Leder

Vesten har en forpligtelse til at hjælpe Afghanistans civilbefolkning. Den er man ved at svigte

Vestens handlerum er stærkt begrænset i Afghanistan, hvor Taleban lige nu angriber kvinders rettigheder, mens en sultkatastrofe truer. Men selv om det ikke er uproblematisk, bør Europa og USA opretholde et diplomatisk spor og sikre, at civilbefolkningen ikke lider yderligere
En afghansk te-sælger i udkanten af Kabul, hvor vinteren har sat ind. Godt 22 millioner afghanere befinder sig i akut fare for at sulte hen over vinteren og har derfor brug for akut hjælp.

En afghansk te-sælger i udkanten af Kabul, hvor vinteren har sat ind. Godt 22 millioner afghanere befinder sig i akut fare for at sulte hen over vinteren og har derfor brug for akut hjælp.

Wakil Kohsar

Indland
11. januar 2023

Vesten befinder sig lige nu i et gevaldigt moralsk dilemma, når det gælder Afghanistan.

Mens godt 22 millioner afghanere befinder sig i akut fare for at sulte hen over vinteren, har Taleban-ledelsen gradvist skruet op for tiltag, der krænker både kvinders rettigheder og basale humanitære principper – senest i slutningen af december, hvor man forbød kvinder at studere på universiteter og arbejde i hjælpeorganisationer.

Særligt sidstnævnte forbud har vidtrækkende konsekvenser, da det ifølge organisationer vil afskære mange kvinder fra at modtage nødhjælp i det kønssegregerede Afghanistan, og Talebans stadigt mere radikale linje har udløst en debat blandt internationale iagttagere om, hvad Vestens reaktion bør være.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Freddie Vindberg

Og især tak til USA.

Og Anders Fogh Rasmussen - som aldrig giver op over for udemokratiske regimer.

Vesten befinder sig lige nu i et gevaldigt moralsk dilemma, når det gælder Afghanistan

- jeg havde set frem til nogle kommentarer til dette. Jeg synes godt nok det er svært at se hvad vi skal gøre nu - og det kommer der heller ikke noget konkret om i lederen...ikke gøre ingenting :-o

Afghanistan er ikke Taleban, eller måske skulle jeg sige, det er ikke kun Taliban. Jeg rejste der under april statskuppet 1978, hvor en præsident blev myrdet med sin familie og klynget op i lygtepæle ved præsidentpaladset med det formål at lave en socialistisk, moderne, åben ny stat uden usurpere og med fri uddannelse for alle og samarbejde med USA, Kina, Sovjet, dog ikke Indien. Det holdt kort tid, så havde fraktionerne indledt det rædselsregime, der udløste invasion og borgerkrig, krigsherrer og CIA støttet mujahedin.
Jeg har undervist unge, moderne, afghanske flygtninge i dansk, og vi har masser af erfaringer med deres desperation.
Før mareridtet begyndte. Stop hungersnøden. Tag ansvar for sultkatastrofen. Selvom man ikke kan holde deres formørkede syn ud.

uffe hellum, Søren Fosberg og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar

Hvordan garanterer man, at en evt hjælp kommer til kvinderne og ikke kun Taliban?

Søren Fosberg

Man kan ikke garantere at hjælpen vil gå til kvinderne. Til gengæld kan man være helt sikker på at kvinderne ingen hjælp vil få hvis man afbryder kontakten med Taleban.

Søren Forsberg jeg skulle måske være mere tydelig.

Taliban har indtil videre arbejdet på, at fjerne den ene mulighed efter den anden, for at kvinder kan få hjælp. Hele deres politik går ud på, at fjerne hjælp fra dem og lukke dem inde.

Ngoerne kunne jo bare fortsætte uden kvinder efter forbudet. Problemet er, at de så ikke må hjælpe kvinderne fordi de er mænd.

Så at hjælpe Taliban vil garantere, at kvinder ikke får hjælp og holde dem længere ved magten.

Så igen, hvordan garanterer vi hjælpen også når til kvinderne og ikke kun Taliban?

Fordi hvis vi ikke har en løsning på det, kan vi være helt sikker på, at hjælpen ikke når kvinderne.

Gert Friis Christiansen

Den sørgelig sandhed er, at man ikke kan gør så meget. Invasion af landet har vi ligesom prøve uden det store held. At ændre kultur og sædvane gennem pression er svært/umuligt gennemførligt. Hvem er vi der tror, at vi ved hvordan man skal leve livet og at andre skal indrette deres samfund efter vores idealer. Måske ville disse samfund være mere balanceret, hvis vi ikke altid var så bedrevidende og intervenerende på alle fronter. Giv dem de penge de har stående i udenlandske banker, giv dem humanitær støtte, hvor det giver mening og lad dem være i fred.