Jesper Løvenbalk Hansens blog

Honduras: Afsat præsident på vej tilbage

Her til eftermiddag befinder den kuppede præsident Manuel Zelaya sig i Nicaraguas hovedstad, Managua. Men i aften vil præsidenten og hans følge bevæge sig mod først Estelí i det nordlige Nicaragua og siden mod grænseovergangen til Honduras ved Las Manos. 

Til den argentinske nyhedskanal, Canal Todos Noticias, sagde den afsatte præsident Manuel Zelaya for få timer siden, at han og hans folk nok ankommer til Honduras lørdag eller søndag, »da vi vil rejse langsomt, så flere honduranere kan støde til undervejs.«

Præsident Zelaya siger i samme interview, at han er klar over, at rejsen indebærer en risiko, og at han allerede har modtaget meget konkrete trusler. 

»Jeg har modtaget trusler fra general og kupmager Romero Velasquez. Trusler om, at man vil slå mig ihjel. Derfor holder jeg personligt General Velasquez ansvarlig for alt, hvad der sker mig og min familie.«

Romero Velasquez er øverste befalende i Honduras væbnede styrker, og det var ham, som Præsident Manuel Zealaya fyrede tre dage inden kuppet, da militæret nægtede at bakke op om præsidentens vejledende folkeafstemning. 

Se hele det glimrende interview her. Interviewet afslører - og hvad mange frygter - at al dialog er overstået. I hvert fald adspørges Manuel Zelaya tre gange, om han kan forestille sig nye forhandlinger. Ingen af gangene svarer præsidenten på spørgsmålet, men han slår til sidst fast, at han »aldrig har bedt om forhandlinger,« men blot deltaget efter ønske fra USA´s udenrigsminister, Hillary Clinton. 

Tidligere i dag opfordrede generalsekretær i Organisationen af Amerikanske Stater, José Miguel Insulza, endnu engang begge sider i konflikten til at overveje den forsoningsaftale, som i går aftes blev fremlagt af Costa Ricas præsident og mægler i konflikten, Óscar Arias. Insulza frygter som mange andre i regionen, at Zelayas tilbagevenden vil ende i et blodbad. 

Men allerede i går aftes afviste Honduras´ de facto regering blankt at underskrive aftalen. De kan hverken acceptere, at aftalen indebærer at Manuel Zelaya skal genindsættes som præsident eller at der skal gives amnesti for eventuelle forbrydelser begået af præsidenten forud for kuppet.

Manuel Zelayas forhandlere siger, at de er klar til at underskrive, men ikke til mere dialog. 

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per Erik Rønne

Jeg citerer noget centralt:

=
Romero Velasquez er øverste befalende i Honduras væbnede styrker, og det var ham, som Præsident Manuel Zealaya fyrede tre dage inden kuppet, da militæret nægtede at bakke op om præsidentens vejledende folkeafstemning.
=

Hvilken »vejledende« folkeafstemning?

Tjae, Zelaya er ved udgangen af sin anden 4-årige periode som præsident, og kunne derfor efter forfatningen ikke genopstille til en ny periode. Parlamentet har nægtet at igangsætte den procedure, som skal til for at ændre forfatningen på dette område, og så vælger præsidenten uden at have beføjelser til det at udskrive en »vejledende« folkeafstemning.

En »vejledende« folkeafstemning som dog skulle gennemføres »privat«, idet Højesteret har klargjort at han netop ikke havde beføjelser til at udskrive en folkeafstemning, vejledende eller ej.

Jeg tror at rigtigt mange ville boykotte en sådan »privat, vejledende« folkeafstemning, der vel næppe kunne betragtes som andet end en slags privat underskriftindsamling.

Men lad os se på de historiske erfaringer. Da den første franske præsindents periode var ved at udløbe, 1851, kuppede præsidenten, prins Louis-Napoléon Bonaparte sig selv, og ved en folkeafstemning blev han »franskmændenes kejser«, Napoléon III. Mon ikke det er sådanne historiske erfaringer der gjorde at Højesteret afsatte ham, og indsatte parlamentsformanden som midlertidig præsident, indtil det ordinære præsidentvalg senere på året?

Og nu forsøger Zelaya minsandten at efterligne Mussolinis »march mod Rom« ... dén mand går tydeligvis med en diktator i maven. À la Castro, à la Chavez.

Det er da vist at stramme den lovlig meget:
"But the actual question of the aborted referendum read: "Do you think that the 2009 general elections should include a fourth ballot in order to make a decision about the creation of a National Constitutional Assembly that would approve a new constitution?"
http://www.venezuelanalysis.com/analysis/4656