Kristoffer Holm Pedersens blog

Ballack er skadet! Eller?

De sidste udmeldinger fra den tyske landsholdslejr lyder, at anfører, midtbanegeneral og lille Kaiser Michael Ballack er skadet før EM-finalen. Angiveligt har han ikke kunne træne med siden i fredags og derfor er det ifølge landstræner Löw tvivlsomt om Ballack kan nå at blive kampklar inden i aften.

Spørgsmålet er så om man skal tro på det. Dels kan man forestille sig at den tyske lægestab og Ballack selv vil gøre absolut alt for at få spielführeren klar til aftenens finale. Dels har det ved dette EM vist sig at man skal tage de nyheder der kommer fra de forskellige holds træningslejre med et gran salt.

For det virker som om de europæiske landstrænere for alvor har taget begrebet spin til sig i denne slutrunde, og aktivt bruger pressekonferencer og interviews til at vildlede deres modstandere. Tag fx Hollands Marco Van Bastens insisteren indtil det sidste på, at han ikke ville stille med et reservehold i hollændernes sidste gruppekamp mod Rumænien. Hvorefter han gjorde netop det. Eller rygtet om at Tyrkiets landstræner Fatih Terim alvorligt overvejede at bruge reservekeeperen Tolga Zengin på midtbanen i semifinalen mod Tyskland. Det var et sjovt rygte, men naturligvis også usandt.

Hvorfor er trænerne begyndt på det? Gør det virkelig en forskel at komme med spin og usandheder op til kampene, når holdene alligevel skal aflevere deres holdopstillinger en time før kick-off? Det er jo ikke ligefrem fordi de kan lave en Remi Gaillard og pludselig være 12 mod 11.

Men jo, det gør måske en forskel. Som den svenske landstræner Lars Lagerbäck fortalte efter Sveriges kamp mod Grækenland, så ændrede grækernes snu træner Otto Rehagel sin startformation fra 4-3-3 til 5-4-1 lige da holdene skulle offentliggøre deres opstillinger. Dette medførte at svenskerne også blev nødt til at foretage en sidste minuts justering i omklædningsrummet lige før kampen.

Værdien af sådan et bluf bliver kun større, når der er så forholdsvis lang tid mellem kampene som der er mellem semifinalerne og finalen. For hvordan skal den spanske landstræner Aragones nu forberede sit hold? På at møde et tysk hold med eller uden Ballack? Forskellen er enorm og bare det at begge muligheder må medtænkes kan sagtens betyde en lille forringelse i forberedelserne.

Nu tror jeg nu nok at Aragones vælger at fokusere mest på et Tyskland med Ballack. Hvilket er klogt. For når spillerne kl. tyve minutter i ni i aften kan jeg ikke forestille mig andet end det bliver med Tysklands nummer 13 i front. Da er det tid til at lade spindoktorerne tie og fødderne tale.

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu