Leder

Statsministeren må genfinde anstændigheden og give en undskyldning for overgreb i særforsorgen

For syv år siden kæmpede Mette Frederiksen (S) for en undskyldning til alle de borgere, der engang var anbragt under særforsorgen. Det var et spørgsmål om anstændighed, sagde hun. I dag er hun statsminister – men hvad blev der af anstændigheden?
For syv år siden var Mette Frederiksen (S) medforslagsstiller til et forslag til folketingsbeslutning om en officiel undskyldning, så »det mørke kapitel af danmarkshistorien« kunne komme frem i lyset.

For syv år siden var Mette Frederiksen (S) medforslagsstiller til et forslag til folketingsbeslutning om en officiel undskyldning, så »det mørke kapitel af danmarkshistorien« kunne komme frem i lyset.

Rasmus Flindt Pedersen

Indland
13. januar 2023

Mette Frederiksen (S) fik en velfortjent stjernestund, da hun som nytiltrådt statsminister i august 2019 skar igennem alle embedsværkets betænkeligheder og tidligere ministres blanke afvisninger og gav en uforbeholden og dybfølt undskyldning på hele Danmarks vegne til Godhavnsdrengene og andre ældre medborgere, der i deres barndom havde været anbragt på et børnehjem. Statsministeren fulgte succesen op med den undskyldning, hun i marts 2022 gav til de seks grønlandske såkaldte eksperimentbørn.

Diskussionen om, hvor langt tilbage i historien staten skal undskylde for fortidens fejl, vil sikkert fortsætte. Hvad med De Vestindiske Øer? Hvad med korstog og vikingetiden? Sætter man sig i nulevende ofres sted, kan der dog ikke være så meget at være i tvivl om: Enhver, som staten har begået fejl og overgreb imod, må have ret til en undskyldning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mon manglende anstændighed hos politikere og politikerlede står i forbindelse med hinanden?

Lone Hansen, Alan Frederiksen, Dorte Sørensen, Inger Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Muligvis ræssonerer man i den nye blå blok, at med en undskyldning til de fordums ofre for statens uanstændige tilsyn med forsorgen kunne risikere, at der vil komme for stort fokus på, hvor dårligt handicappede stadig behandles i 'velfærdssamfundet'..?

Der finder skam stadig overgreb sted, nu handler de bare om rettigheder, der ikke bliver overholdt, overvågning og mistro, samt brudte liv i al ubemærkethed.

Det har de (overklassen) ikke råd til at ændre på.

Der skal jo være råd til skattelettelser, skattestop og skattehuller, der kan finansiere deres velfærd.

Lone Hansen, Alan Frederiksen, Steen Obel, Dorte Sørensen, Jes Thomsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar