Serie

Om at spise dyr

Stadig flere lever helt eller delvist vegetarisk. Men hvorfor? Er det et identitetsprojekt eller løsningen på klimakrisen? Har den politiske forbruger overhovedet magt? Og hvad med kødspørgsmålets sociale slagside? Det undersøger Information gennem en serie af kronikker og dagbogsnotater fra en måned på vegetarisk diæt.

Klumme
27. september 2018

De, der elsker grillpølser, skal være velkomne på ’Team reducer kødforbruget’

Det er alle os, der gerne vil skære ned på kødet, men som ikke er fuldgyldige medlemmer i veganerklubben, der er brug for, hvis vi skal reducere CO2-aftrykket. Derfor er det håbløst, når debatten bliver til en kamp om identitet
Jacob Jønck, der er direktør for Simple Feast, skabte fornylig voldsom debat med en reklamevideo, hvori kød sammenlignes med rygning.
Kronik
20. september 2018

Sommeren gjorde mig til en spiseforstyrret klimaaktivist

I en søvnløs tropenat besluttede jeg mig for at redde klimaet ved at blive veganer. Men så viste det sig, at jeg havde misforstået opgaven. Jeg synes slet ikke, det er synd nok for dyrene. Og jeg har hund
Denne sommer fandt dagens kronikør ud af, at veganisme ikke handler om at redde Jorden. Det handler om, at det er synd for dyrene.
Kronik
3. september 2018

Døden er det mindste onde, når samfundet svigter produktionsdyrene

I praksis er det umuligt at være kritisk forbruger af kød, ost og mælk, hvis man vil undgå at påføre dyrene unødig lidelse. Staten må stramme lovgivningen i stedet for at overlade dyrene til markedskræfterne
Den konventionelle gris skal have bedre leveforhold, så afstanden til den økologiske gris bliver mindre. Både for forbrugeren, hvor kiloprisen gør en forskel, og for producenten, der overvejer at omlægge til økologi. Det er baggrunden for vores borgerforslag ’Bedre forhold for slagtegrise’, skriver Maja Baungaard Jensen, miljøkonsulent og hovedstiller af borgerforslaget ’Bedre forhold for slagtegrise’.
Kommentar
29. august 2018

Dyr har også bevidsthed, intelligens og komplekse følelser. Alligevel behandler vi dem stadig som produktionsmidler

Menneskets selvudråbte status som dyrenes hersker består, og diskussionerne handler kun om, hvordan dyrene bør behandles, mens vi retmæssigt udnytter dem
Siden Darwin har vi vidst, at mennesket blot er én dyreart blandt mange, og der hersker blandt forskere i dag ikke længere tvivl om, at også andre dyr – lige fra pattedyr til fugle og fisk – har bevidsthed og komplekse indre liv.
Læserbrev
29. august 2018

Rasmus Willig: Uanset hvor meget jeg prøver at stryge vores CO2-aftryk med hårene, er reaktionerne voldsomme

Kød- og klimadebatten er ikke en almindelig ideologisk debat, hvor forskellige holdninger kæmper for deres forskellige interesser, men om et naturvidenskabeligt faktum, som vi er nødt til at forholde os til, hvis vores børn skal have en mulighed for selv at sætte børn i verden. Og kødforbruget er en af de helt store syndere i CO2-regnskabet
Læserbrev
23. august 2018

Det sværeste ved at skære drastisk ned på sit kødforbrug er at blive puttet i bås med vegetarfanatikere som Rasmus Willig

Kødædere er ikke dårlige mennesker. Og vil vi sikre vores børn en god fremtid, og det er jeg sikker på, at langt de fleste ønsker – selv kødæderne – må vi tale ordentligt med og om hinanden, for i fællesskab at bevæge os i en mere bæredygtig retning
Kødædere er ikke dårlige mennesker. Og vil vi sikre vores børn en god fremtid, og det er jeg sikker på, at langt de fleste ønsker – selv kødæderne – må vi tale ordentligt med og om hinanden, for i fællesskab at bevæge os i en mere bæredygtig retning
Kronik
17. august 2018

Bengt Holst: Vi må ikke lade køddebatten udvikle sig til en krig mellem religioner

Fronterne mellem kødspisere og vegetarer er trukket skarpt op. Men vi får ikke en mere ansvarlig forbrugeradfærd i fremtiden ved at lade følelserne løbe af med os i debatten
Debatten mellem kødspisere og vegetarer er ikke noget nyt fænomen. I hvert fald ikke når man anskuer den som et spørgsmål om, hvilket natursyn man hælder imod. Netop natursynet har løbende været til debat – forklædt som sager om publikumsfodring af dyrene i ZOO. Eksempelvis sagen om giraffen Marius, der blev aflivet, skriver Bengt Holst.
Kommentar
15. august 2018

Jo, Chris Bjerknæs – vegansk mad er både godt for klimaet og sundheden

En varieret vegansk kost har et stort potentiale til at løse en stor del af fremtidens udfordringer – både i forhold til sundheden og klimaet
Kronik
14. august 2018

Spiser du lige så meget kød som gennemsnittet, vil du ikke dine børn det godt

Der er ingen grænser for, hvor latterlige kommentarer vegetarer og veganere må lægge ører til. Kødæderne gør alt for at forsvare deres utidssvarende ideologier, selv om deres kamp strider mod fornuften. Vi er nødt til at vende op og ned på det hele, så de grønne bliver de seje, og de andre bliver de pinlige
Er fanatikerne ikke dem, der bliver ved at spise kød, når det er en af de store syndere i forbindelse med den globale opvarmning, spørger sociolog Rasmus Willig i denne kronik.
Klumme
11. august 2018

Efter fire uger uden kød melder abstinenserne sig

Det er tid til at træffe et valg: Skal jeg vende tilbage til min tilværelse som kødspiser eller gøre mit vegetareksperiment permanent? Min samvittighed siger ét, mine drømme noget andet
Det er tid til at træffe et valg: Skal jeg vende tilbage til min tilværelse som kødspiser eller gøre mit vegetareksperiment permanent? Min samvittighed siger ét, mine drømme noget andet

Sider