Kristoffer Holm Pedersens blog

Bluffers guide til semifinalerne 2: Spanien-Rusland

Du fik ikke ret i din forudsigelse i går, at Tyrkiet ville slå Tyskland. Men tyrkernes storspil og decideret uheldige exit har trods alt givet dig en nyfunden respekt hos dine fodboldkyndige venner, der derfor har inviteret dig med til EM-fest igen i aften (holder det aldrig op?).

Her er derfor EM-bolds bluffers guide til den anden semifinale, i aften mellem Spanien og Rusland.

Spanien: Alle spaniere hadede landstræner Luis Aragones. Altså indtil han i kvartfinalen brød en 88 år gammel spansk forbandelse og vandt over Italien i en betydende kamp. Nu er alle spaniere bare almindeligt utilfredse med ham.

Den 69-årige Aragones, eller El Sabio de Hortaleza (den vise mand fra Hortaleza) som han også bliver kaldt, træder tilbage som landstræner efter slutrunden for at overtage trænerposten i tyrkiske Fenerbahce. For at lette (eller trykke) stemningen før kampen kan du derfor lufte dine betragtninger over hvordan tyrkerne mon ser på racistiske bemærkninger som dem, Aragones kom med overfor den franske spiller Thierry Henry, da han for rullende kameraer kaldte ham for en »negro de mierda« (ingen oversættelse nødvendig).

Historisk kontekst: La Furia Roja er kendt for at komme til slutrunder som favoritter, bare for at ende med at tage lige så slukørede hjem som de altid har gjort. Men måske er det anderledes i år? Efter dine fodboldvenner har kedet forsamlingen med historiske facts om straffesparkskonkurrencer bestemte dage i juni (du behøver ikke høre efter her) kan du læne dig frem, knibe det ene øje sammen, tappe dig selv på siden af næsen og sige: »Ja ja, men Spanien har endnu aldrig vundet en kamp efter at have gået videre på straffespark. De kan simpelthen ikke omstille sig fra den forrige kamps overtids defensive taktik til en hel ny kamp. Eller kan de?«

Samtalestarter: »Jeg ved godt at David Villa har scoret fire mål indtil videre. Men jeg ville til hver en tid hellere have Raul i angrebet ved siden af Torres.«

Samtaleslutter: »Hvordan var det nu det gik i kvalifikationen, da Danmark mødte Spanien?«

Rusland: Selv hvis du ikke har fulgt særlig godt med i EM, ved du godt at Europas sejeste mand lige nu er en 1.72 meter høj russer ved navn Andrei Arshavin. En enig sportsverden har kanoneret den russiske playmaker til stjernerne efter to store præstationer mod Sverige og Holland og du kan ligeså godt vende dig til ham på plakater ved siden af David Beckham.

Du ved dog godt hvem den virkelige stjerne er på det russiske landshold: træner Guus Hiddink (som du imponerer dine venner ved at udtale rigtigt: [Rhiuus Hedenk] - sort of). På trods af at han har ført fire forskellige landshold til store slutrunder og generelt forvandler alt hvad han rører ved til guld, bliver Hiddink sjældent nævnt i samme åndedrag som trænerstjerner som Alex Fergusson, Jose Mourinho og Marcello Lippi, men du ved hvorfor: han er en meget bedre træner.

Hvis nogen kommenterer at Hiddink trods alt aldrig har vundet noget rigtig stort, rejser du dig vredt op og siger: »Hiddink havde vundet Champions League i 2005 med upåagtede PSV hvis ikke Milan ufortjent havde slået dem ud i semifinalen«, hvorefter du sætter sig ned og mumler: »Tsk, Jon Dahl«.

Historisk kontekst: Hvis nogen begynder at bringe historiske facts og tidligere indbyrdes opgør mellem Spanien og Rusland på bordet afbryder du dem: »Det eneste der betyder noget er Spaniens 4-1 sejr tidligere i turneringen. Og den taler altså til russernes fordel«. Ingen vil bede dig uddybe, da alle ved at Arshavin ikke var med i den kamp. Derfor tæller den som russisk sejr.

Samtalestarter: »Med en spiller som Pavlyuchenko, hvem har så brug for Pogrebnyak?«

Samtaleslutter: »Hvis Guus Hiddink taber i aften, tror I så han vågner op til plutonium i kaffen i morgen?«

Resultatet: Du holder klogt alle dine muligheder åbne ved at sige: »Hvis Sergio Ramos [Spaniens højrefløj] får lov til at deltage i det offensive spil som han gerne vil, så vinder russerne. Hvis ikke, så vinder spanierne.«

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu