Jesper Løvenbalk Hansens blog

Guatemala: Gangsters Paradise?

98 procent af samtlige forbrydelser i Guatemala opklares aldrig. Heriblandt 17 mord pr. dag (gennemsnit i 2008), korruption i særklasse og en række sager om folkemord.

Blandt andet derfor oprettede FN i 2007 deres Guatemala kommission: Comisión Internacional Contra la Impunidad en Guatemala, CICIG. Og det er CICIG der lige nu står med Guatemalas i nyere tid største og mest udfordrende sag i hænderne, nemlig beskyldningerne mod præsident Álvaro Colom for meddelagtighed i bestilt mord på advokaten Rodrigo Rosenberg. Den sag kan man blive klogere på i dagens artikel i Information eller ved at læse det tidligere indlæg her på bloggen.

Men to procent af samtlige forbrydelser opklares altså. Og blandt de opklarede forbrydelser hører nu ”Twitter-sagen”, der er en første afstikker af mordbeskyldningerne mod præsident Álvaro Colom.

Sagen går i al sin enkelthed ud på, at en ellers anonym guatemalaner ved navn Jean Anleu har skrevet en besked på det sociale internetsted, Twitter.com, hvor han opfordrer alle med penge i landets rurale udviklingsbank, Banrural, til at trække deres indestående:

»Første virkelige handling ”træk pengene ud af Banrural”, knæk de korruptes bank.«

Banrural er nemlig omdrejningspunktet i mordanklagerne mod landets præsident og førstedame, da det angiveligt var viden om korruption og misbrug af bankens midler, der kostede den 47-årige advokat Rodrigo Rosenberg livet.

Men lykkeligvis for retssikkerheden i Guatemala er denne propaganda mod banken nu stoppet. Her til morgen lokal tid blev Jean Anleu anholdt. Han har tilmed tilstået sin forbrydelse, som i Guatemalansk lov fra 2008 kaldes »at skabe finansiel panik«.

Bliver Jean Anleu dømt, står han til mellem et og tre års fængsel samt en bøde svarende til mellem 7.000 og 70.000 kroner. Det er vidst – uden at have undersøgt det nærmere – mere straf end nogen politiker har fået i Guatemala i nyere tid.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu