Note
Læsetid: 3 min.

UDSTILlING

Kultur
10. oktober 1996

Provins Legende III er afslutningsudstillingen på Kulturårets Roskildeinitiativer. I Kirsten Dehlholm og Thomas Wiesners iscenesættelse åbner fredag 'elleve tomrum' med temaerne myte, legende, kult og kultur. Bevægelsen fra provins til metropol og tilbage til rødderne betragtes under mange vinkler og i en næsten genstandsløs stilhed, som kalder på eftertænksomhed.
Museet for samtidskunst, Palæet, Roskilde, Tirs.-lø. 12-16, sø.12-16. Til 22.dec.

NEMO, Drømmen om det ny menneske, eller Mennesket med de udskiftelige dele er overskrifterne til en udstilling i Nikolaj Kirke. Kan mennesket befri sig fra sin arv og styre sit liv via teknologi og manipulation? Vor ambivalente situation illustreres af kunstnere som Orlan, der lader sig omforme ved plastiske operationer, Stelarc, som har opfunder Den tredje arm, Nancy Bursons computermennesker, Larry Millers genetik, Lise Nellemanns virksomhedsstrukturer og Niels Bondes konfrontation mellem naivitet og kontrol.
Skulle man have trang til at drømme sig bort fra disse fremtidsvisioner har Morten Skriver og Christian Skeel med 29 dufte i 29 krukker i Øvre Galleri leveret stoffet. Titlen er Babylon, hvor alle dufte mødtes, og krukkerne er skabt af Den Kongelige Porcelænsfabriks kunstnere.
Nikolaj, Københavns Kommunes Udstillingsbygning. Daglig 12-17. Til 15.dec.

Thorvald Bindesbøll - 'en dansk pioner' blev født for 150 år siden som søn af Thorvaldsens Museums bygmester. Skønt selv arkitekt er ham mest kendt som skaber af dekorativ kunst. Vi møder stadig hans design i hverdagen. Efter to års forberedelser åbner Kunstindustrimuseets udstilling, hvor vægten er lagt på hans keramik og de store tegninger og akvareller som gik forud.
Kunstindustrimuseet, Bredgade 68, København. Ti.-lø. 10-16, søn. 13-16 . Fra 12.okt.- 12.jan.

Udsigter Det er syv markante personligheder, som er inviteret til at skabe udstillingen 'Udsigter' på Sophienholm. Hovedtema er lyset og det uforudsigelige, og hvis man vil samle kunstnere som Thomas Bang, Viera Collaro, Torben Ebbesen, Thorbjørn Lausten, Freddie A. Lerche og Ane Mette Ruge samt Margrete Sørensen under en fælles overskrift kræves der noget i den retning.
Sophienholm, Nybrovej 401, Lyngby. Ti.-søn. ll-18. Fra 12.okt.-29.dec.

Vestvolden og Hedeland, ved Hedehusene inspirerer til naturkunst og skulptur. Sidste uge indviedes Landskabsprojekt Hedeland i det formidable grusgravsområde, som også rummer et amfiteater, med arbejder af bl.a. Steen Høyer, William Louis Sørensen og Mikael Hansen. Og i morgen åbner Hvidovre Kommune og Arken i fællesskab Mågeparken øst for Gammel Køge Landevej skabt på spildmaterialer fra motorvejsbyggeriet ved den gamle vold. Her er skulpturer skabt til stedet af Olafur Eliasson, Ulf Rollof, Anders Tomren og Martin Erik Andersen.

Årets mærkeligste - og morsomste udstilling, som ikke er nogen udstilling, er Lars von Triers iscenesættelse: Psykomobile #1: Verdensuret i Kunstforeningen, anmeldt i Information 5.-6. oktober, en blanding af dillitantkomedie og installationskunst. Et halvt hundrede skuespillere med hver deres sociale karakter beboer og færdes mellem kunstforeningens værelser, som har fået tildelt roller som soveværelse, kontor, sygestue osv. Men indenfor karaktertegningen sker der svingninger dikteret af myrer, som ved deres vimsen over New Mexicos terracottafarvede jord aktiverer felter i en billedramme projiceret på væggen i København. Derved udløses farvesignaler i værelserne og humørændringer hos skuespillerne. Det er en live-forestilling, hvor man selv involveres.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48, København. Ti.-fre.14-17, lø.-sø. 12-17. Til l.dec.

I Stalke Kunsthandel, Vesterbrogade 14 a, udstiller Margrete Sørensen og Torben Ebbesen ti.- fre. 13-18, lø. 11-15, til 29.okt.;hos Specta, Peder Skrams Gade 13 viser Peter Lind og Lone Høyer Hansen henholdsvis fotografier fra Rom og kobbertryk fra Spanien ti.-fre. 12-1730, lø. 11-14, til 26.okt.; i North, Nørregade 7 c ses Lone Mertz installationer af glaskister, daglig 15-18, til 15 okt.; i Rundetårn har l4 unge engelske, danske og spanske kunstnere stævne. Det er anden gang de mødes. I l995 udstillede de i Barcelona og formålet er en udveksling, deraf titlen Intercambio, af ideer, ma.-lø. 10-17, sø. 12-17. Til 27.okt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her