Leder

Manglen på pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere er et langt mere presserende problem end kandidatens længde

Færre unge har igen i år søgt ind på pædagog-, socialrådgiver- og sygeplejeuddannelserne. Det burde få alarmklokkerne til at ringe hos politikerne, når vi allerede har massiv mangel på velfærdsuddannede. Så hvorfor bruge energien på universitetsuddannelsernes længde?
Selv om der er mangel på pædagoger, vælger de unge pædagoguddannelsen fra.

Selv om der er mangel på pædagoger, vælger de unge pædagoguddannelsen fra.

Asger Ladefoged

Indland
18. marts 2023

Det kommer ikke som den store overraskelse, men det gør det ikke mindre foruroligende. Færre unge har igen i år søgt ind på velfærdsfagene via kvote 2. Socialrådgiveruddannelsen har fået 16 procent færre ansøgere i forhold til sidste år. Ti procent færre har søgt ind på pædagoguddannelsen, mens ansøgertallet til sygeplejerskeuddannelsen er faldet med to procent. Eneste glædelige nyhed er, at flere har søgt ind på læreruddannelsen. Og selv om velfærdsuddannelserne vil få flere ansøgere, når fristen for at søge ind via kvote 1 udløber i juli, så plejer kvote 2-ansøgningerne ifølge professionshøjskolerne at være en indikator på, hvordan sommerens ansøgertal kommer til at se ud. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Er det ikke mere et nyt eksempel på SVM-regeringens manglende problemforståelse - som MF i Aalborg mente ,at det var befolkningen , der havde en manglende problemforståelse?

Få dog ændret de politiske bestemte lønrammer fra Tjenestemandsreformen og giv de offentlig ansatte mere frihed til at løse de daglige opgaver. Hvad ligner det fx. at det skal tage så og så langtid med hjælp til at tage støttestrømper på eller et bad , osv.
I mine øjne giver det bare mere stres og dårlig samvittighed for både brugeren og hjælperen.
Mon ikke arbejdsglæden ville komme tilbage , hvis disse fag blev sat fri så brugeren og hjælperen kunne udføre de daglige opgaver i det på dagen nødvendige tempo. Og tænk på al den tid ,der kunne spares på ikke at det skal dokumenteres til punkt og prikke.
Flydt nogle af mellemlederne ud til praktisk arbejde ude hos brugerne . det vil give flere såkaldte "varmehænder". Ja der er mange måder på at skabe et godt arbejdsmiljø på.

Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese, Thomas Andersen, Arne Albatros Olsen og Elisabeth Tryde anbefalede denne kommentar

"Også selv om der ingen nemme løsninger er på, at de bløde menneskefag alt for længe er blevet set som noget, der altid vil være interesse for – uanset løn, arbejdsvilkår og anseelse."

Det der er jo helt tosset.
Der er en super nem løsning.

Højere løn, flere kolleger om opgaverne og mindre kontrol.
Så skal de uddannede nok vende tilbage.

Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Steffen Gliese, Lene Basballe, Kim Morten Nissen, Thomas Andersen, fin egenfeldt, Arne Albatros Olsen, Elisabeth Tryde og Jeanette Jensen anbefalede denne kommentar
Rikke Petersen

Måske bør man se lidt på lønniveauet for det administrative personale (Djøfere mv) i staten mm, eftersom der er i overflod af disse kandidater, kan man argumentere for at deres løn må nedjusteres. Overskuddet kan gives i lønforhøjelse til sygeplejersker, Sosu hjælpere, skolelærere m.fl.

Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese, fin egenfeldt og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Det er fuldstændig elementært , at få løst disse problemer her.

Tænkt at regeringen endnu ikke har fattet det ?

Jeg tror det vigtigste er bedre arbejdsforhold med bedre tid. Det vil så også give bedre forhold for brugerne : børnene og de gamle

fin egenfeldt

"Mangel på arbejdskraft" er nu igen "woke". Selvfølgelig er der mangel på arbejdskraft. Vores samfundssystem hviler på en mangel ideologi. Mange mangler et palads, en Aston Martin et extra hus i Spanien og Thailand, et par elskerinder m/k og en god bøf med bearnaise sovs. Der er ikke én arbejdsgiver, der ikke mangler arbejdskraft til købs for den pris der giver god fortjeneste for det produkt han vil lave. Jeg mangler arbejdskraft til at vaske op, til at gøre rent til at klippe mine tånegle, klø mig i nakken etc.

Manglen på personale i sundheds- og omsorgssektor skyldes, at disse sektorer ikke kan betale, hvad erhvervslivet får mulighed for i kraft af vores erhvervsstøttende politik. Vore politikere ønsker ikke arbejdskraft til omsorg; de ønsker flere hænder, der kan give indkomst til de der i forvejen har meget og mest. Og som kan fylde de lommer, der i forvejen er overfyldte.

Politikeres impotens ses ved at de ikke ser nødvendigheden af, at flytte ressourcer fra produktion af skrald til velfærd. De duer ikke. De evner ikke det nødvendige. Og hyler som børn: mer gratisslik!! ! mer billig arbejdskraft! De er mestendels børn af en tid hvor man kunne få hvad man pegede på, hvis man hylede. De fik aldrig lært at ØKONOMISERER med knappe ressourcer.

Måske skulle politikerne/ vi alle på arbejdslejr i Bakhmut!!! Så man kunne få lært vigtigheden af at klare sig med det der er for hånden.

Arbejdskraft er bare en af mange knappe ressourcer, som de magtfulde og rige tager hvis de vil ha´. Fattig-tumber som syge, ældre, svage, elever etc. ka´gå tomhændede; må klare sig selv.

Kors i r...

Rasmus Kristiansen, Mogens Holme og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Der mangler ikke sygeplejersker. Der mangler besættelse af fuldtidsstillinger.

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/det-skal-vaere-normen-va...

Thomas Andersen

@ Nils Bøjden

Der står intet sted i det du linker til, at fuldtid vil medføre, at der er nok sygeplejersker.

Det er logisk at manglen ikke er så stor, hvis alle gik på fuldtid, men hvor meget det betyder noget ved jeg ikke efter at have læst artiklen. Ved du det?

Hvis vi skal have sygeplejersker og andet sundhedspersonale til at gå op i tid, hvilket arbejdsgiverne har været yderst tilbageholdende med/nægtet, så kræver det også at de kan holde til arbejdspresset.

Det nytter ikke noget, at sætte alle sygeplejersker op i tid, for at de så forsvinder væk fra faget.

I 2021 var 5000 sygeplejersker udenfor faget. Det tal er allerede alarmerende og vil stige markant hvis alle blev tvunget på fuldtid.

Derudover vil en del afdelinger ikke kunne få økonomien til, at hænge sammen da de er afhængige af at have mange hoveder på de antal timer der er til personalet. (Så skal der ikke udbetales overarbejde)

Thomas Andersen

@ fin egenfeldt

Der er faktisk stor mangel på arbejdskraft, både i det offentlige og i det private.

De store årgange går på pension i disse år. De har flere penge mellem hænderne (de har pensionsopsparinger) og bruger derfor flere penge end generationerne før dem, hvilket kræver mere arbejdskraft.

De har flere kroniske livsstilssygdomme og lever længere, hvilket kræver mere af sundhedssektoren og dermed mere arbejdskraft.

Samtidig skal der fuld kraft på den grønne omstilling, hvilket igen kræver mere arbejdskraft.

Den øgede mangel på arbejdskraft skal så løses af færre mennesker, da årgangene er blevet mindre, mindre og mindre.

Derfor ser du, på trods af øget inflation og højere rente, at der fortsat er mangel på arbejdskraft.

Thomas Andersen

@ Dorthe, Nina og Rikke.

Kunne ikke være mere enig.

Det skal gøres mere attraktiv at være offentlig ansat.

Der skal langt mindre administration til og selvom regeringen siger det samme, så viser dens foreløbige handlinger ikke, at det er andet en snak.

Fx. så er en af de mest administrative tunge opgaver i kommunen, at folk kan vælge privat hjemmehjælp og private plejehjem.

Det vil regeringen have mere af.

De glemmer at fortælle, at udbud af offentlige opgaver er utrolig tungt, administrativt. Medmindre vi alle kan blive enige om, at de private selv bestemmer hvor meget de får fra den offentlige kasse.

Sundhedsminister har talt med to kommunale velfærdschefer om samme problematikker og de siger blandt andet:

"I 2030 vil der være 160.000 flere ældre over 80 år – en stigning på 55 pct. Finansmisteriet har beregnet, at der vil mangle godt 10.000 sosu-hjælpere og knapt 7.000 sosu-assistenter i 2030 sammenlignet med 2019. Læg dertil, at den kommunale ældresektor allerede i dag er i underskud med faglært arbejdskraft."

"Retter vi blikket mod sammenhængen og overgangene mellem sygehus og kommune, har vi ca. 3.500 midlertidige pladser til borgere, som er på vej fra sygehus til enten egen bolig eller plejehjem. I praksis fungerer pladserne som langtidsmedicinske sengepladser. Og faktum er, at sygehusene ville sande totalt til, hvis de ikke kunne udskrive patienter"

Min egen kommentar til det sidste citat er at aflastningsplads er som der tales om, findes på offentlige plejehjem og ikke på private plejehjem (det er for omkostningstungt).

Så hvordan vil regeringen sikre at de 3500 akut/aflastningspladser opretholdes, når nu den ønsker flere private plejehjem.

Se mere fra de to velfærdschefer her:

https://sundhedsmonitor.dk/debat/art9237754/Set-med-kommunale-velf%C3%A6...

Thomas Andersen

Istedet for sundhedsminister skulle der stå sundhedsmonitor

Kim Morten Nissen

Min samlever stoppede ved landbruget på grund af nedslidning.

Hendes ønske ned at nyt arbejde var, at hun vil hjælpe andre som ikke kan alt selv, i det omfang de har brug for, samt hjælpe den til at hjælpe sig selv, i det omfang de kan.
Og hun er derfor ved at uddanne sig til social og sundhedsassistent.

Nu hun bange for, at hun bare skal slides endnu mere ned, og tænker om hun egentlig ikke burde have set det, inden hun startede på uddannelsen.

Steffen Gliese, Eva Jensen, Lise Lotte Rahbek og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Morten Nissen

*dem... Ikke den!

Marianne Jespersen

Når MF snakker om afbureaukratisering som repræsentant for en regering, der lige har øget forholdene for yderligere privatisering af offentlige sygehusydelser, så ved vi jo godt hvad vi kan forvente og takke Lars Løkke som sundhedsminister for.
Når der nu tales om mindre bureaukrati i kommunerne, mener man mindre kontrol og dokumentation af kvalitet og tildeling af ydelser. Der i mod vil regeringen næppe ændre på det enorme tunge bureaukrati der er en følge af ønsket om at privatisere de offentlige opgaver. Bla. kravene om at kommunerne er tvungne til at sende ydelser i udbud og lave ekstremt ligegyldige detaljerede beskrivelser af opgaverne fordi de skal være "konkurrenceudsatte" mhp at de private kan opnå yderligere markedsandele.
Ja tak, sæt kommunerne fri til at løse opgaverne med kvalitet af rimelig betalte offentlige ansatte som får tid til at løse opgaverne uden absurd minuttyranni i overensstemmelse med deres uddannelser og faglig tilfredsstillende, i stedet for evig konkurrence fra evindelige underbydende private foretagende. Et påtvunget spild af kræfter på baggrund af den politiske højrefløjs ideologi om mindst mulig offentlig eje og virksomhed.

Rasmus Kristiansen, Mogens Holme, Lene Basballe og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Glemte at tilføje at med rimelig løn og ordentlige arbejdsvilkår så vil man kunne rekruttere mange til den tilfredsstillelse det er at lave meningsfuldt arbejde i regioner og kommuner.
MFs forsøger sig igen og igen med chokterapi. Det er vigtigt at holde modstand og hoved koldt. Det er der alt for mange partier og enkelt folketingsmedlemmer på Christiansborg der ikke kan. Vi skal indse at det er en magtkamp og ikke falde for tomme ord og del og hersk teknikker..

fin egenfeldt

Thomas Andersen;
Vi er 8 mia på kloden. Bæredygtighed tilsiger at vi skulle være væsentligt færre. Det vi mangler er beskedenhed og tilbageholdenhed og ressource allokering. Arbejdskraft skal flyttes så den bruger færre materielle ressourcer og yder mere velfærd, omsorg, venlighed. Det betyder et opgør med vækst paradigmet. Det skal kunne betale sig mindre at producerer med forbrug af naturressourcer og mere uden natur-ressourceforbrug.

Vi mangler arbejdskraft til værdi produktion ikke til forbrugs udvidelser. (i i-lande!)

Rasmus Kristiansen, Steffen Gliese og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar