Kristoffer Holm Pedersens blog

Lagom Lagerbäck!

»What we do in this tournament echoes in eternity«.

Sådan siger den kutteklædte svenske landstræner Lars Lagerbäck i den forfilm som Svenska Oddset har produceret til EM. Her optræder Lagerbäck som en anden Russell Crowe i ’Gladiator’ og det er som alt andet svenskerne rører ved sublimt selvironisk og gennemført.Her til morgen kan Lagerbäck så nyde de evige frugter af sin sejr over Grækenland, og specielt at han på dagen ramte taktikken helt rigtigt. I hvad der meget vel kan være EM’s hidtil mest uappetitlige kamp (soccernet kalder således kampen en 'stinker') holdt Lagerbäck nemlig troligt fast i en defensiv udgangsposition der langsomt men sikkert blødte grækerne tør langt væk fra det svenske mål.

Hvor andre hold før Sverige har løbet stormløb mod den græske 5-mands forsvarsmur blot for at blive overspillet i en enkelt kontra, spillede Lagerbäck sikkert. På den svenske midtbane lod han således kreatører som Lyons Kim Källström og Werder Bremens Marcus Rosenberg sidde udenfor på bænken mens han gav plads til Malmø FF's ben- og spilknuser Daniel Andersson, hvis primære opgave det åbenlyst var ikke at gå med frem.

Når svenskerne mistede bolden højt oppe på banen, var alle på nær Zlatan Ibrahimovic påkrævet at styrte hjemad for at imødegå det græske kontraspil. Det efterlod grækerne uden andet valg end at spille bolden rundt mellem de tre midterbacks i to minutter for derefter at losse den op i hovedet på den enlige angriber Angelos Charisteas.

Da den svenske holdopstilling blev offentliggjort før kampen måtte Lagerbäck tage imod en hel del kritik fra Svensk TV4’s forsamlede eksperter. Hvad var det for noget at forsøge at vinde over Grækenland ved at spille endnu mere defensivt end dem? Den eneste kommentator der var enig i Lagerbäcks dispositioner var den tidligere FCK-træner Hans Backe. Han mente at strategien var klar: Så længe grækerne kunne holdes fra kontrachancer, var der gode muligheder for at de slet ikke ville komme til nogen chancer. Så kunne man blot vente og håbe på at der i den anden ende enten skete noget meget genialt eller noget meget heldigt.

Der skete begge dele. Zlatans mål var et fantastisk og inspireret drøn efter godt samspil med Henrik Larsson. Petter Hanssons mål var en heldig omgang miskmask der kraftigt må kandidere til titlen som EM’s grimmeste.

Og så endte det hele lykkeligt. Svenskerne kom godt fra start med en god sejr der sandsynligvis betyder, at de kan nøjes med et knebent nederlag mod Spanien og uafgjort mod Rusland for at gå videre. Og de resultater kan de kynisk spillende svenskere sagtens opnå, med den taktiske hærfører Lagerbäck ved roret.

»On my command, unleash hell!«

Kommentarer

Og hvis der er noget andet der er gennemført ved svenskerne, så er det trænernes og deres studieværters påklædning. Den er så svensk, at man næsten får tårer i øjnene.
Hvad siger man fx til Lagerbäck og resten af trænerteamets skarpe, grå suits, med - og hold så fast - ternede, smalle slips med dertilhørende nål? For ikke at tale om svensk TV4's studieværter og eksperter, som ligeså godt kunne være taget ud at et katalog fra Tiger of Sweden eller Filippa K.
I forhold til det har en småsjusket Flemming Povlsen samt en polo-trøje-dækket Troels Beck stadig meget at lære.