Kamilla Löfströms blog

Alfabetbøger er Avantgarde, Børnelitteratur og til at C

Min vakse sidekammerat har allerede rost Anton Geists gengivelse af duellen mellem Levinsen og Bukdahl på sin blog. Jeg kan især også godt li’ slutningen med lakridspiberne – sådan lidt Thorbjørn Egner meets Ole Lund Kirkegaard – og har bare en lille tilføjelse til Levinsens optælling af Larser. Han siger, der er to. Jeg mener, der er flere. Faktisk så mange, at man kan ordne dem alfabetisk.

Det har jeg gjort i det seneste nummer af Stern und Spielplatz, som er det tidsskift, der før hed Graf og endnu tidligere Griflen, og som nu har fået ny redaktion og nyt udseende. Det nye nummer kan ikke ses på hjemmesiden endnu, men det kan det nok snart. Men nederst i denne post er Larsencyclopædien i hvert fald. Fortsættelse følger formentlig. Duellen endte jo fredeligt.
 
I dagens avis anmelder jeg Alfabeter fra Pluto, og hvis man som jeg kan smittes af alfabetlege, er det bare at fortsætte med de bøger, der nævnes i denne fine artikel i New York Times, som også passer ret godt på Bukdahls alfabeter, fordi artiklen både omhandler børnelitteratur og avantgarde. Og så fortsætte med norske Monica Aasprong fx.
 
Aasprong koncentrerer sig i Soldatmarkedet om bogstavernes former isf. de ord, de kan danne, og for et par år siden var der et fint seminar på KUA, Fra konkret poesi til digital poesi, hvor hun også var og fortalte om sit forfatterskab. Der lod hun et eksemplar af en af sine egne tidligere romaner gå rundt til deltagerne, så vi kunne se, at hun havde overmalet alle andre bogstaver end t med hvidt retteblæk. Det lyder selvfølgelig tosset, men resultatet havde noget vildt magisk over sig. Sikke en lettelse at blive fri for alle romangenrens sædvaner og bare glo på alle de små t’er, der marcherede.
 
Og så optællingen:
 

Så og så mange Larser

 

Alfabetlars, Antologilars

Betlars, Blogdahllars, Blufærdighedslars, BogForumlars

Causerilars, Censorlars, Cirkalars, Citatlars

Denmegetungelars (ikke Denmegatungelars eller Denmegettungelars), Dérlars, Digterlars, Drengeneslars

Encyklopædilars (ses også som Ænsyklopædilars)

Farlars (stolt), Flagrendefagterlars, Foredragslars, Forfjamskelsenslars, Fortylars

GammelKongevejslars, Gøglerlars, Gådefuldedigtereslars

Herogderogallevegnelars, Hestelars (kæp-, læse- osv), Hvedekornslars, Hitlistelars

Idiolektlars, Igangogiordenogiøvrigtlars

Jactuarlars

Kritikerlars (der engang fik Mikael Bertelsen til at tage Weekendavisen med sig som den eneste danske avis, mens han opholdt sig et år i USA. Dér sad han i supermagten og var helt up to date med dansk lyrik) 

Larslarslars, Labyrintlars

Madsenerneslars, Maskinmesterlars (generationsmaskiner og skrivemaskiner)

Nemliglars, Nonsenslars, Nonstoplars, Nyeordidansklars

Onklerneslars, Onomatopoietikonlars (Av, Bang, Crash), Ordspilslars 

(Parenteslars)

Quizomlars (hvad bli’r den næste Lars?)

Rablelars (også andres), Readymadelars, Remixlars, Rimmedlimlars

Selviscenesætterlars, Showlars

Tilfældighedsprinciplars (velintegreret i Digterlars, Foredragslars og Maskinlars)

Udråbstegnslars!, Ughlars, Undergrundslars

Vagthundslars

Weekendavislars

X-tranummerlars

Yndlingsaversionlars – og i den anden ende: yndlingsavantgardistlars, yndlingsbørnebogslars, yndlingscitatlars, yndlingsdigtlars, yndlingsepiloglars, yndlingsføljetonlars, yndlingsgentagelseslars, yndlingshaikulars, yndlingsismelars, yndlingsjulelegslars, yndlingskarikaturlars, yndlingslitteraturlars, yndlingsmanifestlars, yndlingsnovellelars, yndlingsodelars, yndlingsplanetlars, yndlingsqueneaustiløvelselars, yndlingsromanlars, yndlingssenfirserdigtlars, yndlingstomgangslars, yndlingsudtryklars, yndlingsvolapyklars, yndlingsxenierlars, yndlingsyndlingslars, yndlingzzizzaglars, yndlingsæggehovedlars, yndlingsøhlars, yndlingsårhusianerlars

Zangenbergdisserlars (hov, hvem disser nu hvem?)

Ævlogkævllars

Ødsellars, Øretæveindbyderlars

Åh, Århuslars

 
 

Kommentarer

Herligt alfabet. Og ikke mindst (Parenteslars). Men så fik jeg lige lyst til at tilføje dette link. Her kan man nemlig bl.a. bladre i den bog af Aasprong, du omtaler.
http://www.afsnitp.dk/galleri/soldatmarkedet/

Kamilla Löfström

åh, 1000 tak for linket til Soldatmarkedet!

Endnu engang får jeg den tanke, at afsnitp.dk er en guldgrube - kan ikke anbefales nok!

Fra ODS om fredelig "Duel":

1) At flyve op som en Løve og falde ned som et Lam, det er kun Kiærlingerie og Børne-Streger. Grundtv.Snorre. I.193. sa.BrS.201.

2)Liggende ulv bider ingen lam olgn., (efter PLaale.nr.920)

3)Jeg saa Dem derude paa Væddeløbsbanen – der var Røre i den lille Andedam. JMagnus.B.44.

Og "Avantgarde" og "Konkret":

4)Tordenskjolds soldater (efter fortællingen om Tordenskjolds overrumpling 1719 af den svenske kommandant paa Karlsten ved Marstrand, hvorved T. lod sine ganske faa soldater stadig marchere frem, saaledes at de tog sig ud som en større styrke, jf. CPRothe.Tordenskiold.III.(1750).179. Bergersen.Tordenskiold. (1925).950) om hvad der optræder, anvendes flere gange (i forsk. roller, omgivelser, situationer) i stedet for ell. af mangel paa noget nyt; ogs. om hvad der gentages indtil trivialitet, “gamle travere”.

((PS)Paranteslars er også min favorit)