindre i løn"
https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-13559
Kun ved en folkeafstemning kan den nye blå bloks magtarrogance bremses.
Ellers kan vi se frem til endnu flere 'reformer' der øger arbejdskraftudbuddet, øger uligheden drastisk, samt promoverer det fuldstændigt forfejlede mål om evig vækst i et lukket kredsløb.
Den 5. februar inviterer fagbevægelsen til en bred og tværpolitisk demonstration på Christiansborg Slotsplads. Ambitionen er, at initiativet kan samle de mange organisationer og stemmer, som ønsker at bevare store bededag.
https://fho.dk/blog/2023/01/19/fagbevaegelsen-inviterer-hele-danmark-til...
Hvis de får det gennemført, hvornår tager de så den næste helligdag? Måske anden påskedag og anden pinsedag, og tør de røre ved anden juledag?
Man ved ikke, hvor man har dem i deres reform amok. de slagter Danmarks arbejderklasse, og dem der er på offentlig i alle former får endnu større forringelser.
Skrigeskinken begyndte allerede at smadre det hele, da hun var blå beskæftigelsesminister.
Det forsætter hun med, så længe hun har magt til det, måske hun gør det, fordi hun ved at til næste valg er hun færdig i dansk politik, men hendes fede pension er jo sikker.
Efter hvad jeg har læst så får hun ca. 60.000 om måneden når hun er 60.
Jo hun har sikret sin økonomiske røv. Så hun er ligeglad med os, det viser hun tydelig.
De unge i dag skal knokle til de er 72 år.
Alternativet til Store Bededag som en fridag betyder øget skat og lavere overførselsindkomster.
Er det en sejr?
Folketinget kan da opgive de bebudede skattelettelser - så er der ingen der får øgede skat og overførselsindkomsterne var ikke medtaget i de bebudede skattelettelser.
Derudover kan omkostningerne ved at tage Stor Bededag godt i længden bliver dyre for samfundet - fx. flere sygedage, mere stress, omkostninger for kommunerne med at holde pasningsordningerne åbent en ekstradag osv...osv.
Tak, Rune
@ Dorte Sørensen
Det angår ikke regeringen, at offentlige ansatte må arbejde mere og endnu hårdere, at der skal fyres over 2700 offentligt ansatte, at kommunerne skal spare næsten 10 milliarder, etcetera.
Det gælder udelukkende om at øge privatiseringen, arbejdskraftudbuddet og BNP, så der er flere penge til skattelettelser, skattestop, skattehuller og skattely.
PS. Næste skridt er fjernelsen af seniorjobordningen og seniorpensionen..
Ja Eva Schwanenflügel - jeg er også meget bekymret for "vor" fremtidige samfund.
Har længe frygtet,at det var tilstandene fra 1800tallet - før opvæksten af fagbevægelserne og socialdemokratiet, der er regeringens hovedmål.
PS: hørte lige i P1, at nu har regeringen også opgivet målet om at ansætte 1000 flere sygeplejersker.
Der må da for filan være en hel del socialdemokrater, der har det på samme måde, Dorte Sørensen..?
Her kan man læse om socialdemokratiets nye holdning til 1000 flere sygeplejersker:
"Mens manglen på sygeplejersker på landets sygehuse er så stor, at det fører til udskudte operationer og lange ventelister, dropper Socialdemokratiet nu sin årelange målsætning om at ansætte 1.0000 flere sygeplejersker.
- Den eksisterer ikke mere. Det var den tidligere regerings målsætning, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S)."
Iøvrigt viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen, at der er 541 færre sygeplejersker i dag, end da Mette Frederiksen tiltrådte som statsminister i 2019.
"Hvor der i tredje kvartal 2019 var 35.483 sygeplejersker, viser de seneste tal fra tredje kvartal 2022, at der nu er 34.942 sygeplejersker ansat på de offentlige sygehuse.
En udvikling, der gør det endnu mere kritisabelt, at Socialdemokratiet dropper målsætningen om 1.000 flere sygeplejersker, mener Enhedslisten."
https://www.dr.dk/nyheder/politik/socialdemokratiet-dropper-maalsaetning...
Regeringen har allerede rekord i løftebrud, men fortsætter ufortrødent med at maksimere den.
Hvad skal vi med en folkeafstemning, vi har jo medierne - herunder de sociale.
Hvis vi skal stemme om en kristen helligdag, er der jo nærmest ingen grænser for, hvad der skal til folkeafstemning - og på den måde kan man stille og roligt nedslide befolkningens lyst til at gå til stemmeurnerne. - Måske ikke helt sundt for demokratiet.
Siden hvornår er Information blevet populistisk?
Tænk hvis der kunne mobilseres den samme overvældende modstand - krav om folkeafastemning og underskriftindsamlinger - mod klimaforandringerne, skattelettelser til de rige, den øgede ulighed, afviklingen af velfærdsstaten, forringelser på alle områder inden for det offentlige, som afskaffelse af en “skaldet” helligdag!
Er folk pludseligt blevet meget religiøse?
Hvis man kan få øget stressniveau ved at skulle undvære én fridag, er det nok på tide at se grundigt på sit liv.
Er vi alle hoppet på regeringens limpind og hidser os op over en bagatel, i stedet for at forholde dem (regeringen) på langt væsentligere emner…..
Trist at dette er hvad der skulle til for at vække en ellers dybt sovende og desværre efterhånden temmeligt tandløs fagbevægelse.
Har nogen i øvrigt tænkt over, hvor meget det koster samfundet at afholde en folkeafstemning?
Afskaffelsen af store bededag er både åndsløs og respektløs.
Tænk engang:Det handler om sølle 3 milliarder.
Hvis det bliver normen fremover,så kan vi da godt vinke farvel til julen også.
Langt de fleste økonomer er enige om,at det ikke har den ønskede virkning på sigt.
Det handler om en idéforladt regering,som forsøger at vise handlekraft,men som reelt ikke er en disse værd.
Rune Lykkeberg har ret når han skriver,at det er regeringen der sender os ind på en glidebane.
En glidebane hvor penge og arbejdskraft stor over alt andet.
Vi har set det før i historien, hvad det kan føre til: "Arbeit macht frei."
Lad os få den folkeafstemning.
Og hvis vi virkelig var fremme i skoene afholdt vi den folkeaftemning digitalt - en stemme pr. gyldigt MitID (over 18 år).
Når regeringen er imod en folkeafstemning i denne sag, er det selvfølgelig fordi, de ved at de vil tabe. Længere er den ikke.
Iøvrigt: Har sagen overhovedet været diskuteret i folketingssalen, eller har de bare meldt ud: Sådan bliver det?
Jeg kan ikke lade være med at tænke på om hele den historie er en afledningsmanøvre. Mens vi hidser os op og historien fylder sendefladen, kan regeringen gennemføre noget mere alvorligt uden den store opmærksomhed.
Hvad sker der f. eks. i Århus havn? Nogle områder er blevet millitære mens amerikansk krigsudstyr losse af. Er USA ved at oprette millitærbaser ligesom de gør i Norge? Noget som den tidligere regering har budt velkomment.
Nej Søren Kristensen, hvis Mit ID er med indover, kan vi ikke vide om stemmeafgivelsen er anonym.
Ro på,
Det drejer sig trods alt kun om en politisk “helligdag” (med en ekstra fredag forårsfridag) indført politisk for et par hundrede år siden, og dengang også for at fjerne et antal mindre danske bededage.
Er det Danmarks største problem i dag; med voksende klimaudfordringer og en europæisk krig mindre en 1000 km herfra?
@Jorgen Nielsen
Det er ærligt talt et ret stort problem,at vi har en regering der mener, at den kan tillade sig hvad som helst blot fordi man har flertal.
Det har intet med demokrati at gøre når man oven i købet anvender korte høringer,så end ikke deres egne folkevalgte har mulighed for at tage ordentligt stilling.
Smukt at se arbejderbevægelsen og kirken arm i arm.
Henrik Poulsen, jeg går rundt med den samme tanke, at Store Bededagshistorien er ren taktik, der skal aflede opmærksomheden fra andre, mere væsentlige emner: ulighed, sundhedssektoren, biodiversitet, klima, forurening, overforbrug, globalt ansvar, o.l.
@Peter Meyling
Interessant perspektiv at hævde, at det er udeokratisk at beslutte noget, når man har flertal i Folketinget….
Det drejer sig jo ikke om, at en fridag/helligdag bliver afskaffet, men at det er regeringen/folketinget, der gør det. Arbejdstid dvs. hvor mange timer, der skal arbejdes om året, er noget, som efter "Den danske model" hører til hos arbejdsmarkedets parter. Derfor er det et princip i vores samfundsopbygning, som regeringen bryder med - derfor en folkeafstemning.
Selvfølgelig kan jeg undvære Store Bededag samt alle andre af mine fridage, men hvorfor skulle jeg dog finde mig i det?
Jeg vil ikke miste en fridag for at finansiere noget, det kunne finansieres på så mange andre måder, der er langt mindre indgribende i folks privatliv.
Vi taler om sølle 3 milliarder, men om et indgreb, der af flere økonomer vurderes IKKE at have den ønskede effekt.
Og det er da en værre stråmand, at man ikke skal brokke sig, alt hvad man kan, bare fordi der er andre ting, man også burde beklage.
Og ligeledes er det en stråmand at negligere tyveriet med konspiratoriske påstande om, at regeringen bruger affæren som afledning - så må vi da for pokker bare skærpe sanserne, og I der leger med konspirationstanker, må råbe op, når I finder jeres smoking gun, så regeringen ikke får held med at skjule den.
Lige meget, hvor mange reformer der end laves er der politikere, som mener det danske samfund har brug for endnu flere reformer. En reform når ikke at blive implementeret før den næste stor klar til at afløse den. Det grænser til det latterlige. Og det skaber stor utryghed i befolkningen, som konstant må indstille sig på forandring og ikke kan stole på dagen i morgen. Man må ligge vandret for bare at forsøge at følge med. Før digitalisering kunne man lave reformer, som holdt i mange mange år, ja årtier. Som borger kendte man dagen i morgen og kunne forberede sig på evt. omstillinger i god tid.
I dag er der reform kaos fra vugge til grav uden mulighed for at kunne nå at reagere rettidig.
Henrik Poulsen g
Søren Henrik Jepsen.
At aflede opmærksomheden fra det væsentligste er en ældgammel undvigelsesmanøvre, så mens folket og dets formodede politiske ledere diskuterer bededag (og om dens fjernelse er enten for uvigtigt eller modsat for kompliceret (!) et tema for folkeafstemning) er der vel nogenlunde frit spillerum for at de reelle magthavere - hvem det så er - kan træffe langt mere vidtrækkende beslutninger. I nævner militærbaser, hvad mere kan man forestille sig? Udover selvfølgelig skattelettelserne, som nok kunne være bekvemme at haste igennem, mens alle taler om noget andet.
Det kan lyde som konspirationsteorier. Men det er vist ikke alt, der lægges offentligt frem.
Tænk, hvor meget krudt vi kunne købe, hvis vi droppede alle helligdage.
Hvis vi droppede alle helligdage og alt ferie og alle weekender, barsel, sygedage osv., så blev vi så rige, at vi kunne holde fri året rundt alle sammen :-)
Eller hvad med at sælge Sjælland til svenskerne? Og Jylland til tyskerne? Vi kan sagtens finde sammen på Fyn. Og den er fin. Så blev vi med et alle sammen mange millionærer. Og det er jo det et hele går ud på.
Ja Jesper. Du er tæt på en interessant point her.
Er det mon en naturlov for lønarbejderne, at jo rigere samfundet bliver, jo mere skal vi "alle" arbejde?
Så vidt jeg kan se, taler vi om en helt forkert retning for udviklingen.
I disse Davos dage må det fremstå indlysende, at den reelle udvikling de seneste 50 år er blevet kapitalpolitikernes naturlov, der udfolder sig ved, at jo længere og mere et kapitalistisk samfund øger produktionen, ikke for befolkningens, men for produktionens skyld, jo længere og billigere skal vi alle helst arbejde,
Midlet er besparelser på staten og arbejdsudbudsreformer, hvis formål er gennem stadig øget udbud af arbejdskraft til stadighed at sænke prisen på arbejdskraft og social sikring.
Målet er der lidet ædle, at skrabe formue samme til en lille monster rig klikke, der ved den lejlighed jo også får større magt til at leve et liv i vellevned og fritid og derigennem også fremover evner at presse politikerne til at øge deres rigdom.
I dag er der flere og flere også kapitalistiske økonomer, der fremhæver Marx' gamle analyse af kapitalismen. Jo mere nogle få i endeløs grådighed rager til sig, jo mindre har pøbelen at købe produkter for, og det ender jo med uundgåeligt selvmord, fordi ingen producent trods alt kan tjene penge uden kunder.
Udbudsreformerne, som de borgerlige markedsfører i tide og utide synes at være et evangelium, der kan bruges i alle situationer, og en model netop efter denne skabelon.
Hvor dumme tror disse selvbestaltede verdensherrer mon befolkningen er?
Jeg synes det ville være befriende, hvis befolkningen krævede økonomisk udviklingsplan med årlige delmål, hvor indsatsen blev vejet op imod folks egen prioritering af arbejde versus fritid, fair indkomstfordeling og øget velfærd.
Det første skridt bliver således at indføre nye fri- eller helligdage i takt med, at den brede befolknings velstand stiger, ikke at afskaffe dem.
Men inden skal vi nok igennem en ejerreform, hvor virksomhederne undertvinges økonomisk demokrati.
Det kunne faktisk være spændende at få undersøgt, hvor stor en andel af “store-bededags-kæmperne” der var i stand til at svare på (uden google!!!!!!) hvornår det egentlig er store bededag.
Regeringen må godt takke ja til at fusionere Danmark med Norge. Der er sikkert en masse økonomiske fordele ved denne ordning. Forhåbentlig kan vi samtidig få nogle besparelse i den øverste klasse, politiker, bureaukrater og adelige. Prins Christian og Prinsesse Ingrid kan vel indgå i et arrangeret ægteskab.
Nu vi er ved en folkeafstemning om at beholde Store bededag, så lad det være et forslag om at give en ekstra uge - lad os kalde den Store bedeuge. Jeg ville blive overrasket hvis det blev et nej