Note
Læsetid: 2 min.

TEATER

Kultur
12. september 1996

Århus festuge - Lenin & Heaven. Skuespilleren og forfatteren Claus Beck-Nielsen og den talentfulde trup bag ham ta'r livtag med en af dette århundredes største politiske skikkelser - Lenin. Med forrygende tempo og imponerende sikkerhed styrer den schweiziske iscenesætter Rolf Heim os igennem en lang række glimtvise og korte fortællinger om dette skæbnesvangre politiske dyr. Det emmer af stor ekspressivitet og den ekstremt udadvendte koreografi er noget af det mest imponerende ved forestillingen.
Lenin - af 20th Century Ghost. Scen.: Marianne Nilsson. Ridehuset.

Sidste del af performancegruppen Tin Box' ensomhedstrilogi og en logisk konsekvens af de to første forestillinger. Hvor nerven ligger i forskellen mellem at drømme om kærligheden - og at opleve den selv.
Koreografi., instr. & visuelt koncept: Kim Eden. Tekst: Nigel Charnock. Musik: Andy Cowton. Århus Teater Scala t. 19. ds., derefter Dansescenen, Kbhvn.

Mysterier Øivind Weingaardes musikalske instrumentering siger dengang - lydene og anvendelsen af dem siger absolut nutid. Hele forestillingen er spændt op i denne bue : en spændende oplevelse af, at Knut Hamsuns person- og bevidsthedsbeskrivelse fra dengang fortsat (eller igen) er lige nu. Nervetrådene, identiteterne stritter fortsat på helt samme uafklarede måde.
Efter Hamsuns roman. Dram.: Jens Albinus og Daniel Wedel. Instr.: Daniel Wedel. Scen.: Jesper Corneliussen. Husets Teater t. 5. okt.

Den sidste rejse Den italienske forfatterinde Paolo Capriolos debut som som dramatiker ligner forfatterskabet iøvrigt i sin kunstfærdighed. Den sidste rejse virker stillestående som teater, der er gammeldags atmosfære og uskyld over dette kunsteventyr-stykke med inspiration i H. C. Andersen, hvis morale er, at hjemme er bedst. Men instruktør og skuespillere har tilført teksten en underdreven ironi og Helle Merete Sørensen har en dejlig koncentreret måde at beherske scenerummet på.
Overs.: Jytte Lollesgård. Instr.: Ebbe Knudsen. Komp. & musik: John von Daler. Scen.: Trine Holtug. CaféTeatret, København t. 5.okt.

Den smukke ligeglade & Før morgenmaden Der er i Jean Cocteaus monologer en vis smægtende lyrisme, som gør dem mere repetitive end godt er. Men Jomfru Ane slipper godt fra vovestykket i kraft af kongenialt samarbejde mellem Lina Franke Hedegaard og instruktøren Carsten Bang. Og igen i O'Neills krasse stykke fra 1916, der ikke går af vejen for den melodramatiske gebærde, må man beundre den frugtbare, disciplinerede samforstand, der har besjælet arbejdet. Mens teatret står for en enkel, suggestiv og stemningsskabende scenografi.
Oversættelse: Hans Chr. Ægidius og Carsten Bang. Jomfru Ane Teater. Ålborg, t. 23. sept.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her