Kamilla Löfströms blog

Illums Bolighus-testen – eller Ofte stillede spørgsmål II

Det var egentlig ikke ny dansk poesi og kunst jeg søgte, da jeg gik ind i Illums Bolighus på Strøget i går, men det var det, jeg fandt. "Fabrikken for kunst og design besøger Illums Bolighus," stod der på plakaten, og det første navn med småt neden under var Christian Yde Frostholm – og så blev jeg nysgerrig og snuppede rulletrappen til 2. sal.

Det viste sig, at kunstværkerne stod/hang/lå side om side med varerne i butikken, altså møbler og interiør. ”Navnene på kunstnerne er anført ved de enkelte værker,” oplyste en ekspedient mig ”og priserne!” råbte han efter mig. Som om! En pris er 138.000 for Marianne Hesselbjergs Leftovers, som består af aluminiumshylder og objekter, men det, jeg egentlig ville sige er, at det er noget af en test at udsætte et kunstværk for, at udstille det midt imellem dyrt møbeldesign, for hvad er nu hvad?

Fx kategoriserede jeg et kort øjeblik en buksepresse som kunstværk, den stod nemlig lige ved siden af Eva Steen Christensens vildtvoksende Stumtjener, og det er klart, at testen bliver det strengere, når det handler om readymades og fundne objekter – og alt det, der ligner.

Mens jeg ledte efter Christian Yde Frostholms værk, fandt jeg Lars Ranks & Thomas Lundems Tavshedskrukken, Den blege krukke og Økonomikrukken og læste følgende korte tekster skrevet med ubehjælpsomme versaler på nydeligt råhvidt keramik, som ligner de moderigtige sager, hvis altså ikke lige det var for netop teksten: ”Jeg er som en luder. Min kærlighed koster dig et nyt fjernsyn eller noget fra Ikea.” Eller: ”Tavshed er også en form for pris. Krise er også en form for pris. Jeg betaler for din krise. Din pris er ikke den vi aftalte. Det taler vi ikke om.”

Men endelig fandt jeg Ofte stillede spørgsmål (Møbelafdelingen) Ringbind med tekster og foto af Chrsitian Yde Frostholm. Ringbindet lå på et sofabord i diskret hvid, ikke ligefrem iøjefaldende. På første side læste jeg:

Hvordan retter jeg et vaklende bord?
Kan køkkenbordspladsen reddes?
Hvorfor er mine køkkenelementer så kedelige?
Hvorfor følger skuffen nedenunder med ud?

Hvordan påfører jeg mine gamle møbler duppede mønstre?
Hvilken råhvid skal jeg vælge?

Hvordan bruger jeg lyset bedre?
Kan jeg skabe ro i alle farverne?
Kan jeg lave slotsstemning?
Vil et telt kunne opstilles på femte sal?
Må man have fast arbejdsplads i en kælder?

På de næste sider fulgte fotos af storskrald, dvs. elektronikaffald, ramponerede møbler og vaskemaskiner. Og værket blev rundet af med endnu en side med flere spørgsmål.

Nu er det, at jeg spørger:

Kan Kristian von Hornsleth klare Ilva-testen?
http://boligmagasinet.dk/article/30571

Christian Yde Frostholms Ofte stillede spørgsmål kan i øvrigt anbefales på det kraftigeste - og bestilles på http://www.afsnitp.dk/presse/oss.html

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu