Leder

Overskuddet er stukket af fra lønningerne, men det er ikke nødvendigvis relevant for OK23

Det er vigtigt for OK23-forhandlingerne, om lønmodtagerne har ret, når de siger, at virksomhederne har ’skummet fløden’, mens medarbejderne langt fra har fået del i festen. Men den påstand kan hverken be- eller afkræftes af nye tal
Nye tal for forholdet mellem lønudvikling og virksomhedernes indtjening giver hverken vind i sejlene eller det modsatte for lønmodtagernes krav om store stigninger ved de igangværende overenskomstforhandlinger.

Nye tal for forholdet mellem lønudvikling og virksomhedernes indtjening giver hverken vind i sejlene eller det modsatte for lønmodtagernes krav om store stigninger ved de igangværende overenskomstforhandlinger.

Christian Falck Wolff/Ritzau Scanpix

Indland
3. februar 2023

Vi ved ikke meget om, hvad der bliver sagt hen over forhandlingsbordet, når arbejdsgivernes og lønmodtagernes repræsentanter i disse uger prøver at nå til enighed i de mest vanskelige overenskomstforhandlinger på det private arbejdsmarked i årtier. Parterne er vanen tro gode til ikke at røbe over for offentligheden, hvordan forhandlingerne skrider frem.

Men hvis Dansk Metals Claus Jensen, som er chefforhandler for industriarbejderne, har tænkt sig at bringe nogle opsigtsvækkende tal bragt i torsdagens udgave af Politiken op, næste gang han mødes med sin modpart fra arbejdsgiversiden, bør han være forsigtig.

Tallene viser, at danske industrivirksomheders produktivitet og overskud de seneste ti år er stukket af fra medarbejdernes lønninger. Mens de før lå nogenlunde på niveau, er væksten i overskuddet og produktiviteten nu cirka det dobbelte af væksten i lønningerne. Det har tænketanken Kraka udregnet.

Det kan ved første øjekast se ud, som om tallene bekræfter arbejdstagerne i et af deres hovedargumenter: at medarbejderne ikke har fået et stort nok stykke af kagen, der efter flere gode år på arbejdsmarkedet har vokset sig større og større.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her