Læsetid: 5 min.

FILM

Kultur
25. september 1997

*Clint Eastwood, vestens hårdeste hals, er ikke kun en fremragende skuespiller, han er også en af det etablerede, amerikanske filmmiljøs dygtigste instruktører. Senest har vi set krimien Absolute Power fra Clintens hånd, og indenfor det næste års tid kommer mord-dramaet Midnight in the Garden of Good and Evil baseret på bogen af samme titel. Eastwood debuterede i 1971 med den effektive thriller Play Misty for Me, som på flere måder foregriber Adrian Lynes Farligt begær fra 1987. Og i 1979, fire film som instruktør senere, fulgte Bronco Billy. Det er historien om den lidt forhutlede leder af et mindre succesfuldt wild west-show, der forelsker sig i en kvinde, som nærmest falder ned i hans arme. Eastwood og hans daværende kæreste Sondra Locke spiller hovedrollerne i Bronco Billy, en desillusioneret fortættelse af den westernmyte, Clinten selv er så stor en del af. Bronco Billy. TV2, fredag 23.10-01.10 *Richard Donner, som var aktuel med Maverick for et par uger siden, vender nu tilbage til tv-skræmen med sin nok bedste film til dato, Tegnet fra 1976. På gyserfilmens hitliste rangerer filmen højt og i nærheden af Roman Polanskis Rosemary's Baby, en film Tegnet ligner både tematisk og stilistisk. Gregory Peck og Lee Remick spiller hovedrollerne som ægteparret, der venter barn. Men ved fødslen er barnet dødfødt, og forældrene - kun med Pecks vidende - "adopterer" et moderløst barn, der viser sig at være Satans søn. David Warner spiller en journalist, som kommer på sporet af den forfærdelige sandhed og forsøger at advare forældrene. Som Polanski bruger Donner barnet som den inkarnerede ondskab, og måske er det derfor, at filmen er så skræmmende - tanken om, at et uskyldigt, lille barn skulle være skabt af den onde selv, er for uhyrlig. Tegnet/ The Omen. TV 2, fredag 02.10-04.00 *Harrison Ford er simpelthen alletiders eventyrhelt, når han ifører sig sin læderhat og -jakke, finder pisken frem fra gemmerne og forvandler sig til Indiana Jones. For Gud ved hvilken gang viser DR Jagten på den forsvundne skat, den første af hidtil tre film om handlekraftige Indy, instrueret af Steven Spielberg med de rette mængder eventyr, action, spænding, kærlighed og ikke mindst humor. Ford er på det nærmest født til rollen som den lidt antihelt-agtige arkæologiprofessor Dr. Jones, der efter en tur i sin telefonboks, på bedste Clark Kent-manér, forvandler sig til en arkæolo- giens Superman, Indiana Jones, som i hektisk kapløb med ondskabsfulde nazister rejser jorden rundt på jagt efter forsvundne skatte. I den første film drejer det sig om Arken, kisten hvori Moses lagde lertavlerne med De ti Bud. Det er hæsblæsende, sjovt og spændende at følge Indys anstrengelser, og skal man tro rygterne, så er der en fjerde film på vej med Ford foran og Spielberg bagved kameraet - den ser vi frem til! Jagten på den forsvundne skat/ Raiders of the Lost Ark. DR1, lørdag 21.15-23.05 *Roger Donaldson er en af de erfarne Hollywood-håndværkere, der ikke laver fremragende filmkunst, men som placerer sig midt i spektret med sine solide underholdningsfilm. Species og Dante's Peak er Donaldsons bidrag til henholdsvis rumvæsenthrilleren og katastrofefilmen, og The Getaway fra 1994, som TV 2 viser på lørdag, hører til i action-enden. Filmen er ikke dårlig, men holdt op mod Sam Peckinpahs The Getaway fra 1971, som Donaldsons film mere eller mindre er en genindspilning af, er det heller ikke noget mesterværk. Kort sagt ejer originalens Ali Mc-Graw og Steve McQueen en hel del mere charme end efterligningens Kim Basinger og Alec Baldwin i rollerne som et forbryderpar på flugt fra politiet. The Getaway. TV 2, lørdag 20.10-22.10 *Jaco van Dormael, der fornylig vandt de fleste danske kritikeres hjerter med den usædvanlige livshyldest Den 8. dag, spillefilms-debuterede i 1991 med Totos bedrifter. I lighed med Den 8. dag er Dormaels første film et portræt af et usædvanligt menneske fortalt med en god del humor og kærlighed. På kryds og tværs følger vi hovedpersonen Totos bedrifter på forskellige tidspunkter i hans liv - begivenheder, der former ham, men som ikke fører ham frem til den heltestatus, han som lille regnede med at opnå. Totos bedrifter er en charmerende og original debut fra Dormael, der tidligere var cirkusklovn - åbenbart et ikke helt dårligt sted at starte en karriere som filminstruktør fra. Totos bedrifter/ Toto le héros. TV 2, lørdag 23.45-01.15 *Louis Malle, der døde for et par år siden, vekslede hele sin livslange karriere igennem mellem at lave film i sit fødeland, Frankrig, og så engelsksprogede film i både USA og England. Misbrugt, Malles næstsidste film, hører til blandt de engelske og har Jeremy Irons, Juliette Binoche og Miranda Richardson på rollelisten. Filmen handler om en britisk politiker (Irons), som indlader sig med sin søns unge kæreste (Binoche), hvilket ødelægger hans ægteskab. Leonard Maltin kalder i sin filmguide Misbrugt for et stykke "distancerende vellykket filmarbejde." Kritikerne i øvrigt var enige om, at Misbrugt ikke hørte til blandt instruktørens bedste værker, men at den var velspillet. Misbrugt/Damage. DR2, søndag 21.15-23.00 *Burt Lancaster og Kirk Douglas som et par gamle, nostalgiske togrøvere, der i deres livs vinter og efter 117 år i fængsel beslutter sig for en sidste gang at røve et tog, lyder umiddelbart ikke som den mest ophidsende casting og storyline til en film. Ikke desto mindre er det præmisserne for Bare én gang til fra 1986, instrueret af Jeff Kanew. Jeg husker filmen som sjov og Lancasters og Douglas' samspil som gnistrende - det bliver spændende at se, om jeg husker ret! I hvert fald er filmen en oplagt mulighed for at se to af Hollywoods store mænd spille sammen, hvilket de faktisk ikke rigtig har gjort tidligere. Bare én gang til/Tough Guys. DR 1, mandag 20.10-21.50 *Peter Hyams, der senest gjorde sig bemærket med den hæderlige gyser Forbandelsen, har efterhånden mange dårlige film på samvittigheden. Time Cop og Sudden Death - begge med Jean-Claude Van Damme i hovedrollen - er nok nogle af de mest tumpede actionfilm, jeg længe har set. Og The Musscles from Brussels får selv på en god dag en anden action-stjerne, Steven Seagal, til at ligne en rigtig skuespiller. Men Hyams, der også selv, lidt usædvanligt, fotograferer sine film, har faktisk lavet flere udmærkede film. En af dem er Dommeren ser rødt med Michael Douglas i titelrollen som en ung dommer, der efterhånden har fået nok af at måtte lade hærdede kriminelle slippe med små eller slet ingen straffe. Han kommer i kontakt med en gruppe andre dommere, der også har været, hvor han er, og som er begyndt at tage loven i egne hænder - tiltalende i starten, men alligevel for meget i sidste ende for den unge dommer. Michael Douglas gør en god figur som den unge dommer, der gennem det forrående arbejde efterhånden mister sin uskyld og idealisme. Dommeren ser rødt/The Star Chamber. TV 2, onsdag 22.45-00.35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her