Læsetid: 4 min.

FILM

Kultur
18. september 1997

*Aki Kaurismäki, finnen, der skabte det bizarre rockband Leningrad Cowboys, står for underholdningen med to af sine underfundige og sort-humoristiske film i den kommende uge, I Hired a Contract Killer og Pas på dit tørklæde, Tatjana. I Hired a Contract Killer præsenterer den finske minimalist os for den tragi-komiske historie om en mand, der træt af livet og efter et mislykket selvmordsforsøg hyrer en lejemorder til at slå sig ihjel. Hvorefter han forelsker sig i en kvinde og gerne vil stoppe morderen, som pludselig ikke er til at få fat på. Som sædvanligt hos Kaurismäki er vi blandt de stille eksistenser, hvor replikker mere er undtagelsen end regelen, og hvor komikken ligger i pauserne og ikke i det sagte. En stil, der efterhånden har dannet skole som noget typisk finsk. Sammen med sin bror, Mika, har Aki stået for hovedparten af de finske film, der er blevet produceret gennem de seneste 10-15 år, og de har efterhånden begge fået taget i et stort publikum, også udenfor Finland, såvel som kritikernes gunst. I Hired a Contract Killer. TV2, fredag 01.45-03.05 *Flintstone's Noget af det sværeste på film er at tage allerede kendte figurer fra tv og så med succes at omplante dem til det store lærrede. Mange har prøvet, og næsten ligeså mange har brækket halsen i forsøget. Derfor var det til blandede følelser, at undertegnede i sin tid gik ind for at se filmversionen af den længstløbende tegnefilmsserie på tv nogensinde, Familien Flintstone. Men jeg blev positivt overrasket. John Goodman spiller rollen som Fred Fintstone med lige dele dumhed og pondus, og Rick Moranis er tilpas fjollet som Freds undersætsige makker, Barney Rubbles. Som deres konstant kvidrende og fnisende koner, Wilma og Betty, ses Elizabeth Perkins og Rosie O'Donnell. Instrueret af Steven Spielberg-protegéen Brian Levant og overvåget af Spielberg selv bugner The Flintstones af specielle og visuelle effekter og utallige Spielberg- og George Lucas-injokes, hvilket kombineret med den samme fladpandede humor, som er tv-seriens varemærke, gør filmen til en opløftende oplevelse. The Flintstones. TV2, lørdag 20.10-21.45 *Henning Carlsen, der debuterede med dokumentarfilmen De gamle og brød igennem med anti-arpartheid-filmen Dilemma, lavede i 1966 sin nok mest anerkendte film, nemlig Knut Hamsun-filmatiseringen Sult med Per Oscarsson i hovedrollen. Næsten 30 år senere i 1994 befandt Carlsen sig igen i Hamsun-land med filmen Pan - en anden af den norske forfatters store romaner. Pan er historien om den uforløste kærlighed mellem løjtnant Glahn og den unge, smukke Edvarda. Lasse Kolsrud og Sofie Gråbøl spiller de to elskende i filmen, der dog ikke fik alle anmeldere lige så langt op af stolene som Sult. Men i Information skrev en begejstret Morten Piil, at "Sult og nu også Pan vidner om et åndsslægtskab, der når derind under huden, hvor de gør ondt!". Pan. DR1, lørdag 21.00-22.50 *Brødrene Coen har gennem deres karriere gjort en dyd af at tage forskellige udtjente filmgenrer og så dreje dem i nye og overraskende retninger. I Miller's Crossing får den klassiske gangster- og mafiafilm et veloplagt gok i nøden. Gabriel Byrne spiller en irsk deltids-gangster, der manøvrerer hjemmevant blandt irske og italienske gangstere, som konstant ligger i krig. Albert Finney er den irske mafias mægtige overhoved, mens Jon Polito er hans italienske modstykke. Barry Sonnenfeld, der siden er blevet en mere end habil instruktør selv, har lavet filmens mange, stemningsfulde billeder, og Coen-brødrenes hofkomponist, Carter Burwell, har som altid leveret en flot og velklingende lydside. Så absolut en af Joel og Ethan Coens bedste film. Og en god optakt til brødrenes bowling-komedie-drama, The Big Lebowski, der skulle komme i de danske biografer tidligt næste år. Miller's Crossing - dødens ekko/ Miller's Crossing. TV2, lørdag 00.15-02.10 'Matti Pellonpää, der indtil sin død for et par år siden var Aki Kaurismäkis yndlingsskuespiller, spiller hovedrollen i ugens andet Kaurismäki-tilbud, Pas på dit tørklæde, Tatjana, der er noget så usædvanligt som en stillestående roadmovie. Valto og Reine begiver sig, efter at have spæret Valtos tyranniske mor ind i et skab, ud på tur i en gammel Volvo. Undervejs samler de vodka- og kaffe-glade ungersvende to piger op og mæler siden ikke mange ord til hverken dem eller hinanden. Endnu engang lader Kaurismäki billederne og det mellem linierne tale, og det er der faktisk kommet en ganske morsom og eftertænksom film ud af. Pas på dit tørklæde, Tatjana/ Pidä huivista kini, Tatjana. TV2, lørdag 02.40-03.45 *Elle McPherson, supermodellen der også bliver kaldt the body, har en af de letpåklædte roller i australske John Duigans charmerende Sirener, der handler om frisind og fordomme i begyndelsen af dette århundrede. Hugh Grant spiller en engelsk præst, som sammen med sin kone sendes til den maleriske australske outback for at overtale en vovet maler (Sam Neil) til at trække sit maleri tilbage fra en kommende udstilling i London. Her oplever de en helt anden, mere åben og letlevende side af livet, end de er vant til, og langsomt bliver præstens snerpede kone fanget ind af stedets ubekymrede og frisindede stemning. Sirener er fyldt med flotte billeder og skønne, halvnøgne kvinder - og jeg kan afsløre, at Elle McPherson lever op til sit kælenavn. Sirener/ Sirens. DR2, søndag 21.05-22.40 *Warren Beatty er primært kendt som skuespiller, men faktisk har Hollywoods dameglade hjerteknuser også med held instrueret et par film. Bl.a. Dick Tracy, der er baseret på tegneserien om super-detektiven Dick Tracy, og som har Beatty, Madonna, Al Pacino og Dustin Hoffman på rollelisten. Med sit gultonede, tegneserieagtige univers er Dick Tracy primært en visuel fornøjelse, men den skæve humor og de store skuespillere i rollerne som Tracys besynderlige ærkefjender gør filmen til en løssluppen og særdeles underholdende affære. Dick Tracy. DR2, mandag 20.10-21.55

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her