Læsetid: 8 min.

Museumsmusik og et bankende hjerte

Årets danske lyrik præges af en forudsigelig angst for forandring
Årets danske lyrik præges af en forudsigelig angst for forandring
28. december 2012

Nedenstående hastige overflyvning af dansk poesi 2012 vil lande i en larmende lovprisning af årets i pilotens øjne klart vigtigste lyrikudgivelse. Og nej, det var ikke Fabula, Prins Henriks nye digte på delvis rytmiske vers samlet i delvis rimede strofer, oversat af hundevennen og franskeksperten, den fhv. samfunds-omstyrter Peter Laugesen.

Ej heller var årets højdepunkt Laugesens egen årgangsaftapning Yak & yeti, hvormed den før så rablende digter med de bratte badutspring midlertidigt slog sig til tåls med elegant slentrende snapshots og mumlende murren over samtidens ynk og klynk.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Per-Olof Johanssson

Status på årets danske lyrik

Information formaster sig til at kalde Erik Skyum-Nielsens artikel i BØGER 28.12. for ’Status på årets danske lyrik’. Det forventer jeg mig noget af. Mere end at måtte læse en artikel, der trods mulig sproglig suverænitet og tematisk genkendelighed lider under repetition af for længst demonstrerede færdigheder. Hans diplomatiske blanding af ros og nedvurdering af de fleste af de forfattere, han tager under behandling, er en ting for sig, en anden er usynliggørelsen af alle dem, han fuldstændig negligerer, og vi er mange.
Illustrationen er eminent: To digtere er sat op på piedestaler. Det tror jeg, de begge to er gode nok til at ønske sig frabedt.
Andre anmeldere citeres hist og pist i rodebutikken, som skal gøre det ud for et hastigt overblik. Forhastet var måske et mere rammende udtryk. Det hele skal veje tungt i kraft af Erik Skyum-Nielsens autoritet, må man tro.
Det må da ellers betyde noget, at der er kommet langt flere digtsamlinger, end han nævner. Ikke fordi jeg misunder anmeldere, men hvis artiklen udbasuneres til at tale om ’årets danske lyrik’, så forventer jeg, at den forholder sig til det, der faktisk er udkommet, hvad enten det er sket på store forlag eller mindre, i forlagsregi eller som privatudgivelser, om det er trykte bøger eller e-bøger. Hvis Erik Skyum-Nielsen er for fin til at lave den slags opsamlinger, så læserne da i det mindste har hørt om udgivelsernes eksistens, ja så kunne redaktionen vel have sat en praktikant på opgaven. Plads var der jo nok af – listen kunne næppe fylde mere end halvdelen af den opblæste forside.

Per-Olof Johanssson

Der er ingen debat her om artiklen - heller ikke i BØGER i dag - fordi artiklen anses for ligegyldig? - eller fordi ES-N ikke er en, man bør komme i karambolage med? - eller fordi de indlæg, som avisen har modtaget, ikke er blevet bragt? Til morgen kom pakkeposten med HIP HIP. Intet i bogen tyder for mig på, at ES-N's dom over den rammer andre end ham selv. Måske kan HIP HIP blandt meget andet læses som en kritik af anmelderen...

Per-Olof Johanssson

Det skal I vide, at der var et poesiboom i 2012 ! [afvist læserbrev]
Poesiboom 2012
Per-Olof Johansson, Lillerød
Erik Skyum-Nielsen tager i BØGER 28.12.12, hvad han kalder en hastig overflyvning af dansk poesi 2012. Han finder her anledning til at nævne 8 digtsamlinger, hvoraf de to ikke er for det gode.

For en læser af BØGER kan en sådan status nok være af interesse – hvis den ikke er udtryk for den rene idiosynkrasi. For hvordan kan en af landets højest profilerede kritikere udfærdige en status, der slet ikke har øje for, at landet oplever et boom i poesiinteresse, som næppe før set. Et boom der kun sporadisk giver sig udslag i høje oplagstal i hierarkiets top, men som kan konstateres ved bredden og antallet af udgivelser – en bredde som Erik Skyum-Nielsen ikke vil kendes ved, og de øvrige kritikere vist heller ikke. Deres mål er åbenbart ikke så meget at informere om det område, de skal dække, som at profilere sig selv ved hjælp af det, de anser for kvalitetsmæssigt det bedste.

Tag dog for fanden stilling til, at der i 2012 udkom ikke under 100, måske en hel del flere, danske selvstændige digtudgivelser. Her i ikke indregnet oversættelser, genudgivelser, samlede digte, antologier. Det er det rene og skære vrøvl, at af disse er det kun værd at skænke de 8 opmærksomhed. Kom ned på jorden og indrøm, at mængden har været for overvældende til at være blevet vurderet.

Per-Olof Johanssson

Jeg fik en bibliotekar til at lave mig en opgørelse over digte udgivet 2012 - og havde da ikke troet at det var SÅ mange! Utroligt det ikke er opmærksomhed værd!