Kristoffer Holm Pedersens blog

Bluffers guide til semifinalerne: Tyskland-Tyrkiet

Har du ikke liiige fået set så meget EM-fodbold i løbet af denne juni som du havde planlagt? Men vil du alligevel gerne være med nu hvor semifinalerne starter, uden at blive totalt til grin overfor familie, venner og andre medseere?

Frygt ikke: EM-bolds Bluffers Guide til Semifinalerne er her med alt hvad du behøver at vide for at fake dig igennem to gange 45 minutter. I dag med kampen Tyskland-Tyrkiet.

Tyskland: Die Nationalelf (som tyskerne prosaisk kalder deres landshold) var inden turneringen favoritter til at vinde det hele hos samtlige bookmakere. Holdet er ungt men rutineret, sammenspillet men friskt og har i Joachim Löw en træner der før har taget Tyskland langt i en international slutrunde (som du siger: Alle ved at det ved sidste VM var assistenttræner Löw, der lagde taktikken, mens den blonde kransekagefigur Jürgen Klinsmann blot scorede damerne og al hæderen).

Alligevel ved du godt at tyskerne bestemt ikke har været overbevisende i dette EM. Et sviende nederlag til Kroatien og en smal sejr over Østrig har udstillet holdets svagheder overfor dygtigt kæmpende modstandere. Derfor kan du også forudse at tyskerne kan få det endog meget svært mod et tyrkisk hold, der netop er kendt for fight og passion.

Hvis en kammerat her bringer tyskernes 3-2 trashing af Portugal i kvartfinalen på banen, og påstår at det trods alt borger for en vis kvalitet, slår du næven i bordet og råber: »Portugal!? Schmortugal! Big Phil [som du kalder Portugals træner] havde mere travlt med at tælle sine kommende Chelski-rubler end at gide lægge en ordentlig defensiv taktik! Selv Frankrig kunne have vundet over Portugal!«

Historisk kontekst: Tyskerne har det med at komme langt, men ikke langt nok, i fodboldslutrunder. De tyske pokalskabe er derfor fyldt med sølv- og bronzemedaljer, hvilket jo naturligvis overhovedet ikke tæller i Audiens hjemland. Sidste gang Tyskland vandt en stor turnering var i 1996 der specielt huskes for frygteligt fodboldspil, masser af straffesparkskonkurrencer og verdenshistoriens første ’Golden Goal’ af Oliver Bierhoff. Et mål der var så dårligt og antiklimakset derfor så stort, at Golden Goal-reglen hurtigt blev ændret til ’Silver Goal’ der på sin side bare hurtigt blev glemt.

Samtalestarter: »Det er helt forkert at skælde ud på Jens Lehmann. Han har uden tvivl været tyskernes bedste spiller. Det skulle ikke undre mig hvis han også står om fire år i Polen/Ukraine.«

Samtaleslutter: »Næ, Karl-Heinz Rummenigge. Det var en frisure man kunne stille sit armbåndsur efter

Tyrkiet: Hvis du ikke ved det helt store om Tyrkiet og dets spillere, så er det fordi, at det gør ingen. Tyrkiets offensive tiltag forventes således at komme fra trioen Semih Sentürk, Kazim Kazim og Ugur Boral, tre spillere der før EM tilsammen ikke havde mere end ti landskampe mellem sig. Du ved selvfølgelig at dette slet ikke gør noget. Bortset fra anden halvleg mod Tjekkiet, har Tyrkiet nemlig slet ikke angrebet, men stolet på at en solid defensiv og en indædt fight ville være nok til at få dem igennem.

En god måde at flashe din insiderviden om Tyrkiet på, er ved at påpege at ingen personificerer Tyrkiet bedre end deres træner Fathi Terim: Han har tilbagestøjet, tyndt hår, åbenstående skjorte der ville gøre selv Otto Phister misundelig, svedskjolderne under hans arme viser hvor passioneret, engageret og fanatisk han lever med i kampen og hans internationale trænerkarriere er ingenting at skrive hjem om. Men en måde at få sit hold til at vinde, ja det skal han nok finde.

Historisk kontekst: Tyrkiet har en gang før været i en semifinale i en stor turnering. Det var ved VM 2002 hvor man tabte til de senere verdensmestre Brasilien. 2002-Bronzeholdet var Tyrkiets hedengangne ’gyldne generation’ med store spillere som Hakan Sukur, Hassan Sas og Recber Rüstü. Eller det vil sige, målmand Rüstü spiller sådan set stadig. Men det ville de fleste Tyrkietfans nok ønske, at han ikke gjorde.

Samtalestarter: »Hvis Tyrkiet havde været et støvleformet land midt i Middelhavet havde alle talt om hvor klogt og taktisk de havde spillet. Nu taler alle bare om hvor heldige de har været.«

Samtaleslutter: »’Tyrkertro’. Er det ikke racistisk?«

Slutresultat: 0-0, 0-1 i forlængningen til Tyrkiet. Som du siger:
»Bare rolig, Altintorp skal nok putte en enkelt ind bag Lehmann«

Kommentarer

Tak for guiden!
Jeg aner intet om fodbold, og om det er VM, EM eller hvad det er og hvem der spiller. Men efter at have læst guiden igår, stak jeg lige hovedet rundt om hjørnet til tre mandlige kollegaer og sagde: "Nå, tror I ikke, tyrkerne får prikket kuglen ind bag Lehmann i forlænget spilletid i aften?"
De røg op af stolene og begyndte at forklare og fortælle, uden jeg forstod et ord. Det var ligesom, hvis man kan en enkelt sætning på et fremmed sprog og folk så begynder at fortælle én en hel masse, man ikke fatter en brik af.