Leder

SF og Liberal Alliance har vist regeringen, at den kan gøre, som det passer den

SF og Liberal Alliance sagde alt det store om frihed og magt op til afstemningen om afskaffelsen af store bededag. Men de endte med at bøje sig for elitepopulismen og sidder nu som store børn ved siden af voksenbordet
SF’s leder Pia Olsen Dyhr og Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh før tirsdagens afstemning om afskaffelse af store bededag.

SF’s leder Pia Olsen Dyhr og Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh før tirsdagens afstemning om afskaffelse af store bededag.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Indland
1. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Med opfordringen DEL DEL DEL skrev SF mandag på Facebook: »I skal ikke tage vores fridag«. Som aktivister stod den folkesocialistiske folketingsgruppe med røde skilte med teksten: »Bevar Store Bededag«.

Det handler for SF konkret om en fridag, men også principielt om magt og medbestemmelse. »Hvis det, de gør lige nu, bliver en ny norm for den måde, man laver politik på på Christiansborg, så kan jeg godt forstå behovet for at hive i nødbremsen,« sagde partiets leder Pia Olsen Dyhr her i avisen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja det er noget rod - Så 3.behandlingen der varede hele eftermiddagen. Her brillerede regeringen , de radikale og de konservative til ikke at være med (Søren Pape stillede dog tilsidst i anden talerunde Pelle Dragsted (EL) et spørgsmål og sagde her, at de konservative var imod ophævelsen af Stor Bededag men de var imod en Folkeafstemning fordi "vi" har et repræsentativ demokrati - så er det åbenbart ligegyldigt med en folkeafstemning som en mindretalsbeskyttelse)-

Ingen gang ministeren tog ordet til sidst i debatten trods mange opfordringer.
En overgang var der ingen fra regeringen der sad i salen under debatten - det bemærkede Søren Søndergård EL og så kom der nogle minister ind på stolene - men ingen tog ordet - de var der kun for at stemme forslaget igennem.

Enhedslisten , Nye Borgerlig og Dansk Folkeparti ville forsøge at få 60 mandater inden fredag så der kunne komme en Folkeafstemning - men det tør SF nok ikke være med til.

Tina Peirano, Jesper Kloppenborg, Bjarne Andersen, Ole Olesen, Søs Dalgaard Jensen, René Hansen, Mads Madsen, Gitte Loeyche, Erik Boye, Michael Andersen, Mathias Petersen, Rasmus Kristiansen, Susanne Kaspersen, lars søgaard-jensen, erik lund sørensen, erik pedersen, Per Klüver, Ivan Breinholt Leth, Rolf Andersen, Marianne Jespersen, Hans Larsen, Marianne Stockmarr, Peter Blondin, Elisabeth From, Ete Forchhammer , Mogens Holme, Ole Meyer, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen, Anders Reinholdt, Troels Ken Pedersen, Lillian Larsen, Frank Wilhelmsen, Holger Nielsen, Mette Rasmussen, Henrik Bentzen, Eva Schwanenflügel og Maja Burholt anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

tNår det politiske flertal ændres er der jo ikke noget yil hinder for at Bededagsferien bliver givet tilbage til befolkningen - måske endda noget man kan gå til valg på.

Jesper Kloppenborg, Ole Olesen, Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen, Søren Skadhede, Marianne Jespersen, Rolf Andersen, Hans Larsen, Elisabeth From, Ete Forchhammer , Mogens Holme, Ejvind Larsen, Dennis Tomsen og Frank Wilhelmsen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

SF har altid været S s medløber og de forsætter bare , problemet er at SF har ikke virkelig mod til at være en reel opposition til S og satse på et reelt venstrefløj alternativ til den højre centrum socialdemokrati.
Venstrefløjen kan ikke regne med SF.

Tina Peirano, Lene Basballe, Jesper Kloppenborg, Ole Jensen, Ole Olesen, René Hansen, Mads Madsen, Gitte Loeyche, Erik Boye, Michael Andersen, Mathias Petersen, P.G. Olsen, Morten Bo Johansen, Susanne Kaspersen, lars søgaard-jensen, Søren Skadhede, erik lund sørensen, erik pedersen, Peter Meyling, Per Klüver, Ivan Breinholt Leth, Rolf Andersen, Marianne Jespersen, Hans Larsen, Jes Enevoldsen, Rasmus Kristiansen, erik jensen, Marianne Stockmarr, Peter Blondin, Elisabeth From, Ete Forchhammer , Nova Lone Jespersen, Dylan Storm, Ejvind Larsen, Jørgen Tryggestad, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Teresa Suetta, Anders Reinholdt, Troels Ken Pedersen, Frank Wilhelmsen, Holger Nielsen, Erik Karlsen, Lise Lotte Rahbek, Lillian Larsen, Henrik Bentzen, Mette Rasmussen, Ingrid Mohr og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Tak for denne leder, Rune Lykkeberg.

Det ser ud til at blive en ørkenvandring de kommende år med den nye blå blok i spidsen for et hovent flertal, og medløbere på sidelinjen, der er fulde af mundsvejr men uden ryggrad, når det endelig gælder.

Her havde en samlet opposition ellers chancen for at vise regeringen, at det ikke ville være ufarligt at tromle en hel befolknings ønsker.

Men nogle valgte altså at hylde magten til fordel for folket, ganske som de plejer.
De selvudnævnte 'ansvarlige' partier vil ikke udfordre det minimale flertal af frygt for at blive frosset ude af fremtidige forhandlinger.

Med den ulogiske og irrationelle beslutning om at fjerne Store Bededag uden mærkbar modstand fra SF, LA, K og DD har regeringen udhugget sine kommende beslutninger i uimodsigelige stentavler, som ingen protester kan omskrive.

Nu lever vi alle på nåde.

Tina Peirano, Jesper Kloppenborg, Ole Olesen, Henrik Bentzen, René Hansen, Gitte Loeyche, Erik Boye, Mathias Petersen, P.G. Olsen, Susanne Kaspersen, lars søgaard-jensen, Inger Pedersen, erik lund sørensen, erik pedersen, Peter Meyling, Per Klüver, Ivan Breinholt Leth, Rolf Andersen, Marianne Jespersen, Hans Larsen, Claus Petersen, Jes Enevoldsen, Rasmus Kristiansen, Marianne Stockmarr, Ulla Pedersen, Peter Blondin, Thomas Petersen, Kenneth Jacobsen, Elisabeth From, Ete Forchhammer , Nova Lone Jespersen, Mogens Holme, Freddie Vindberg, Ejvind Larsen, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, Anker Nielsen, Troels Ken Pedersen, Frank Wilhelmsen, Holger Nielsen, Erik Karlsen, Lise Lotte Rahbek, Malte Nielsen, Peter Søndergaard og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar

Må vi snart bede om at slippe for mere St.Bededag krænkelses brok.
Det er ikke den 6. ferieuge ďer bliver sløjfet. DK er også krigstruet og det er trods mange forsøg derpå ikke ikke til at komme udenom oprustning og mobilisering, og det er fredsdividenden vi skylder med renters rente Skyd på Putin ikke regeringen i denne bagatel bededags sag

Nike Forsander Lorentsen, Henning Kjær og Peder Lykke Jeppesen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor skal og kan Stor Bededag rede Danmark?
Socialdemokraterne praler ligefrem med at ved at tage Stor Bededag så bidrager "vi" alle og det er solidarisk - tidligere var det kun få grupper der måtte yde , som fx nedskæringer i dagpengeperioden osv.

Ja så men hvorfor så give skattelettelser, hvor de bedre stillede får langt de største lettelser - er det den nye form for solidaritet i socialdemokraternes forstand?

Tina Peirano, Jesper Kloppenborg, Ole Olesen, Henrik Bentzen, Mads Madsen, Gitte Loeyche, Erik Boye, Mathias Petersen, Susanne Kaspersen, lars søgaard-jensen, Inger Pedersen, erik lund sørensen, erik pedersen, Peter Meyling, Per Klüver, Rolf Andersen, Marianne Jespersen, Claus Petersen, Rasmus Kristiansen, erik jensen, Marianne Stockmarr, Peter Blondin, Elisabeth From, Ete Forchhammer , Holger Nielsen, Nova Lone Jespersen, Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek, Ejvind Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Claus Petersen

#NielsJacobs
vær ikke naiv, det næste den siddende regering vil gå efter er andre helligdage + den 6. ferieuge, for der mangler jo stadig penge til krig jf. MF og Danmark skal jo være det land der bidrager mest til død - krig og ødelæggelse... jeg skammer mig over at vidne til politikere kun er mere interesseret i egen magt end at slutte dette galskab med kun at øge våbene til de krigsgale...

Lene Basballe, Jesper Kloppenborg, Henrik Bentzen, Erik Boye, Mathias Petersen, Susanne Kaspersen, Søren Skadhede, erik pedersen, Rolf Andersen, Marianne Jespersen, Hans Larsen, Rasmus Kristiansen, Marianne Stockmarr, Peter Blondin, Elisabeth From, Bo Mussmann, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Anders Reinholdt, Lise Lotte Rahbek, Dylan Storm og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Fjernelsen af Store Bededag er ikke noget, regeringen "beder" befolkningen om, det er en kommando.

Desuden er det ikke et lige "bidrag", for det er hovedsageligt lavindkomstgrupperne, inklusive de offentligt ansatte med de berømte varme hænder, det vil gå ud over.

Med andre ord, det er de mennesker, som er vant til at arbejde på skæve tider af døgnet, og de dage, hvor andre har fri, der mister millioner af kroner:

"Et nyt svar fra Finansministeriet viser, at det er i omegnen af 50 millioner kroner, som kommuner og regioner i dag bruger ekstra på at kompensere de offentligt ansatte for at arbejde store bededag.

Det vækker harme hos fagforeningen FOA, at personalet fremadrettet skal vinke farvel til de penge.

- Det er helt grotesk, og det er det, der er det direkte angreb på vores danske model, at de med et lovindgreb går ind og fjerner midler på overenskomstbordet, siger forbundsformand Mona Striib.

Social- og sundhedspersonalet, som FOA organiserer, udgør en stor del af dem, der i dag arbejder på store bededag i kommuner og regioner. Og for dem betyder genetillægget meget, siger Mona Striib.

- Det er en stor del af deres løn. Så de er meget bevidste om, at de nu kommer til at arbejde, som de hele tiden har gjort, nu bliver det bare uden det tillæg, de har haft i overenskomsterne. Og det kan mærkes, siger hun."

https://www.dr.dk/nyheder/politik/offentligt-ansatte-mister-millioner-i-...

Medarbejdere med fast månedsløn bliver kompenseret for højere arbejdstid, mens timelønnede går glip af helligdagstillæg. Men også skoler, pensionister og dagpengemodtagere vil mærke det, når regeringen skrotter store bededag som helligdag.

https://www.altinget.dk/artikel/267041-det-betyder-afskaffelsen-af-store...

Og man kan uden problemer sætte et kæmpe spørgsmålstegn ved regeringens forklaring om, at den (tvivlsomme) gevinst skal gå til forsvaret.

De skattelettelser regeringen samtidig vil indføre til de mest velhavende, til rige arvinger og boligspekulanter, svarer nemlig meget godt til det beløb, Finansministeriet har sjusset sig frem til, at det kommende arbejdskraftudbud vil indbringe.

Der er nemlig kun ét sted pengene havner, og de er ikke øremærkede til en opskalering af forsvarsudgifterne.
Som iøvrigt ifølge Statsrevisorerne er løbet løbsk, så det svarer til at hælde penge i et sort hul.

Man har heller ikke øgede udgifter til åbne daginstitutioner og skoler med i beregningerne, (hvilket sandsynligvis vil medføre fyringer af ansatte), ligesom de steder, der normalt ville tjene penge på folkets fridag nu må vinke farvel til denne indtægt, og dermed skatter og afgifter.

Og så er det kulsort at ville øge produktionen, transporten og energiforbruget ved at øge arbejdstiden i disse tider, hvor Klimarådet netop for tredje gang har kritiseret, at Danmarks grønne omstilling mest af alt er fugle på taget.

Der er ikke en eneste fordel ved at stjæle denne fridag, og det skaber præcedens for fremtidige kampe om mere fritid.

Tina Peirano, Lene Basballe, Jesper Kloppenborg, Ole Olesen, Fie Ankjer Nielsen, Henrik Bentzen, Erik Boye, Mathias Petersen, Susanne Kaspersen, lars søgaard-jensen, Inger Pedersen, erik lund sørensen, erik pedersen, Peter Meyling, Per Klüver, Rolf Andersen, Jørgen Mathiasen, Marianne Jespersen, Rasmus Kristiansen, Marianne Stockmarr, Peter Blondin, Thomas Petersen, Kenneth Jacobsen, Elisabeth From, Holger Nielsen, Ete Forchhammer , Nova Lone Jespersen, Mogens Holme, Ole Meyer, Lise Lotte Rahbek, Freddie Vindberg, Ejvind Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Ildevarslende stemning i store dele af befolkningen. Det går helt efter planen for regeringen.

Henrik Bentzen, Rasmus Kristiansen, Peter Blondin og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Annette Munch

Hvem kan nævne en (flertals)regering, der ikke har brugt det flertal, de har koalition til - og ikke har opført sig magtfuldkomment. ?

Jeg husker tydeligt Fogh Rasmussen og Løkke regeringerne, der på DFs stemmer har de mest uhyrlige beslutninger.
At Inger Støjberg pludselig "ikke vil forhindre" en folkeafstemning er taktisk og helt uden betydning, hvad hun udmærket godt vidste.
Debatniveauet i går var i høj grad præget af sammenblanding af subtans og slag i luften - gentagelser på lavt mentalt spændingsniveau

Ete Forchhammer

At ha’ flertal er også at ha’ det besværlige hensyn at skulle tage at der også er et mindretal… forholdet kan jo tilmed blive modsat senest om fire år.
Tilsyneladende for avanceret en tanke for flertallet fra 1/11-22.

Ole Olesen, Henrik Bentzen, Susanne Kaspersen, Inger Pedersen, erik pedersen, Rolf Andersen, Marianne Jespersen, Rasmus Kristiansen, Peter Blondin, Kenneth Jacobsen, Elisabeth From og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Reinholdt

Når sagen kan afstedkomme en så voldsom debat og kan mobilisere større vælgergrupper er den tydeligvis ikke for lille til at blive sendt til folkeafstemning.

Det repræsentative demokrati er først og fremmest en praktisk foranstaltning, da det reelt ikke er muligt at høre borgerne i alle politiske spørgsmål, som desuden ofte er for talrige og komplekse til at borgerne kan tage stilling på et informeret grundlag.

Problemet er, at det i praksis halter med repræsentationen. Vi kan vælge at stole på en politiker eller et parti, men vi er så godt som aldrig 100% enige med nogen – ofte er vi kun delvis enige. Vi er som vælgere nødt til at indgå et kompromis. Det kan fungere et stykke hen ad vejen, men det hænder ikke sjældent, at dem man har stemt på giver køb på det man synes er vigtigt, mens repræsentanterne til gengæld insisterer på at gennemføre noget som man synes er af mindre betydning.

Tanken om at politikerne skal stå til regnskab ved næste valg har mindst to problemer: for det første er skaden som oftest sket og beslutningen kan være vanskelig at gøre om. Et godt eksempel er den seneste folkeskolereform. Ved det efterfølgende valg fik S en over nakken – men da var løbet kørt. Og selvom vælgerne ’straffer’ et parti ved et valg kan partiet sagtens ende med at få indflydelse ud over de mandater det er tildelt – hvis forholdene blot er (u)gunstige, jf Venstre ved det seneste valg. De blev halveret, flertallet ligger på den anden 'fløj', men de ender alligevel i regering og med at få deres mærkesager igennem.

For det andet opstår der mange andre sager, som medierne kan vælge at give opmærksomhed inden og op til et valg. Sagen bliver til én blandt mange og som vælgere lader vi os nemt manipulere, ikke mindst i kraft af den dagsorden medierne vælger at sætte.

Det er helt surrealistisk, at nogen kan ophøje det repræsentative demokrati på bekostning af det direkte demokrati og udstede en 4-årig blankocheck til valgte politikere. Demokratiet er den mindst ringe styreform, men jo længere væk demokratiet udøves fra dem det hele handler om – borgerne – jo ringere bliver det. Mener man det modsatte kan lige så godt gå ind for rent teknokrati.
Derfor er det bedre at lade borgerne udøve det direkte demokrati en gang for meget end en gang for lidt. En glidebane bliver det aldrig, for politikerne vil naturligvis indrette deres politik derefter. Og det er om noget demokratisk.

Jesper Kloppenborg, Ole Olesen, Fie Ankjer Nielsen, Henrik Bentzen, Michael Andersen, Rasmus Kristiansen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen, Ivan Breinholt Leth, Rolf Andersen og Marianne Jespersen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Der er argumenter for at forsvare store bededag, som mange der siger herregud det er jo bare en fridag og vi kan jo bare skaffe os en ny fridag, igen fuldstændig glemmer og forbiser. Det er værdien af at vi holder fri så mange som muligt på samme tid. At vi kan mødes som familie og venner, at vi kan holde familieskovtur, frokost og aftenkomsammen til sent, at vi kan planlægge at besøge folk på tværs af landet og holde bryllup, konfirmation og barnedåb - og vi kan være i et fælles roligt og afslappet samfund, hvor ro og fred ja selv dovenskab kan udfoldes i accepteret fællesskab.

Det er nemlig grunden til at vi holdt lørdag og søndag fri og reglen om at komme hviledagen i hu og holde den hellig har været en samfundsmæssig historisk genial ide. Kun der hvor var der virkelig var behov for arbejdskraft til pleje, omsorg mv. skulle vi opretholde et vagtberedskab. Og fordi det er et alvorligt tab for den enkelte har man jo tilkæmpet sig økonomisk kompensation. Den neoliberalistiske ide om at vi skal være til rådighed hele tiden i supermarked og på arbejds -pc giver os jo netop stress og mistrivsel.,
I diskussionen forbi ser man jo også at det er staten, det offentlige der som arbejdsgiver giver sig selv en ulige fordel i overenskomstspillet og en direkte økonomisk gevinst ved at spare alle disse ekstra tillæg. I forvejen har det jo været synligt for alle, at når det offentlige forhandler som arbejdsgiver, så sidder regering og folketing til enhver tid parat til lovgivningsmæssige tvangsindgreb med ophævelse af forkastede aftaler til lov. hvis ikke lønmodtagerne vil makke ret.

I sidste uge udtrykte jeg et håb om at nogle af de folketingsmedlemmer som sidder med en dårlig smag i munden, og som inderst inde mener noget andet end deres partis nathue taktiske magtliderlighed, vil rejse hovedet, sætte deres partikarriere på spil og stå overfor dem som stemte på jer med åbenhed og rank ryg og sige fra overfor partilinjen .
Der bør i det mindste være nogle få fra regeringspartierne som inderst inde skammer sig Og nogle fra SF fx Hønge hvis vi skal tro på hans ord og vel også i alle andre partier nogle nyvalgte, som ikke stillede op for at gøre karriere i politik eller nogle gamle, der har fået nok afsmag for al det taktiske rollespil de tvinges/lokkes til i partidisciplinens navn.
Nu er chancen der for at sætte det spil eller gå med værdighed, rank ryg og ordholdenhed overfor dem som valgte dig. Grib den dog - og få befolkningens respekt.

Ole Olesen, Henrik Bentzen, Rasmus Kristiansen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Niels Jacobs
01. marts, 2023 - 00:32

Der er ikke kun tale om en helligdag. Der er tale om et indgreb i overenskomster. Og mht. oprustning oprustning og mobilisering, så er det værd at huske på, at Danske Bank har fået en bøde på 4,5 mia for at hvidvaske penge for den russiske mafia. TV2's afsløring af Saxo Banks fortsatte hvidvaskning af penge for den samme mafia - som banken fik en bøde for i 2010 - indeholder den interessante oplysning, ar Putins fætter var involveret i transaktionerne. Det er en ret klar indikation på, at nogle danske banker har medvirket til at finansiere den russiske krigsmaskine. Af disse grunde bør danske lønmodtagere strejke på St. Bededag.

Hans Larsen, Ole Olesen, Fie Ankjer Nielsen, Henrik Bentzen, Mathias Petersen, Rasmus Kristiansen, Susanne Kaspersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Peter Meyling

SF vil gerne vise sig som et "ansvarligt" parti.
Ansvarlig betyder på politikersprog "ministerposter for enhver pris."

Det er ynkeligt.

Ole Olesen, Fie Ankjer Nielsen, Henrik Bentzen, Mathias Petersen, Susanne Kaspersen, lars søgaard-jensen, Eva Schwanenflügel og Ole Andersen anbefalede denne kommentar