Leder

Der er gode grunde til at tøve med at tillade folkekirken at investere i aktier

Kræfter opfordrer kirkeministeriet til at ændre reglerne og lade folkekirken investere på aktiemarkedet, men kirkerne har brug for stabilitet, ikke aktiemarkedets oprørte hav
Varetagelse af gravsteder flere årtier ud i fremtiden er jo nok den mest stabile forretning, man kan forestille sig.

Varetagelse af gravsteder flere årtier ud i fremtiden er jo nok den mest stabile forretning, man kan forestille sig.

MADS CLAUS RASMUSSEN

Indland
17. februar 2023

Der er kræfter i folkekirken, som ønsker reglerne ændret, så kirken får lov til at investere i aktier. Det er de såkaldte gravstedskapitaler, der ifølge tilhængerne af en sådan regelændring skal ud og formere sig, skriver Kristeligt Dagblad mandag.

Gravstedskapitalerne er de penge, som borgere indbetaler for vedligeholdelse af pårørendes gravsteder. Der er tale om betydelige beløb, nemlig i alt godt fem milliarder kroner, der samles hos Stifternes Kapitalforvaltning.

To af disse milliarder udlånes til menighedsrådene til vedligehold og nyopførelse af kirker, præstegårde og sognehuse. Tre milliarder investeres i realkredit- og erhvervsobligationer, og det er disse penge, der nu ønskes sendt ud på aktiemarkedet med en bøn og en sang for at hente bedre forrentning hjem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Jørgensen

Penge falder jo ikke ned fra himmelen, så hvis folkekirken tjener på aktier er der altså nogle mennesker, der en andet sted på planeten, som skal yde en ekstra indsats. Er det nu en ny kristelig værdi?
Eller mere absurt, hvilke aktier tror du Jesus ville inverstere i ?

Hvor Herrer til hest siger, jeg bare. Desuden kan jeg heller ikke se logikken i at en uddannelses institution, kan/skal kunne inverstere i aktier, men derimod en overhængende farer for dens overlevelse.

Thomas Vestergaard

Som tidligere graver vil jeg komme med nogle opklarende oplysninger. Når man opretter et gravsted betale man typisk et beløb på perioden gravstedet skal være på. 10 til 20 år for urnegravsteder og 20 til 30 år for kiste begravelse.
Det kan blive et anselig beløb. Over 100000 kr