Mennesket er et utroligt dyr, som er enestående dygtigt til at bruge energi uden for sin egen krop. Dét kan man glæde sig over, når man vågner i et opvarmet hus bygget af brændt ler og tjekker telefonens lysende skærm, og igen når man skærer frugt, der kommer fra den anden side af kloden, ud til morgenmad og lytter til trafikmeldingen.
Historien om menneskets civilisation er en historie om energi. Lige fra det første chimpanselignende væsen samlede en brændende kæp op til vor tids store håb om fusionens uudtømmelige kilde, har energien formet vores samfund. Denne fantastiske historie har Information sat sig for at fortælle forfra i en stor journalistisk serie, som vil udkomme én gang om ugen i et år. Vi kalder den ’Børn af Solen’, for det er fra Solen, at så godt som al vores energi oprindeligt kommer.
Ved hjælp af den har mennesket skabt utrolig velstand og særligt de seneste århundreder udvidet livsmulighederne i en grad, som stort set samtlige foregående generationer ville måbe misundeligt over, hvis det ikke var, fordi deres kroppe for længst var ophørt med at omsætte energi, og de derfor ikke ville kunne bevæge kæben.
En ny æra
Særligt opdagelsen af fossil energi har ført menneskeheden og kloden ind i en ny æra, og paradoksalt nok er menneskets civilisation i dag truet af de selvsamme kræfter, som holder den oppe. For afbrændingen af fossile energikilder har som bekendt vist sig at have nogle utilsigtede bivirkninger, hvoraf den mest alvorlige er, at det rokker ved selve Jordens energibalance. For at mindske klimaforandringerne er det i dag tvingende nødvendigt, at menneskeheden ændrer sit energiforbrug.
Det har mennesket gjort før. Ved at bevæge sig fra træ til kul til olie, for eksempel. Men der gik omtrent 100 år, før kul overhalede træ som energikilde, og cirka det samme før olie overhalede kul – og ingen af de energikilder er i øvrigt blevet udfaset. Vor tids nødvendige omstilling er større, dybere og sværere end noget, vi nogensinde har prøvet før, og den bliver ikke lettere i en verden, hvor energiressourcer igen er blevet støvet af som politisk magtmiddel.
Fortællingen om, hvordan vi nåede til dette skæbnesvangre sted i historien, handler om svimlende opdagelser og voldsomme kampe. Vi skal omkring alt fra den første gnist over opdagelsen af kullets og oliens kraft, til hvordan elektriciteten ændrede vores samfund til et punkt, hvor en strømafbrydelse kan udløse en katastrofe.
Energi rummer nøglen til at forandre verden, og derfor skal vi lære den at kende på ny.
Børn af Solen
Energi driver alt. Vores kroppe, vores samfund og vores levende Jord. Menneskets civilisation er bygget i parløb med energien, og i denne serie fortæller Information hele den store historie om, hvordan vi lærte at beherske energien, overtog verden og forandrede planeten.
Serien er støttet af Carlsbergfondet og kan også høres som gratis podcast.
Seneste artikler
Episk kapsejlads viste verden, at dampskibet var oceanernes hersker
23. september 2023Med dampskibet fejede mennesket naturen til side. Verdenshandlen eksploderede, menneskemasser blev mobile, og kul blev pludselig til geopolitikLæger var stærkt bekymrede for passagerernes hjerner, da toget blev opfundet
16. september 2023Damp og kul satte fut under fabrikkerne, og på et tidspunkt lykkedes det at placere en dampmaskine på hjul. Toget ændrede tid og rum, men med den høje fart fulgte nye farerMystisk, farvet blod sendte tysker på sporet af en af videnskabens største erkendelser
9. september 2023Alt fra den mindste padde til den største galakse er underlagt termodynamikkens love. De dikterer livet og fører mod altings død. Historien om, hvordan vi opdagede lovene, begynder med en syg besætning på Det Indiske Ocean
To artikler med samme emne i samme avis; jow da, vi har ingen mangel på energi.
Det bliver spændende at følge. :-)
Hvor er det fedt med en avis, der tager sin oplysende opgave alvorligt. Naturvidenskaben genfortalt var et veludført projekt til kvalificeringen af debatten. Jeg ser frem til at følge denne opfølger.
Ja jeg tilslutter mig trioen.
En forudsætning for udvikling og vedligehold af komplekse systemer er en stabil energitilførsel. Det gælder enkeltindivider, regnskove og menneskers samfund. Hvis ikke vi vil sikre de sidste tilstrækkelig stabil energi, hvilke dele af verden er det så, der ikke må udvikle sig?