Kristoffer Holm Pedersens blog

Holland, Frankrig, Italien og Rumænien!?

På dagen hvor ’Dødens Gruppe’ C sparkes i gang, forekommer det på sin plads at redegøre for spørgsmålet: Hvordan f***** kan Holland, Italien, Frankrig og Rumænien ende i gruppe sammen?

Svaret skal findes i UEFA’s seedningssystem, plus den kendsgerning at EM i år afholdes af dobbeltværterne Østrig og Schweiz.

De 16 kvalificerede hold er blevet inddelt i fire seedningslag. Lag 1 består af de to værter Østrig og Schweiz samt de forsvarende Europamestre Grækenland. Den sidste plads som førsteseedet går til det hold der gennem de sidste to kvalifikationsrunder (altså til EM 2008 og VM 2006) har opnået de fleste UEFA-koefficientpoint. Og det er Holland.

Resten af seedningslagene fyldes ud efter faldende koefficientpoint, hvilket betyder at Lag 2 udgøres af Kroatien, Italien, Tjekkiet og Sverige; Lag 3 af Rumænien, Tyskland, Portugal og Spanien; og Lag 4 af Polen, Frankrig, Tyrkiet og Rusland.

Bemærk her at der altså kun er tale om koefficientpoint opnået i kvalifikationskampene. Hvordan de enkelte hold klarede sig i selve  VM-slutrunden er således ikke talt med. Det er forklaringen på at Kroatien (der spadserede igennem kvalifikationen til både EM og VM, men som ikke kom videre fra sin indledende VM-gruppe efter nederlag til Brasilien og uafgjort mod Australien og Japan) er seedet 9 pladser højere end Frankrig (der havde store problemer i begge kvalifikationsrunder, men som bekendt til gengæld endte med at nå helt til VM-finalen, hvor man tabte til Italien på straffespark).

I sin helhed ser seedningslagene med faldende koefficientpoint sådan ud:

Lag  Hold (koefficientpoint)
1      Schweiz  (1.800)
1      Østrig  (1.500)
1      Grækenland  (2.167)
1      Holland  (2.417)

2      Kroatien  (2.409)
2      Italien  (2.364)
2      Tjekkiet  (2.333)
2      Sverige  (2.273)

3      Rumænien  (2.250)
3      Tyskland  (2.250)
3      Portugal  (2.192)
3      Spanien  (2.182)

4      Polen  (2.167)
4      Frankrig  (2.091)
4      Tyrkiet  (1.958)
4      Rusland  (1.958)

Seedningen blev naturligvis kritiseret pga. dens åbenlyse mangler mht. at fordele de stærkeste hold ordentligt. Men systemet er ikke nyt, som UEFAs Football Director Giorgio Marchetti forklarede efter offentliggørelsen. Men han tilføjede også at UEFA planlægger en revision af systemet efter denne slutrunde.

Hvordan denne revision kommer til at tage sig ud, er ikke bestemt endnu. Men at den kommer til at følge UEFA's seedningssystem for kvalifikationen til VM 2010 er nok meget sandsynligt. Her har UEFA nemlig valgt at følge FIFA's Verdensrangliste i stedet for det gamle system med kvalifikationskampene, hvilket har givet en betydelig mere rimelig fordeling af holdene.

Hvor Gruppe C's repræsentanter ligger på Verdensranglisten? Ja, Italien er nummer 3, Frankrig nummer 7, Holland nummer 10 og Rumænien nummer 12.

Og topseedede Østrig? Nummer 92. Lige efter Mozambique.

Kommentarer

Ja det er i sandhed en skandale, men det er da altid noget at UEFA da selv kan se det.. i øvrigt er det også en munter detalje at selv i gruppeindelingen har tyskerne været heldige, og kun Portugal bør vel kunne true deres finaleplads. Den anden halvdel indeholdene Spanien, Sverige, Italien, Holland, Frankring, samt vel de to største outsidere Rumænien og Rusland ser bare en smule sværere ud.

Men, men, men, det kan jo være så uendelig ligegyldigt når Del Piero har sendt hollænderne og franskmændene til tælling og bomber Italien til tops.

Kristoffer Holm Pedersen

God pointe!

Også sjovt at Lag 3 så klart er den hårdeste gruppe af de fire, med bookmakernes tre største favoritter i Tyskland, Spanien og Portugal.

Så ja, tyskerne ser på mange måder ud til at have fået foræret den lige vej til finalen. Men mon ikke Jens Lehmann er god for et drop eller to hen ad vejen?