Leder

Småborgerlighedens alliance skal ikke have lov at lukke ned for udeservering klokken 22

København skal være en levende hovedstad, ikke en søvnig soveby
København skal være en levende hovedstad, ikke en søvnig soveby

Thomas Borberg

Indland
25. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Netop som vi har nået forsommeren med dens lange lyse nætter og grønne blade på byens træer, har et flertal i Københavns Teknik- og Miljøudvalg fundet sammen i en småborgerlighedens alliance, der vil forbyde udeservering efter klokken 22 alle aftener undtagen fredag og lørdag.

Nu, hvor vi skal ud af lejlighederne og spise og drikke sammen med alle dem, vi ikke har fået set alt for længe, vil SF, Socialdemokratiet, Alternativet og De Konservative sende os indenfor to timer før midnat. Som levede vi stadig under coronaepidemien, hvor cafeer, barer og restauranter i efteråret 2020 fik påbud om at lukke ned for gæster netop klokken 22.

Forbuddet skal gælde i hele byen bortset fra i tre mindre områder bestående af Nyhavn, Kødbyen og den såkaldte Metropolzone mellem middelalderbyen og Vesterbro. Det er naboernes nattesøvn, de københavnske politikere bekymrer sig om:

»I SF synes vi, det er fair, at man kan gå i seng klokken 22 på en hverdag og få otte timers søvn inden arbejde, selvom man bor i nærheden af en bar. Søvn er enormt vigtigt for vores sundhed,« udtaler SF’s Astrid Aller til TV 2 Kosmopol.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Svend Jespersen

Oh ve, oh skræk, tænk at måtte lide den tort at blive sendt indendørs hele to timer før midnat i nogle dele af København nogle af ugens dage. Og tænk, jeg havde aldrig i min vildeste fantasi forestillet mig, at SF og Alternativet nogensinde skulle ryge i den formastelige kategori, man kalder småborlighedens alliance.

Anton Geist har måske glemt, at man også kan hygge sig indendørs efter 22.00.

Søren Christensen, William Kern, Torben Siersbæk, Liselotte Paulsen, Brian Andersen, Steffen Gliese, Torben Bjerrehuus, erik pedersen, David Zennaro, Per Klüver, Christian Bruun, Torben Kjær Andersen, kjeld jensen, Jesper Kloppenborg, trine christoffersen, Henning Kjær, Ete Forchhammer , Poul Krogsgård, Elisabeth Tryde og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

nu har information da foretaget det største, perspektiv- og tankeløse knæfald til dato for cafe latte-folket...

Svend Jespersen, Elisabeth Tryde, Torben Siersbæk, Liselotte Paulsen, Steffen Gliese, Poul Krogsgård, Torben Bjerrehuus, Thomas Jensen, Kim Houmøller, Jens Thaarup Nyberg, Torben Kjær Andersen og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar
Halfdan Illum

Til dem i kommentarfeltet der åbenbart har så dårlig nattesøvn at man kan støtte et så latterligt forslag, kan jeg give et styks folkeoplysning der lyder; man kan købe udemærkede og genbrugelige ørepropper på apoteket til under 100,-.

maida saralic, Henrik Jandorf og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Steen Hartov

Interessant at se tonen i kommentarerne i forhold til andre kommentarspor her i avisen. I langt de fleste tilfælde har vi en saglig udveksling uden at det bliver personligt, men her er der tendens til at “gå efter manden i stedet for bolden”. Lidt ærgerligt.

Henrik Jandorf, Klaus Ipsen og Carsten Bjerre anbefalede denne kommentar
trine christoffersen

Hvilket København vil man have .
Et hvor der er masser af udeliv om aftenen med mange turister men ikke så mange beboere der også betaler skat er det fint med at folk kan sidde ude hele natten
Vil man have en hovedstad hvor der også bor både unge gamle og børnefamilier må man begrænse ude serveringen om aftenen.

Henrik Rasmussen, Peter Blondin, Søren Christensen, William Kern, Elisabeth Tryde, Torben Siersbæk, Liselotte Paulsen, Svend Erik Sokkelund, Ete Forchhammer , Kim Houmøller, David Zennaro, Per Klüver, Torben Kjær Andersen og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg mangler en nærmere beskrivelse af, hvorfor det er attraktivt at sidde udenfor cafeer og barer efter kl. 22 på hverdagsaftner? I langt de fleste tilfælde vil temperaturen falde til under 15 grader C, hvilket vil reducere charmen en del, medmindre naturligvis at der opsættes terasse-varmere, som ikke rigtig giver mening i ressourceforbrug.

- Er det fordi, kunderne gerne må være sent ude i hverdagene i Aarhus og der ikke skal forskelsbehandles?
- Er det fordi man gerne vil ryge, og det må man ikke indendørs?
- Er det fordi der er for mange gæster og trængsel indendørs på de populære steder?
- Er der andre årsager til at ønske nattesæde udenfor udskænkningsstederne i Kbh. som velmodnede, jyske bonderøve fatter hat af?

Elisabeth Tryde, Torben Siersbæk, erik pedersen, Ete Forchhammer , Torben Kjær Andersen og Jesper Kloppenborg anbefalede denne kommentar
Torben Kjær Andersen

Når noget er til gene, prioriteres handlemulighederne sædvanligvis efter først at fjerne genen, og hvis det ikke er muligt, så at skærme mod den. Derfor er ørepropper ikke et førstevalg, men et udtryk for doven tankevirksomhed.

Elisabeth Tryde, Erik Bresler, Torben Siersbæk, Liselotte Paulsen, Svend Erik Sokkelund, Troels Brøgger, erik pedersen, Ete Forchhammer , Per Klüver, Jørgen Jalving og Martin Stauning anbefalede denne kommentar

Bare gør det ulovligt at have terrassevarmere tændt udenfor efter kl 22.
Så må folk selv vælge om de vil sidde i varmen eller kulden.
Så længe det ikke ødelægger klimaet kan folk sidde hvor de vil.

Svend Erik Sokkelund, erik pedersen, Ete Forchhammer , Jens Thaarup Nyberg, Lasse Skou Andersen, Jørgen Jalving og Finn Holmager anbefalede denne kommentar
Klaus Ipsen

Det er et ualmindelig kedelig beslutning der er på vej. Når man bor i storbyen, er det netop for at mærke livet også efter kl 22. Gad vide hvor mange "klager" der er kommet over støj fra udeservering, kan være at nogen fra Borgerrepræsentationen har fået ny lejlighed tæt på en café og føler sig generet?

Henrik Jandorf

Helt enig med Geist. Kbh er en levende by. Forslaget er latterligt og grænser til Pietisme.

Bo Jacobsen

Hvis man ikke kan lide at bo i en by, skal man flytte på landet

Torben Kjær Andersen

Udeservering efter kl 22 udenfor de tre store restaurationscentre er åbenbart det, det holder liv i København søndag til torsdag.

Caspar Christiansen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Halfdan Illum m.fl.: apotekerne er vel glade for din anbefaling, men som erfaren hørepropbruger må jeg oplyse jer om at dels dæmper disse ørepropper ikke ret meget, dels er de irriterende at ha’ i ørerne i mange timer, så… venligst kom med et bedre råd.

Elisabeth Tryde, Erik Bresler, Torben Kjær Andersen, Torben Siersbæk, Liselotte Paulsen, Lise Lotte Rahbek, Svend Erik Sokkelund, Søren Rehhoff og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Efter 22 er det som regel for koldt at sidde ude med noget behag. Og det er desuden temmelig minimalt med café og barlivet på hverdage efterhånden. Der er adskilligt mange steder, der lukker kl. 22 eller 23 og kun holder åbent senere i weekenden.
Men måske skulle man lave en generel regel og så udstede dispensationer.
Til gengæld ved vi jo godt, hvorfor det er blevet så populært at sidde ude: fordi man ikke må ryge indendørs de fleste steder. Og måske skulle man træne sig i at lade være med at ryge, når man går ud? For i virkeligheden generer røgen ikke mindre under åben himmel.

Søren Christensen, Elisabeth Tryde, Torben Siersbæk, Liselotte Paulsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Alle de der børnefamilier, som sætter dagsordenen på alle mulige områder og hvis biler fylder mere og mere overalt i byen, hvorfor køber de ikke bare et hus i på landet? Nå, dem om det, men den der med 0 terrassevarmerne efter 22 ligger jo lige til højrebenet - selv om jeg troede det allerede var forbudt at fyre for gråspurvene. Man kunne i hvert fald prøve det først - og hvis det ikke virker, så kan det være vi skal have fat nogle ejendomsmæglere og se hvem der evt. kan lokkes ud under eget parcelhustag, med ligusterhæk, nattero og hvem ved - måske ligefrem kik til stjernerne om aftenen. Var det alligvel ikke noget?

maida saralic

Helt ærligt, Alternativet og SF! Forstår det simpelthen ikke. Nej, hvor er jeg forvirret. Kl. 22? København? Udeservering? Storby - eller?

Selvfølgeligt skal terrassevarmere slukkes . hvis ikke i forvejen! Alt andet må være folkets borgers smag og behag.
Jeg elsker at side ude især sommer aftner. Især sommertid har sin charme. Er man inde-menneske, så kan man ikke forstå det. Og anret rygepladsersydpå og ikke-rygepladser nord på; vinden bleser jo som vanligt fra øst eller vest. ;-)

Elisabeth Tryde

Bare flyt til landet hvor du så bare skal udholde gyllelugt fra industrifæbrug, algevækst på alle overflader pga ammoniak i luften, larm fra høstmaskiner i døgndrift og pesticidskyer, der ødelægger dine planter.

Konklusionen må være, at man skal bare være milliardær og købe sin egen ø, så har man først lov til at sove

Søvn er en menneskeret og hvis man ikke får den bliver man syg. Det gælder voksne som børn.

Problemet er, at København har givet den ene tilladelse efter den anden til udskænkningssteder og lignende, uden at tænke på at byen er til alle og ikke kun festaber og at en overkoncentattion selvfølgelig skaber problemer.

Det har betydet, at det larmer, fulde mennesker har øjensynligt ikke en stilleknap. De bruger byen som losseplads, så det ligner Sodoma og Gomorra dagen efter. Og så kan de andre bybeboere også glæde sig over, at de omdanner både fælles og privatområder til åben kloak.
Noget som de fleste storbyer gik væk fra, da de lærte om sammenhængen mellem sygdomme og fækalier.

Det heller er ikke kun København der brokker sig, når hele områder bliver omdannet kun til feststeder for ustyrlige festaber.

At bede andre om at flytte, hvis de ikke kan lide lugten i bageriet eller de er småborgerlige betyder oversat jeg skider på dine behov og nedgør dig med et "skældsord".

Om man bor på landet eller i storbyen er man en del af et samfund og må derfor gå på kompromiser.
At noget er en storby betyder ikke automatisk, at man per definition må larme og svine efter forgodtbefindende eller der er børnefrit.

Det er dejligt, at kunne sidde uden en lun sommeraften, men folk larmer desværre mere nutildags fordi storby.

De fleste småbørn skal faktisk i seng før kl otte, så nedlukning for udeservering kl 22.00 er derfor et kompromis, der også dækker mange voksne ind.

Så en indskrænkning for udeservering er et kompromis, for at komme den eskalering af larmproblemerne i København til livs.

En anden løsning kunne være ghettoficering, Københavns Kommune laver en decideret festzone og så eksproprierer man boligerne. Samtidigt eksproprierer man larmende udskænknings og spisesteder fra andre definerede zoner. Derved kan de højlydte og svinene festaber slå sig løs, mens resten af de normale borgere kan få deres søvn.

Henrik Rasmussen, Søren Christensen, William Kern, Lise Lotte Rahbek og Torben Kjær Andersen anbefalede denne kommentar
William Kern

Blandt Informations læsere er der formentlig udbredt enighed om, at økonomisk vækst ikke er et ubetinget gode. Enigheden synes dog ikke at omfatte oplevelsesindustrien i almindelighed og spiritus- og restaurationsindustrien i særdeleshed, for her synes antallet af spiritusbevillinger, høje decibelmålinger, ditto alkoholpromiller og sene lukketider at være solide målestokke for hvordan københavnerne opnår størst mulig lykke.