Leder

Halvårsdagen for opstanden i Iran: Konflikten er uafgjort – men i oprørernes favør

Umiddelbart ser det ud til, at den iranske kvinde- og ungdomsrevolte er nedkæmpet – præstestyret er fortsat ved magten, men protesterne får en langtidsvirkning, der ender med dets fald
I begyndelsen af marts blev der rapporteret om giftgasangreb på en række iranske skoler, her en pigeskole i den østlige del af Teheran.

I begyndelsen af marts blev der rapporteret om giftgasangreb på en række iranske skoler, her en pigeskole i den østlige del af Teheran.

Salampix/Abaca/Ritzau Scanpix

Indland
16. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det iranske ungdomsoprør, kickstartet for et halvt år siden i protest mod myndighedernes mord på en ung kvinde, og som fik nationalt momentum med paroler som Zan, Zindiqi, Azadi (Kvinder, Liv, Frihed), er så småt klinget ud.

Som det fremgår af Waleed Safis artikel, er åbne protester kvalt af et massivt opbud af sikkerhedsstyrker med 600 dræbte demonstranter over for knap 70 dræbte politibetjente, ligesom 20.000 angiveligt er anholdt, hvoraf 100 er tiltalt for forseelser, der medfører dødsstraf og foreløbig med mindst fire henrettelser.

Sådan ser den dystre virkelighed ud, efter at den vestlige mediemølles dækning af protesterne i de første måneder var båret af ønsketænkning om det unge Irans ’revolution’, der med slagord som ’død over diktatoren’ truede præstestyret med den 83-årige ayatollah Ali Khamenei i toppen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Hvorfor spiller de ikke Skak i de arabiske lande? Her må damen bevæge sig frit...

Michael Hullevad

De spiller russisk roulette! På vej til Usa i 70erne sad jeg sammen med en helicopter pilot, han kunne fortælle om hans oplevelser efter shahens fald. Kviner uden tørklæde blev udsat for voldtægt for de var ludere. Dem med var "haram" og forbudte.. Shia og sunni hader hinanden. imderligt. Shia/Iran har efterhånden etableret en krumsabel fra Teheran til Libanon. Fred i vor tid, næppe.