Kristoffer Holm Pedersens blog

Tyskland vinder!

Under mottoet »don’t bore us, get to the chorus« kan vi jo ligeså godt springe ud i det og indlede denne EM-blog med en kendsgerning, de fleste af os nok havde en ubehagelig anelse om i forvejen: Tyskland vinder EM.

Nej, indrøm det bare: det var måske ikke lige det væddemål du ville have satset opsparingen på for bare en uge siden, hvor tyskerne og ikke mindst målmand Jens Lehmann så meget skidt ud i deres 2-2 kamp mod Hviderusland. Eller for den sags skyld for tre dage siden, hvor tyskerne kun med hiv og sving og et halvheldigt frisparksmål af Michael Ballack otte minutter før tid fik reddet sig en 2-1 sejr hjem over et uinspireret Serbien.

Men skal man tro bookmakerne så er det netop Spielführer Ballack der den 29. juni i Wien er favorit til at løfte Henri Delaunay Trofæet. På Danske Spil giver Tyskland således blot pengene 4.60 gange igen som vinder, mens lande som Frankrig, Italien og Holland giver indsatsen respektive 8.50, 7.00 og 13.00 gange igen. Det eneste hold der kommer tæt på Tysklands favoritstatus til at vinde EM er Spanien med odds 6.60. Men det ved alle selvfølgelig godt aldrig vil ske.

Men hvordan kan det være at Tyskland vurderes til at være så stor en favorit? Well, på stående fod og skydende fra hoften kan jeg komme på følgende ting der taler til tyskernes fordel:

De har historien på deres side. Siden 1972 har Tyskland kvalificeret sig til EM-slutrunderne i en uafbrudt række 10 gange, hvilket er mere end noget andet land. Die Nationalelf er også så klart det hold der har hentet flest medaljer med sig hjem: Tre guld, to sølv og en enkelt bronze er det blevet til. Med andre ord: Når det gælder er tyskerne bare gode.

De spillede godt i kvalifikationen.
Tyskland kvalificerede sig overbevisende fra en, indrømmet, ret svag kvalifikationsgruppe D, blandt andet efter den historiske 0-13 sejr over San Marino. Udover værterne fra Østrig og Schweiz var Tyskland det første hold der kvalificerede sig til slutrunden, og at det til slut kun blev til en andenplads i puljen, skyldes et nederlag på 0-3 til den senere gruppevinder Tjekkiet. Et nederlag der kom på et tidspunkt, hvor tjekkerne stadig kæmpede for at kvalificere sig, mens tyskerne allerede var sikret.

De er et sammentømret mandskab. Træner Joachim Löw har ikke behøvet gøre så meget ved det tyske succeshold der imponerede ved VM for to år siden. Ud er gledet nogle halvgamle, over the hill spillere som Gerald Asamoah og Jens Nowotny, mens et kuld af nye, tyske talenter som Per Mertesacker, David Odonkor og Mario Gomez er spillet ind. Dette gør at Tyskland på trods af en relativ ung gennemsnitsalder på 26,7 år har rigelig med international rutine.

Og så er de jo tyskere. Som den gamle engelske måltyv Gary Linekers berømte analyse af fodboldens dybere væsen går: Fodbold er et simpelt spil; 22 mænd jagter en bold i 90 minutter og til sidst vinder tyskerne altid.


Men er dette så nok til at leve op til favoritværdigheden? Tja, det skal såmænd nok lykkes tyskerne at vinde deres indledende Gruppe B, der udover dem selv tæller Østrig, Kroatien og Polen. Men om det også er nok til at Tyskland kan avancere yderligere og vinde turneringen er straks mere tvivlsomt. I kvartfinalen venter nemlig toeren fra Gruppe A, som højst sandsynligt bliver enten Portugal eller Tjekkiet. Og herfra vil tyskerne ikke avancere ligeså let.

Så er Tyskland som europamester sommerens bedste bud på en hurtig, lettjent skilling? Næppe. Men at Tyskland vinder deres første kamp over Polen og at Miroslav Klose scorer sejrsmålet med hovedet: ja, det skulle være ganske vist.

Kommentarer

Til Redaktøren

Ja, Tyskland har som altid fået lov at bade sig igennem både kvalifikation og indledende gruppe, og det må vel alt andet lige være en fordel at være direkte kvalificeret til kvartfinalen.

Personligt tror jeg mest på Italien. Specielt nu hvor Serie A topscorer Del Piero har listet sig med i truppen. Når nu han får spilletid, og det får han når Italien har spillet et par iuinspirerede kampe i gruppen, så vil vi se en gammel ræv og gentleman pumpe frisparksbolde i kassen, så vi ikke troede det muligt.

Fint at Information giver plads lite Fussball

Alt godt fra hovedstaden