Leder

Efter FN-kritik af Danmark: Grønlands ’usynlige spøgelser’ skal ind fra kulden

Grønlændere i Danmark føler sig som »usynlige spøgelser«, fremgår det af ny rapport fra FN’s særlige rapportør for oprindelige folks rettigheder, der har rejst skarp kritik af strukturel racisme og forskelsbehandling i Danmark
FN’s særlige rapportør for oprindelige folks rettigheder, José Francisco Cali Tzay, fremhæver, at blandt meget andet, at der ikke findes tal for inuitbørn i Danmark eller samlet viden om, hvorvidt de modtager undervisning på deres modersmål.

FN’s særlige rapportør for oprindelige folks rettigheder, José Francisco Cali Tzay, fremhæver, at blandt meget andet, at der ikke findes tal for inuitbørn i Danmark eller samlet viden om, hvorvidt de modtager undervisning på deres modersmål.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
14. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hvor er det beskæmmende, at når Danmark kritiseres for blandt andet strukturel racisme af FN’s særlige rapportør for oprindelige folks rettigheder, José Francisco Cali Tzay, ønsker hverken statsministeren, socialministeren eller ligestillingsministeren ifølge DR at udtale sig. Og det er ikke, fordi der ikke er noget at tale om fra officiel dansk side. Tværtimod.

»På trods af betydelige fremskridt observerede jeg under mit besøg, at inuit stadig står over for hindringer i forhold til fuldt ud at kunne nyde deres menneskerettigheder,« skrev Tzay således i den rapport, han udgav efter sit ti dages besøg i Danmark og Grønland i begyndelsen af februar.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Diskrimination og racisme er udbredt oppefra og ned.
Det har længe været en del af den politiske diskurs, og en kærkommen lejlighed til syndebuksbelæggelse.

Vi hører om det igen og igen, senest med kritikken af, at det er så besværligt at opnå dansk statsborgerskab med dispensation, og at 10 procent af befolkningen med minoritetsetnisk baggrund er nægtet stemmeret til Folketinget.

Når det gælder grønlændere, eller rettere inuitter, er diskrimination og fordomsfuld behandling fra dansk side en tradition, der går århundreder tilbage.

Det er under lavmålet, at Danmark ikke er nået længere, og iøvrigt virker til at være tiltagende indskrænket i sin politik overfor alle andre end dem, der er hjemmefødte i tiende led, og desuden betaler topskat.

David Zennaro, Jørgen Tryggestad, Ole Bach, Harald Viuff, Steen Obel, Lone Mikkelsen, Dorte Sørensen, Peter Bryde Poulsen, Naja Abelsen, Gøsta Hansson, Carsten Munk, Karen Møller Grothe, Ete Forchhammer , Jes Thomsen, erik jensen og Nova Lone Jespersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Med hjemmefødte menes dem, der stammer fra Jylland og de danske øer.

Inuitter er selvfølgelig også hjemmefødte, de har blot ikke den 'rigtige' etnicitet.

David Zennaro, Naja Abelsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Altså, nu er statsministeren fuldt optaget af at besvare krav fra NATO, så kan hun da heller ikke tage sig af hvad de siger i FN o.l. sammenslutninger, det har hun da ignoreret før og gør det til stadighed.

David Zennaro, Dorte Sørensen, Naja Abelsen, Gøsta Hansson, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Danmark er så heldig at have i rigsfælleskabet et oprindeligfolk, det er et enormt kulturel rigdom som burde valoriseres. Men hvad ved dansker om Grønland? Man ved mere om Nordboerne end om Inuit.
Det oprindelige folks kulturen er blevet ignoreret som om den skulle jævnes ud med den danske kultur, tænker på de tusindvis af genstander som Knud Rasmussen tog med til Danmark og som samler støv i Nationalmuseets kældre.

Dorte Sørensen, Carsten Munk og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Ja, den nye blå blok er rigtig god til at ignorere og tromle hen over mindretal, socialt udsatte eller etniske minoriteter, de ikke kan lide og har fordomme overfor.

David Zennaro, Ete Forchhammer , Dorte Sørensen, Carsten Munk og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar

Nå ja. Hvad var det nu Søren Pape Poulsen sagde? “ Grønland er Afrika på is”. Det er åbenbart den måde politikere tænker om vores rigsfællesskab

David Zennaro, Harald Viuff, Lone Mikkelsen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar

Hvor ER det rart at der kommer en kompetent person udefra og påpeget staten Danmarks mange fejl i forhold til os grønlændere/Inuit!
Stor tak til Journalisten også.
Og vi er skam temmelig levende spøgelser! Og mange af os gør et pænt arbejde for at synliggøre os og vores kulturelle baggrund.
Håber ministrene betænker sig og forbedrer vores forhold!

David Zennaro, John Johansen, Ole Bach, Finn Breddam, Margit Hansen, Ete Forchhammer , Lone Mikkelsen, Bente Kølle, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Peter Bryde Poulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Undskyld men har Grønland ikke fået en del af genstandene som Knud Rasmussen tog med til Danmark igen - eller er det noget jeg har misforstået?

Et sidste eksempel på politisk racisme er da udtaler fra DF og Danmarks demokraterne eller hvad Inger Støjbergs parti hedder - når de ikke vil have at fattige børnefamilier med ikke vestlig baggrund skal have 1 krone i inflationshjælp.