Leder

Der er stadig brug for at kæmpe for ligeløn i Danmark

Ligelønskampen er – desværre – stadig relevant, her 50 år efter den første overenskomst ellers sikrede mænd og kvinder samme løn. Der er brug for indsatser på alle niveauer, fra Christiansborg til den enkelte arbejdsplads, for at lukke det kønnede løngab
Ligelønskampen er – desværre – stadig relevant, her 50 år efter den første overenskomst ellers sikrede mænd og kvinder samme løn. Der er brug for indsatser på alle niveauer, fra Christiansborg til den enkelte arbejdsplads, for at lukke det kønnede løngab

Arbejdermuseet

Indland
9. marts 2023

I år er det 50 år siden, Danmark fik sin først overenskomst med formel ligeløn for mænd og kvinder, der udførte det samme stykke arbejde. Tre år senere, i 1976, fik vi ligelønsloven, som siden er blevet løbende opdateret og udvidet.

Men selv om Danmark nu i et halvt århundrede har haft ligeløn på papiret, er vi stadig ikke i mål med økonomisk ligestilling på arbejdsmarkedet.

Løngabet mellem mænd og kvinder var i 2022 på 13,5 procent. Størstedelen kan forklares med forhold som vores relativt kønsopdelte arbejdsmarked, og at kvindedominerede fag, ikke mindst i den offentlige sektor, generelt er lavere lønnede. Selv om årsagerne er kendte og strukturelle, ændrer det ikke ved, at de er problematiske. Dertil kommer de såkaldte uforklarede årsager som kønnet bias og effekterne af at få børn.

Og selv når man zoomer helt ind på den enkelte arbejdsplads, får mænd og kvinder i de samme stillinger forskellig løn. Her er løngabet herhjemme omkring syv procent i gennemsnit, viste et stort studie i efteråret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Desværre er det sandt at ligelønskampen ikke sluttede med ligelønsloven i 1970'erne.
Ligeledes er der stadig flere kvinder der hver år dræbes af deres nuværende/eller eks. samboer osv.... Nej der er desværre meget at ændre på og ikke "kun" forholdene for de brune kvinder - -ja det var emnet i P1-debat i går - hvor Pia Kjærgaard og nogle fra Danmarks Demokraterne så de "brune kvinders "undertrykkelse som det langt største problem - de kaldte andre emner for små ting osv.

Eva Schwanenflügel, Frederik Schwane og Jan S. Jensen anbefalede denne kommentar
Jan S. Jensen

Ja til mere kamp om ligeløn.

Ja til nogle fundamentale ændringer i vores måde at leve på. Især i vores parforhold, hvor alt for mange må leve med partnervold. Der er noget med opdragelsen af vores drenge og hvad det vil sige at være mand...........

Frederik Schwane og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
John Henrik Molich Rimestad

Som en der i mange år har arbejdet indenfor den offentlige sundhedssektor har jeg noget svært ved at se nødvendigheden af kamp ligeløn. For her ER der vist ligeløn. Her synes jeg vi har et andet problem, nemlig at der generelt at alt for få mænd... Hvornår har du sidst stødt på en mandlig psykolog, pædagog, sosu, socialrådgiver osv.... Min påstand er, at vi ville få en betydelig bedre sundhedssystem, hvis der her er lige kønsfordeling..