Jesper Løvenbalk Hansens blog

Honduras: Afsat førstedame og øverste kup-general i dialog på national radio

Lørdag aften gjorde den landsdækkende honduranske radiostation, Radio Globo, et scoop. Under et interview med General Romeo Velasquez, der er øverste befalende for Honduras´ væbnede styrker, havde de pludselig Xiomara Castro de Zelaya, landets afsatte førstedame igennem. Det gav blandt andet gav følgende dialog:

Xiomara: 

–Hvem gav ordren til at arrestere og føre min mand ud af landet?

General Velasquez: 

»Go´aften fru Zelaya - med al kærlighed og respekt. Vi har bare udført, hvad man har bedt os om. Landets demokratiske institutioner har analyseret situationen, og...« 

Xiomara: 

–Men hr. General Velasques, hvem gav ordren?

General Velasquez:

»Det er ikke et spørgsmål, vi kan diskutere i et offentligt medie.«

Og senere spørger Xiomara, der lige nu befinder sig 40 km. fra grænsen til Nicaragua: 

–Hr. general Velasquez, hvorfor kan du ikke lade mig og min familie se min mand, præsident Manual Zelaya Rosales?

»(...) Der gælder et udgangsforbud, og derfor kan ingen rejse i de dele af landet. Jeg er ikke advokat, så jeg kan ikke give dig en mere specifik forklaring. Jeg adlyder bare ordrer.«

»Men i kraft af de midler jeg har til rådighed, har jeg tilbudt en helikopter, så De og Deres familie kan flyve til Nicaragua.«

Xiomara:

»Det er rigtigt, at militæret tidligere i dag har tilbudt os en helikopter. Men jeg frygter for, hvad der kan ske med os i en af militærets helikoptere. Så jeg beder dig blot hr. general, om at du tillader at min familie og jeg sammen med folket kan bevæge os mod grænsen, til vores far, mand og søn.« 

Senere spørger journalisten fra Radio Globo: 

–Men er du villig til at tale privat med Xiomara? 

»Ja, jeg har den største respekt for Xiomara. Det her er ikke noget personligt. Hvad der er sket, er en konsekvens af min rolle, den information, jeg modtager og hvad landets magter beslutter. Det er ikke noget personligt, så selvfølgelig kan vi tale privat.«

Journalisten: Her på Radio Globo har vi oplevet meget chikane mod vores journalister, kan du garantere for vores pressefrihed? 

»Det har ikke noget med mig at gøre. Min opgave er kun, at undgå blodudgydelse. Det er vores mission. Den 28. juni (dagen for kuppet) udførte vi en mission - med stor smerte i vores hjerter. Vi gjorde den færdig, og det var det. Vi er ikke længere på den opgave, nu handler det for os om, at holde ro og orden i landet. Det er vores brødre vi taler om. Jeg håber personligt på, at der findes en politisk løsning på det her.«

Lyt selv til Radio Globo via nettet. Stationen er det medie, der i øjeblikket forener ”el frente”, fronten for Zelayas tilbagekomst. Ikke alt hvad der kommer ud i æteren fra radio Globo er sandt, men i øjeblikket er alle medie delt og ingen giver det fulde billede eller holder sig til dokumenterede oplysninger.

 

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu