Note
Læsetid: 2 min.

Bognyt

Kultur
26. september 1997

*Bogmesserne og litteraturfestivalernes årstid er over os. I Frankfurt, i Göteborg og på vore hjemlige breddegrader i Forum i København samt i Roskilde. Men der er flere end disse. For eksempel Interlit 4, med titlen Andere Zeiten, som løber af stabelen i Tyskland. Fra den 2. til den 8. oktober i Erlangen, Nürnberg og Schwabach; fra den 9. til den 12. i Berlin. I festivalen deltager forfattere fra Afrika, Asien, Latinamerika og Caribien. Arrangementerne foregår på engelsk, og festivalen byder på oplæsninger, diskussioner, symposier, film, udstillinger, foredrag og anden optræden med litteratur.

*Merete Ries, forlaget Rosinantes mangeårige leder, er blevet udnævnt til litterær direktør på Munksgaard, som i 1990 overtog Rosinante. I 1993 blev Munksgaards eksisterende kulturlitterære redaktion en del af Rosinante, der under Merete Ries' ledelse har gennemgået en markant udvikling og nu beskæftiger fjorten medarbejdere mod tre i starten. Blandt Rosinantes danske navne finder man Peter Høeg, Carsten Jensen, Anne Marie Ejrnæs, Jytte Borberg og Jens Christian Grøndahl.

*Moder Teresa er meget passende emnet for en ny biografi - ikke den første - Mother Teresa - Beyond the image af Anne Sebba. (Weidenfeld and Nicolson). Ifølge Times Literary Supplement opfatter Anne Sebba idolet med friske øjne, men langt fra enhver naivitet. Den nyligt afdødes støtte til Haitis Duvalier, hendes skødesløshed med hygiejne blandt de syge, nægtelsen af smertestillende midler til folk med voldsomme smerter, understimulering af de spædbørn hun 'frelste' og en del andre 'skønhedspletter' er med. Men det fremgår ikke helt af anmeldelsen, om Anne Sebba får forklaret, hvorfor Mother Teresa opnåede sin status som næsten helgeninde.

*Debutanterne vælter frem. Det strømmer ind med manuskripter fra unge håbefulde, konstaterer Bogmarkedet. I en større artikel af Gitte Just gennemgås ikke færre end 21 debutanter, som i sagens natur spænder vidt. Fra Jan Sonnergaard, Mirjam Bastian Wechselmann og Simon Fruelunds i foråret udkomne succeser til dem, vi stadig har til gode - eksempelvis Steen Søgaard Pedersens Kaffar Jordans Fortællinger, der udkommer på Borgen i oktober og som skulle lægge sig i forlængelse af Jostein Gaarder's succes Sofies Verden med sin behandling af tilværelsens store spørgsmål. Eller forfatterparret Jakob Ejerbo og Morten Alsingers brevroman Fuga om klassiske macho- og eksistensproblemer på Tiderne Skifter.

*Tekstanalyse En ny bog om Indføring i tekstanalyse af Leif Becker Jensen adskiller sig ifølge forlaget, Roskilde Universitetsforlag fra rækken af - mange! - tidligere ved dels af handle om analyse af sagtekster, dels ved ikke at handle om analyse for analysens skyld. Denne bogs udgangspunkt er angiveligt, at tekstanalyse ikke er interessant i sig selv, men et middel til at løse konkrete og relevante problemer. Forfatteren er lektor ved kommunikationsuddannelsen på RUC.

Redigeret af
Karen Syberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her