Serie

Om at spise dyr

Stadig flere lever helt eller delvist vegetarisk. Men hvorfor? Er det et identitetsprojekt eller løsningen på klimakrisen? Har den politiske forbruger overhovedet magt? Og hvad med kødspørgsmålets sociale slagside? Det undersøger Information gennem en serie af kronikker og dagbogsnotater fra en måned på vegetarisk diæt.

Sommeren gjorde mig til en spiseforstyrret klimaaktivist

I en søvnløs tropenat besluttede jeg mig for at redde klimaet ved at blive veganer. Men så viste det sig, at jeg havde misforstået opgaven. Jeg synes slet ikke, det er synd nok for dyrene. Og jeg har hund

Døden er det mindste onde, når samfundet svigter produktionsdyrene

I praksis er det umuligt at være kritisk forbruger af kød, ost og mælk, hvis man vil undgå at påføre dyrene unødig lidelse. Staten må stramme lovgivningen i stedet for at overlade dyrene til markedskræfterne

Dyr har også bevidsthed, intelligens og komplekse følelser. Alligevel behandler vi dem stadig som produktionsmidler

Menneskets selvudråbte status som dyrenes hersker består, og diskussionerne handler kun om, hvordan dyrene bør behandles, mens vi retmæssigt udnytter dem

Rasmus Willig: Uanset hvor meget jeg prøver at stryge vores CO2-aftryk med hårene, er reaktionerne voldsomme

Kød- og klimadebatten er ikke en almindelig ideologisk debat, hvor forskellige holdninger kæmper for deres forskellige interesser, men om et naturvidenskabeligt faktum, som vi er nødt til at forholde os til, hvis vores børn skal have en mulighed for selv at sætte børn i verden. Og kødforbruget er en af de helt store syndere i CO2-regnskabet

Det sværeste ved at skære drastisk ned på sit kødforbrug er at blive puttet i bås med vegetarfanatikere som Rasmus Willig

Kødædere er ikke dårlige mennesker. Og vil vi sikre vores børn en god fremtid, og det er jeg sikker på, at langt de fleste ønsker – selv kødæderne – må vi tale ordentligt med og om hinanden, for i fællesskab at bevæge os i en mere bæredygtig retning
Om at spise dyr

Bengt Holst: Vi må ikke lade køddebatten udvikle sig til en krig mellem religioner

Fronterne mellem kødspisere og vegetarer er trukket skarpt op. Men vi får ikke en mere ansvarlig forbrugeradfærd i fremtiden ved at lade følelserne løbe af med os i debatten

Jo, Chris Bjerknæs – vegansk mad er både godt for klimaet og sundheden

En varieret vegansk kost har et stort potentiale til at løse en stor del af fremtidens udfordringer – både i forhold til sundheden og klimaet

Spiser du lige så meget kød som gennemsnittet, vil du ikke dine børn det godt

Der er ingen grænser for, hvor latterlige kommentarer vegetarer og veganere må lægge ører til. Kødæderne gør alt for at forsvare deres utidssvarende ideologier, selv om deres kamp strider mod fornuften. Vi er nødt til at vende op og ned på det hele, så de grønne bliver de seje, og de andre bliver de pinlige

Efter fire uger uden kød melder abstinenserne sig

Det er tid til at træffe et valg: Skal jeg vende tilbage til min tilværelse som kødspiser eller gøre mit vegetareksperiment permanent? Min samvittighed siger ét, mine drømme noget andet

Karen Hækkerup: Man kan ikke bare erstatte 100 gram kød med 100 gram kikærter

På trods af Adams Vengs lyst til at nedgøre den danske kødproduktion, er jeg stadig af den opfattelse, at det giver god mening at vælge dansk kød, fordi det både er ressourceeffektivt og klimavenligt produceret

Sider

Mest læste

  1. Der er ingen grænser for, hvor latterlige kommentarer vegetarer og veganere må lægge ører til. Kødæderne gør alt for at forsvare deres utidssvarende ideologier, selv om deres kamp strider mod fornuften. Vi er nødt til at vende op og ned på det hele, så de grønne bliver de seje, og de andre bliver de pinlige
  2. Efter at have levet en måned som veganer, er jeg ikke i tvivl. Det kan umuligt være sundt. Og selv om jeg udmærket forstår veganernes bekymringer for klima og dyrevelfærd, tror jeg, at deres verdensfjerne og konfrontatoriske tilgang gør mere skade end gavn
  3. Dansk kød er både lækkert og klimaeffektivt produceret. Du kan derfor med god samvittighed sætte tænderne i en saftig, dansk bøf
  4. Danmark er en slags uland, når det gælder vegetarmad. Det siger min kæreste i hvert fald. Og jeg begynder at tro, hun har ret
  5. I Coop vil vi ikke agere sundhedspoliti. Så det er forbrugerne, der skal fortsætte med at stemme med indkøbskurven, hvis udviklingen skal fortsætte i retning af mindre kød på gaflen
  6. Det er ikke i sig selv moralsk forkasteligt at holde og spise dyr. Vi kan nemlig give slagtedyrene på vores marker et langt bedre liv, end deres artsfæller har i naturen
  7. Argumenterne for ikke at spise kød står i kø. Derfor bør politikerne blandt andet lægge afgifter på kød, omlægge landbrugsstøtten og tilbyde køkkenpersonale efteruddannelse i plantebaserede retter
  8. Jeg er typen, der tager en ekstra pariserbøf i kantinen og ser grøntsager som rent tilbehør. Nu vil jeg prøve at leve en måned som vegetar. For klimaets skyld. For hvis jeg kan, kan alle. I denne serie tager Informations største kødelsker springet for at undersøge, om det er nogen stor opofring at gøre det rigtige