Kultur
21. august 1997

UDSTILlING
*Hovedstadens Museum er en udstilling, hvor 15 kunstnerkollegaer og -venner mødes hen over sympatier,
ikke ideer. Udstillingen er arrangeret af Peter Holck og Villy Grønborg. Man kan se værker af bl.a. TAPKO's medlemmer, af Thomas Kjær, Natalie Mégard, Finn Naur Petersen, Ewa Werber m.m.fl.
Den Fri Udstillings Bygning, Oslo Plads. Daglig 10-17. Til 31. aug.

*Projektgruppen LXX sætter med udstillingen Some Dutch Artists fokus på ni kunstnere fra Holland.
Officiersbygningen, Opg. C, Vester Allé 3, 8000 Århus C. Åbner lørdag 14-18. Ti.-sø. 12-16. Til 21. sep.

*Tróndur Patursson viser nye malerier og akvareller fra Færøerne i:
Galleri Christian Dam, Bredgade 23, Kbh. Åbner i dag 16-18. Ti.-fr. 11-17, lø. 11-16. Til 20. sep.

*Pekka Turunen er en finsk fotokunstner, der på udstillingen Against the Wall med skæv humor har fotograferet mennesker fra Nordkarelen, der ser det moderne samfund fortrænge deres gamle Finland.
NB: Lørdag sidste dag. Galleri Specta, Peder Skrams Gade 13, Kbh. Ti.-fr. 12-17:30, Lø. 11-14.

*Overgaden I underetagen kan man fra på lørdag se udstillingen Gynocraft; Jul. Bomholt af Jørgen Michaelsen. I overetagen giver Ivar Tønsberg den som King of Canvas. Her kan man se nye malerier, nogle i mega-, andre i lommeformat. Fernisering i morgen 17-20.
Overgaden. Overgaden neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 10-18. Til 14. sep.

*e/rum, Det Fynske Kunstakademis Udstillingssted, leverer med udstillingen Free Money, Kom og få 10 kroner et sarkastisk indlæg i debatten om billedkunstnernes sociale og økonomiske vilkår - eller er det et stykke privatfinansieret socialt hjælpearbejde? Alle, der dukker op, får en 10-krone, så længe lager haves.
Havnegade 100 E1, Odense C. Åbner i morgen 18-20. Ti.-sø. 15-18. Til 31. aug.

*Eduard Borregaard (1902-1978) er en næsten glemt maler med afsæt i den franske impressionisme og post-impressionisme. Kastrupgaardsamlingen forsøger nu at bringe ham i erindring på en retrospektiv udstilling med landskaber, opstillinger, portrætter og bybilleder.
Kastrupvej 399, Kastrup. Ti.-sø. 14-17. On. till. 19-21. Til 28. sep.

*Henrik Olesen og Sean Snyder har lavet en ruminstallation, der giver galleriet en ekstra dimension; det transformeres til et rum tømt for indhold. Kunstens endeligt?
Galleri Campbells Occasionally, Gothersg. 167 Kbh. Lø.-sø. 13-17. Til 7. sep.

*Vilhelm Hammershøi Ordrupgaard har sammen med Musée d'Orsay i Paris arrangeret en stor Hammershøi-udstilling med 70 af denne originale malers bedste billeder, udlånt fra museer og privatsamlinger i hele verden.
Ti.-sø. 13-17, on. 13-21, lø.-sø. 11-17. Til 19. okt. Vilvordevej 110, Charlottenlund.

*Ilona Ösz er en ungarsk født maler, der med sin nye udstilling Skagen * Billund * Barcelona lader fortiden invadere vores højteknologiske nutid i sine voldsomme, ekspressive malerier.
Åbner fre. 15-19. Galerie Gerly, Vandkunsten 13, Kbh. Ti.-fr. 12-18, lø. 11-15. Til 17. sep.

KLASSISK
*Opera Donizettis opera Don Pasquale går på Aarhus Sommeropera. Helge Reinhardt iscenesætter, David Riddell dirigerer Randers Byorkester, Preben Bjerkø synger Don Pasquale, Eva Hess Thaysen synger Norina.
Den 22., 26., 29. og 30. august kl. 20 i Helsingør Theater, Den Gamle By , Århus.

*Schubertiade I Roskilde er der musik og ord af og om komponisten Schubert. Cellisten Erling Bløndal Bengtsson og pianisten Nina Kavtaradze spiller værker af Mozart og Schubert.
Lørdag den 23. august kl. 19.30 på Vinkingeskibs Museet, Havnen, Roskilde.

*Suså Festivalen finder sted i den kommende weekend. Det sker som i de foregående fire festivaler på Susåskolen, Skelby, mellem Sorø og Næstved. Suså-festivalen er en af Danmarks få festivaler, der udelukkende præsenterer ny kompositionsmusik. Især dansk musik er på programmerne.
Lørdag den 23. 8. og søndag den 24.8. (Yderligere oplysninger på tlf. 5364 8102).

*Opera Verdis opera Aida har repremiere på Det Kongelige Teater. Det er den gode sangerinde Audrey Stottler, der synger Aida. Christian Badea dirigerer Kapellet og operakoret.
Lørdag den 23. august kl. 20 på Det Kongelige Teater. Spiller også 25., 27., 29. august og 2., 5., 9., 13. september.

*Kierkegaard i kirken Temaet for koncerten er slet og ret Søren Kierkegaard. Dels læser skuespilleren Paul Hüttel fra Stadier på livets vej, dels er der sang- og kortekster under inspiration af Kierkegaards tekster. Værker af Barber, Høffding, Lund, Frandsen. Medvirkende bl.a. Camarata og Wärmekvartetten.
Søndag den 24. august kl. 15.30 i Kastelskirken, Kastellet 15.

*Kor-workshop Vokalgruppen Ars Nova afholder kor/komponist workshop i Rundetårn fra 18.-22. 8.
Dansk musik vendes og drejes, komponisterne vil være til stede og gå i dialog med dirigent og sangere. Oplev det i København.
Til og med den 22.8. kl. 11-14 i Rundetårn.

*Skruen strammes Randers Byorkester opfører Benjamin Brittens Skruen strammes på Clausholm Slot. Det er en koncertopførelse af operaen, som opført i Helsingør Theater, Aarhus.
Onsdag den 27. august kl. 20, Clausholm Slot. (Yderligere oplysninger: tlf. 86 41 28 33).

LIVE MUSIK
*Mew er dansk støjpops nye fikspunkt. Sofistikerede melodilinier, drømmende, æterisk drone-lyd og forlokkende vokale broderier sendes af sted i frostklart morgenlys.
I aften, kl. 21.00, Rust, Kbh.

*Quote Unquote, digteren og anmelderen Klaus Lynggaards Tarantino-lignende outfit præsenterer tidløs og lyrisk velfunderet 'spøgelses- rock' med afsæt i så forskellige forbilleder som Leonard Cohen, Nick Cave og Astrud Gilberto. Nogle har kaldt det "Gustav Winckler i læder" - kan bedre anbefaling gives?
I aften, Loppen, Christiania.

*Paddu Varano Tidligere medlemmer af Excess Bleeding Heart og Nerve byder på stroboskop-indhyllet techno og digitalrock natten igennem.
Fre. d. 22., kl. 22.00-05.00, Loppen, Christiania, Kbh.

*Marc Bolan Event hylder 70'ernes store glamrock-begavelse, der blev dræbt ved en tragisk trafikulykke for tyve år siden. Denne 'cosmic revival' sker i forbindelse med Koldings årlige kulturnat og vil indeholde såvel maleri og installationskunst som en fuldbragt relikvie-udstilling samt selvfølgelig non-stop musik, film- og video-forevisninger og meget, meget mere.
Fre. d. 22., Galleri Én Face, Kolding.

*President Fetch - garvede danske punkrock-drenge - er på turné. Jylland vil blive begavet med kvintetten, der slipper brutal, hardcore-energi ud over scenekanten.
Fre. d. 22. på Musikcafeén, Århus, lør d. 23. på 1000Fryd, Ålborg.

*Mute-aften er overskriften på dette arrangement, hvor distributions-kanalen MD vil præsentere nye navne fra selskabet, der gav os Depeche Mode, og som altid sætter kunstnerisk integritet højere end noget andet. Øverst på plakaten er skotske Foil, som dyrker en rå, uprætentiøs 'no future'-rock i slægt med Big Black og Pavement. Herefter følger dance-duoen Hoodwink, hvis base er London og som gør sig i summende, farverig crossover, der nok skal få bentøjet til at rotere. Endelig lukkes ballet med den skøre amerikanske guitar-gruppe Toenut, for hvem den legendariske undergrundsproducer, Kramer har tunet lyd.
Lør. d. 23., Loppen, Christiania, Kbh.

*The Mopeds og Three Blind Mice er i stald hos det svenske undergrundslabel Vibrafon, der ejes af popfyrsterne i Eggstone. De hører begge til selskabets mere viltre udslip og vil kickstarte aftenen med testosteron-snurrende knallert-rock i grænsezonen Pixies/Bob Hund.
Ons. d. 27., Rust, Kbh.

SCENEN
*Headbanger Pirrende mørketogtur gennem en kolossal militærhal; et psykologisk inferno, der begynder med et par studerende og en universitetsopgave og slutter med personoptrævling, psykesmadring og lemlæstelse. Scenografen Pia Maanssen har skabt et højstiliseret, freudiansk ingenmandsland med sommerens mest virkningsfulde blomsterbed; og efter anseelige startvanskeligheder forandrer spillestilen sig også til det stiliserede og ekstreme. Og så bliver forestillingen interessant.
Tekst & instr.: Thomas Trier. Musik: Øiwind Weingarde. Film & video: Susanne Friis. Teatret Veras Øje i Bygning 24, Dokøen, Holmen, Kbh., til 30. aug.

*Hotel - en dansetrilogi Aldrig har jeg overnattet på så hedt et hotelværelse... Dekadencen flød tykt gennem luften, og støvet fra fortidige gæsters udskejelser skrabede rundt under sengen... Marathon-forestilling fra Micado danse-ensemble med tempofyldte hotel-perversioner.
Desværre udfordrer koreografien ikke de stærke dansere til at præstere nyt, men til gengæld er hotel-scenografien et raffineret rum for svedende sjæle.
Koreografi: Mikala Bjarnov Lage. Scen.: Kristian Vang Rasmussen. Dansescenen til 29. aug.

*Helsingør Revyen 1997 En revy om helt grundlæggende komiske sammenstød. Gang på gang kørt langt hinsides det forudsigelige, langt ud over kanten. Med sikker smag har Lisbet Dahl raget til sig af skuespillere, hvis humor og timing ligner hendes og - som hun - tør give los og gå planken ud. Ud til det punkt i det farligt-tomme rum, hvor revy mødes med farce. Det er frem på sæderne for at give sig selv lov til at skrige af grin.
Tekst: Carl-Erik Sørensen, Peter Møller-Holst m.fl. Scen.: Klaus Kristensen. Helsingør Sommerteater til 30. aug.

*Mogenstrup Revyen Årets trio - Mette Marckmann, Finn Nielsen og Jacob Morild - kan det hele. Synge og parodiere, ikke mindst sig selv, hvorved de gør flere af teksterne bedre, end de i virkeligheden er. Alligevel er der for mange numre, der hverken vil noget særligt - eller kan noget særligt.
Tekst: Instruktøren, Jesper Malmose o.a.
Kapel: Jørn Bonde. Mogenstrup Kro, til 6. sep.

*Cirkusrevyen 1997 - kun tradition, ingen fornyelse. Her spilles, som man spillede sidste år og året før. Musikerne sidder og småfryser til den præindspillede båndmusik. Og dansenumrene snakker vi slet ikke om. Hvor sjovt bliver det en almindelig dansk bakkeaften, hvor branderterne er søgt indenfor?
Tekster: Carl-Erik Sørensen, Adam Price, Per Møller Holst o.a. Instr.: Steen Springborg. Scen.: Michael Puggaard-Müller.Til 23. aug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her