Leder

Guantánamo-lejren vil altid være en skamplet på USA og på den vestlige verden

I mere end to årtier har USA’s fangelejr på Cuba været en kræftbyld på den internationale retsorden. Torsdag blev endnu en fange sluppet fri, men der sidder stadig over 30 fanger bag lås og slå i denne skamstøtte over krigen mod terrorisme
Majid Khan fotograferet under sit fangenskab på lejren i Guantánamo i Cuba.

Majid Khan fotograferet under sit fangenskab på lejren i Guantánamo i Cuba.

Reuters

Indland
4. februar 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Majid Khan blev taget til fange i 2003. Han blev udsat for USA’s ’udvidede forhørsteknikker’ med nedsænkning i iskoldt vand, anstrengende stillinger og berøvelse af søvn. I 2006 blev Khan overført til fangelejren i Guantánamo.

Flere gange forsøgte Majid Khan at begå selvmord, blandt andet ved at bide sin egen pulsåre over. Under en sultestrejke blev han holdt i live med tvangsfodring, hvor kakaomælk og blendet mad, bestående af hummus, pasta med sovs, rosiner og nødder, blev tvunget op i endetarmen på ham. 

I februar 2012 blev Majid Khan formelt tiltalt ved lejrens militære domstol, og han tilstod samme år. I oktober 2021 blev dommen udmålt: ti års fængsel, hvilket stort set svarede til den tid, han havde afsonet efter sin tilståelse.

Sidste år lagde Khan sag an mod den amerikanske stat med krav om at blive løsladt efter at have afsonet sin dom, og i næste uge skulle staten have svaret på kravet, men torsdag eftermiddag dansk tid blev Majid Khan fløjet fra Cuba til det lille mellemamerikanske land Belize, hvor han blev sluppet fri efter næsten 20 år i fangenskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er godt, at der kommer fokus på denne skamplet, især når man har travlt med at kritisere andre landes interneringslejre, brud på menneskerettigheder m.m.

Gitte Loeyche, Birthe Madsen, Tommy Clausen, Jette Kjældgaard, Anders Graae, Frederik Schwane, Christian Bruun, Ejvind Larsen, Elisabeth From, Jens Garde, Arne Albatros Olsen, Karen Møller E., Jørgen Larsen, Peter Krogh, Marie-Christine Poncelet, Carsten Munk, Torben Arendal, jens christian jacobsen, erik jensen, Poul Simonsen, Ib Christensen, Torben Skov, erik pedersen, Jørgen Tryggestad, Niels Vest-Hansen, Bjarne Tingkær, David Zennaro, Jeppe Bundgaard og Alfred Rosen anbefalede denne kommentar

Tak for at fokusere på Guantánamo-lejren.

Måske undgår vi lige vores egen Guantánamo-lejr i Rwanda et eller andet med at Løkke er uenig med resten af lejr-holdet....

Mht. til at man kunne forvente kritik af Guantánamo-lejren fra f.eks. dansk side, og ud over at vi selv har masser politikere der er lejrfolk, så er vores sikkerhedspolitiske sigte, at tjene USA. Der for hører vi aldrig er kvæk i denne vigtige sag, eller f.eks.når de er i Mellemøsten og taler frihedsrettigheder osv. Og så tillader de danske politikere sig Gudhjælpemig at håne de danske fodboldspillere, der i Qatar nøjes med en kritisk t-shirt.

Så drop politikere, vi skal selv tage affære : fra fodboldspillere og håndboldspiller og skibsgasten og manden på gulvet: luk Guantánamo-lejren og retsforfølg de ansvarlige. Sæt Julian Assange fri og retsforfølg dem wikileaks afslørede.

Gitte Loeyche, Tommy Clausen, Anders Graae, Ejvind Larsen, Elisabeth From, Jens Garde, Arne Albatros Olsen, Torben Arendal, erik pedersen, jens christian jacobsen, erik jensen og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Bo Elkjær

Stærk leder.

Det er et fuldkommen Hitchcock's mareridt at blive taget til fange af den amerikanske hær, nogle gange efter sigende solgt til den amerikanske hær, med al dennes erkendte tortur overfor fanger, for så at blive droppet i Guantanámo under bevogtning af samme hær - og nøglen smidt væk.

Tommy Clausen, Anders Graae, Ejvind Larsen, Elisabeth From og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Hvor perverteret et sted der viser hvad USA og den frie verden er i stand til.

Tommy Clausen, Jette Kjældgaard, Anders Graae, Ejvind Larsen, Elisabeth From, Arne Albatros Olsen, Torben Arendal, erik pedersen og Alfred Rosen anbefalede denne kommentar

Bo Elkjær

Du kan have så meget ret om dette, men troen på det ændrer sig skal du nok ikke forvente, selv ikke hvis du lever evigt.

Der hersker en helt anden forståelsesramme i det amerikanske samfund om den sag, en forståelsesramme vi næppe forstår til fulde, men mindre vi sætter os ud over de - for os, sædvanlige og normale tanker.

Jeg mindes så tydeligt en soldaterkone sige følgende i forbindelse med en udsendelse om Vietnamkrigen, og hendes mands hjemvenden fra Vietnamesisk fængsel, og hendes syn på krigen og dens retfærdighed: "så vi kan leve i fred herhjemme"!

Da jeg hørte det blev jeg nærmest ramt af et kølleslag og trimlede om på gulvet, jeg blev dybt chokeret, for, - HVAD var der lige konen sagde???

"Rettigheden til at slå først uden at være blevet angrebet", - for lille Vietnam havde jo ikke angrebet Amerika.

Det var da ikke studenterhuen der trykkede hende med det udsagn, - for Amerika er hele tiden i krig - og endda især i hendes levetid - Mellemamerika, Nicaragua, Sydamerika, Mellemøsten, lilleAsien eller fjernøsten om man vil, - det er hver gang Amerika der sender deres militær ud mod andre, uden at være angrebet, - nej jeg har ikke glemt 11. september 2001, men eller er det rigtigt.

Hvem er man så bange for hele tiden(?), skal angribe Amerika.

Det lille Vietnam som alene kæmpede for frigørelse af Franks kolonialisme og den brutalitet, - og det vidste Amerikas ledelse, men alligevel gik man i krig i Vietnam.
Det var Amerika der blandede sig politisk i Vietnams indre anliggender.

Mon ikke der er flere indre fjender end ydre fjender i Amerika, - der rent faktisk igangsætter krige som Amerika blander sig i.

En del af krigene har også en skjult ikke anerkendt side, - modparterne regnes ikke som mennesker, men af mental lavere rang end mennesker og som følge deraf ikke er omfattet af menneskerettigheder.

Derfor er der fanger på Guantanamo i dag, - flere af dem der i sin tid blev taget og sendt til Guantanamo havde slet intet med krigen at gøre, - men de tilfredsstillende det politiske behov for a fremvise resultater for man havde fanget synderne.

Disse menneskers liv blev anset for at være en ligegyldighed, men til brug indenrigs overfor befolkningen om Amerikas ret til og kan fange de skyldige og straffe dem.

erik pedersen, Anders Graae, Carsten Munk, Ejvind Larsen, Elisabeth From og Torben Arendal anbefalede denne kommentar

Og hvor var det nu man internerede og torturerede fangerne? Her i Europa erindre jeg Polen. Dem der idag støtter “demokratiet” i Ukraine.

Frederik Schwane

Uden øvrig sammenligning skal vi huske på, at vi også har interneringslejre i Danmark. En selvkritik omkring dette kunne jeg håbe folde sig ud.

erik pedersen, Tommy Clausen, Alfred Rosen og Marie-Christine Poncelet anbefalede denne kommentar