Jesper Løvenbalk Hansens blog

Honduras: Undtagelsestilstand: al opposition lukkes ned

En løsning på vej?, spurgte jeg torsdag aften her fra Tegucigalpa. Og det blev et nej. Og hvis løsningen er på vej, så er det ikke en køn én.

Søndag aften lokal tid meddelte Honduras´ de facto regering, at de lige nu hastgennemfører et lovforslag i kongressen. Lovforslaget gælder, at Honduras erklæres Estado de sitio - i undtagelsestilstand - de kommende 45 dage, og at de udøvende magter er blevet udstyret med ekstra beføjelser indenfor fire områder:

1: Alle der i handling eller ord bringer eget eller andres liv i fare vil blive arresteret.

2: CONATEL (De nationale telemyndigheder) og politi har fået ordre til at lukke ethvert medie, der opildner til uro eller vold og som miskrediterer offentlige myndigheder.

3: Enhver demonstration, der ikke har myndighedernes tilladelse, forbydes. Alle der deltager i demonstrationer - også tilladte - arresteres, hvis de opildner til uro.

4: Ingen offentlige bygninger og institutioner må ikke anvendes politisk.

De fire meget brede formuleringer betyder naturligvis, at alle oppositionsmedier vil blive lukket ned. Det gælder særligt Radio Globo, der er talerør for både modstandsbevægelsen og den afsatte præsident Manuel Zelaya. Det gælder avisen El Libertador, tv-kanalerne 11 og 36, samt muligvis Canal Seis. Og det gælder radiokanalen Radio Progreso og et utal lokale radioer.

De nye dekret betyder samtidig, at offentlige ansatte i strejke for at få Zelaya tilbage vil blive sanktioneret. Offentlige skoler, universitetet og offentlige sygehuse, har været blokkeret periodevis af demonstranter - det vil myndighederne gribe ind overfor. Og det betyder naturligvis, at alle demonstrationer for Zelaya vil ende i kaos.

Selvom landets kongres endnu ikke har godkendt dekretet om undtagelsestilstand, så er det rent juridisk allerede sat i kraft. Det skyldes, at regeringen lørdag aften via La Gazetta (som er det offentlige organ, hvor den slags skal publiceres) trykte dekretet om undtagelsestilstand. Nu har kongressen så 30 dage til enten at afvise eller godkende dekretet, mens det er sat kraft.

Der var ellers skabt en form for håb for weekenden. Der var tale om, at der nu ville blive taget skridt i den rigtige retning.

Dels fordi en bebudet delegation af konfliktløsere bestående af mægler i den honduranske konflikt, Costa Ricas præsident Oscar Arias, samt Panamas vicepræsident og USA´s tidligere præsident Jimmy Carter skulle have besøgt landet. Men fredag meddelte hovedpersonen, Oscar Arias, at han ikke ønsker at tage til Honduras under de nuværende forhold.

Og dels fordi de facto præsident Roberto Micheletti siden onsdag har gentaget et meget vigtigt løfte bragt i flere direkte interviews og et utal af gange de mange comunicados, der strømmer ud af canal 8 - Manuel Zelayas gamle regeringskanal - og i købt annonceplads på en række kommercielle kanaler:

»Hvis jeg står i vejen for en fredelig løsning, så træder jeg til side - så længe mine landsmænd fortsat kan gå til valg den 29. november og vælge en ny præsident,« lyder det fra Micheletti - og et bedre skridt mod en fredelig løsning kunne man vel næppe forestille sig.

Men i stedet for forhandlinger eller tilnærmelser har de facto regeringen brugt søndagen på at lukke al opposition ned - og på at lukke sig yderligere om sig selv.

I Tegucigalpas internationale lufthavn, Toncontin, blev fire personer fra Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) afvist indrejse i Honduras. Man må gå ud fra, at de fire, der omtales som teknisk personale, ankom til Honduras i en form for embeds medfør. Men det ærinde kom de altså ikke langt med. De blev hast deporteret til USA kort efter ankomst.

Samtidig meddelte landets de facto udenrigsminister, at den brasilianske ambassade - hvor Zelaya nu har opholdt sig i en uge - netop har fået stillet et ultimatum: Inden for ti dage skal de enten have givet Zelaya politisk asyl i Brasilien eller overgive ham til de Honduranske myndigheder. Sker dette ikke, kan ambassaden betragte deres diplomatiske status for ophævet, og vil herefter blive kategoriseret som privat kontor.

Fra Brasiliens præsident Lula da Silva lyder svaret: »Zelaya er gæst på den brasilianske ambassade, og Brasilien anerkender ingen anden løsning på den honduranske konflikt end, at Zelaya genindsættes som præsident.«

Manuel Zelaya har heller ikke forholdt sig i ro over weekenden. Lørdag anklagede han de honduranske myndigheder for at have udført et biologisk angreb mod ambassaden. At flere var blevet syge og havde fået næseblod efter at være blevet forgiftet med gas. En læge fra Røde Kors meddelte, at det muligvis var dårligt indeklima på ambassaden, der havde gjort folk syge.

Samtidig opfordrede Manuel Zelaya lørdag aften alle honduranere til at rejse mod hovedstaden for at rejse sig i fælles protest mandag. Med de facto regeringens nye dekret i hånden kan det blive en sort dag i Honduras historie.

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu