Kultur
25. september 1997

UDSTILlING
*Drachmann og Koester 'Holger Drachmann på Bornholm og Skagen' hedder en udstilling, der for første gang siden 1908 viser maleren Drachmann i fuld figur. Han malede hele sit liv ved siden af at digte. I morgen modtager Joachim Koester Elna og C. T. Hollesens legat på 40.000 kr, og i den anledning viser han installatonen 'Set Up' fra 1992 og collagen 'from one minut to another'.
Kunstforeningen, Gl. Strand 48, Kbh. Ti.-sø. 11-17, t. 16. nov. Åbner på lørdag

*Inge Ellegaard udstiller sine uhæmmede, kraftfulde, men klassiske malerier i:
Galleri Jespersen, Ny Vesterg. 9, Odense. Åbner i morgen 15-19. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-14. Til 25. okt.

*Helle Frøsig er en 90'er-maler, der bidrager til at forny maleriets muligheder Hun udstiller grafik og maleri, der med deres manglende perspektiviske holdepunkter forrykker den rumlige orden.
Ringsted Galleriet. Ma.-sø. 13-17. On. lukket, t. 28. sep.

*Installationer Annika Ström, Nikolaj Recke og Thorbjørn Bechmann udstiller nye installationer i:
Stalke Galleri, Vesterbrog. 14A, Kbh. Ti.-fr. 13-18, lø. 11-15. t. 2. okt. Åbner fre. 17-20.

*Kent Karlsson er en svensk kunstner, der i sin nye udstilling 'Vanitas - Memory' transformerer nutidens mest følelsesladede massehysteri: de store rock koncerter, til kunst. Han laver maleri og installation i aparte materialer og skaber en suggestiv kunst.
Galleri Projekt, Stenosg. 9, kld. Kbh. V. Ma.-fr. 15-18, to. 15-22, lø. 11-15, t. 27. sep.
*Dansk keramik fra 1850 til 1997. 40 nulevende keramiske kunstnere viser nye monumentale værker i keramik i stalden, medens Sophienholms hovedbygning byder på et vue over udviklingen af dansk keramiks historie.
Nybrovej 401, Lyngby. Ti.-sø. 11-17, to. 10-21, t. 14. dec.
*Finn Naur Petersen udstiller fotogravure, og på hans udstilling kan man se to nye serier, 'Kissing the Island' og 'Børn/vækst' med fotografisk udgangspunkt, trykt i fotogravure teknik.
Danske grafikere, Sølvg. 14, Kbh. Ti.-fr. 13-18, t. 10. okt.

*Hinsidan I Malmø Kunsthal kan man se en udstilling med den spanske maler Antonio Saura. Dagl. 11-17, t. 9. nov. 45 originalværker af Christo og Jeanne-Claude kan ses i Skissernas Museum i Lund.
Ti.-lø. 12-16, sø. 13-17. On. till. 18.30-20.30, t. 23. nov.

'Sven Havsteen-Mikkelsen fylder 85 år, og i den anledning udstiller han i:
Galleri Trap, Vesterbrog. 111, Kbh.Ti.-sø. 14-18, t. 28. sep.

KLASSISK
*Opera I aften kan De opleve Carl Nielsens opera Maskarade, efter Ludvig Holbergs komedie, i en repremiere på Det Kgl. Teater. Det er Carl Nielsen-legat-modtageren Michael Schønwandt, der dirigerer. Aage Haugland synger Jeronimus, Kari Hamnøy er Magdelone. Medlemmer af Den Kongelige Ballet, Det Kongelige Operakor, Det Kongelige Kapel.
I aften kl. 20 i Det Kgl. Teater.

*Torsdagskoncert Malkovinder Jan Wagner står i spidsen for Radiosymfoniorkestret og Radiokorets Mandskor ved næste Torsdahskoncert. På programmet står J. P. E. Hartmanns Vølvens spådom, Brahms' Altrapsodi og Zemlinskys Seks sange til tekster af Maurice Maeterlinck.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal. Koncerten gentages redag samme tid og sted.
*Senromantik Aarhus Symfoniorkester spiller Mahlers Symfoni nr. 9. Det er chefdirigent James Loughran, som står i spidsen for orkestret.
I aften kl. 19.30 i Musikhuset Aarhus, Store Sal.

*Violin & Klaver Ishøj Musikskole inviterer til koncert med violinisten Sergei Azizjan og pianisten Poul Rosenbaum. Værker af Brahms og Gerschwin.
I aften kl. 20 i Ishøj Musikskole, Jægerbuen 6 i Ishøj.

*Ny musik Foreningen Ny Musik i Birkerød afholder koncert i Mantziussalen. Percussionisten Thomas Sandberg spiller musik af Wayne Siegel, Klaus Ib Jørgensen, Peter Bruun, Thomas Sandberg og Andy Pape.
Lø. kl. 15 i Mantziussalen i Birkerød.

*Kormusik Johannes Larsen Museet i Kerteminde afholder sensommerkoncerter med kammermusik. Ved næste koncert er der besøg af Kammerkoret Carmina, dirigeret af Peter Hanke. Værker af Monteverdi, Jersild, Petrassi, Werle, Ruders og Poulenc.
Sø. kl. 16.30 på Johannes Larsen Museet i Kerteminde.

*Tivoli Collegium Musicums første koncert i efterårssæsonen finder sted i Tivoli. Hans-Peter Frank står i spidsen for orkestret, der spiller Eislers Kleine Sinfonie, Mozarts Klaverkoncert med Hans Leygraf som solist, og Beethovens Symfoni nr. 1. Michael Schønwandt dirigerer.
Sø. kl. 20 i Tivolis Koncertsal.

LIVE MUSIK
*Speaker Bite Me giver en enkelststående koncert, efter gruppens fornemme debut med cd'en, Inner Speed. Derefter står den på Europa-turne i oktober-november med amerikanske Sophia.
To. Stengade 30, Kbh.

*Deepfried Toguma er tilbage i byen efter en mindre turne til Schweiz. De står stadig for noget af tidens mest dragende og mystiske musik.
To. Rust, Kbh.

*OP8 er et lejlighedprojekt, som består af ørkenrockbandet Giant Sand plus den neurotiske lillepigestemme Lisa Germano. At dømme ud fra gruppens fine album Slush er denne konstellation bestemt en aften ude værd.
To. Huset, Århus og lø., 1000Fryd, Aalborg.

*Sugar Ray er ude med deres anden plade, Floored, hvor de forsøger at følge successen op fra deres succesfulde debut. Sugar Ray ligger i grænselandet mellem metal og hip hop, men er heller ikke bange for en ballade i ny og næ.
Fr. Lille Vega, Kbh.

*Holsterbro Internationale Jassfestival løber af stablen fredag og lørdag med optrædender fra grupper og solister som Johnny Madsen, Big Fat Snake, Monrad & Rislund, Palle Mikkelborg, Maria Hiort Petersen, A-Vee-I-Ya, Wombat og m.fl.
Fr. og lø. Musikteatret, Holstebro.

*Spiritualized + Gorky's Zygotic Mynci tegner sig sammen for ugens koncerthøjdepunkt. Sidstnævnte er et bizart walisisk kultforetagende, mens Spritualized med deres seneste cd, Ladies and Gentlemen, We Are Floating In Space har skabt et symfonisk mesterværk, der med rette har givet gruppen tilnavnet 90'ernes Pink Floyd.
Lø. Lille Vega, Kbh.

*Testament kommer og spiller svingende groovy oldschool dødsmetal med elementer af thrash og med den brutale vokalist, indianeren Chuck Billy, samt den effektiv guitarist, Eric Peterson, i forgrunden. Opvarmning ved danske Facelift, der kombinerer thrash og død.
Lø. Huset, Århus + sø. Stengade 30, Kbh.

*Our 15 Minutes er en københavnsk kvintet, som netop har udsendt deres anden cd-ep på tysk pladeselskab, produceret af den herboende amerikaner Johnny Sangster. Et sympatisk bekendtskab.
Ti. Rust, Kbh.

*Sweet 75 er den tidligere Nirvana-bassist Kris Novolelics nye band, omend drivkraften helt klart er sangeren og sangskriveren Yva Las Vegas.
Ti. Lille Vega, Kbh.

*Eggstone er et knusende dygtigt svensk band fra zonen mellem rock og pop - både på sangskrivnings- og produktionsplan et af tidens mest spændende, melodiske navne från hinsidan.
Ons. Loppen, Kbh.

*John Hiatt har henad vejen nået et stort publikum med sine lavmælte og traditionsbevidste sange, som de har udmøntet sig på album efter album ned gennem årene.
Ons. Pumpehuset, Kbh.

TEATER
*Faust er død Bag 1997-overfladen et meget traditionelt tænkt lavbudgetstykke, hvis titel ikke rigtigt dækker; det handler i langt højere grad om kampen om virkelighedsbeskrivelser. Debut-instruktøren Christoffer Berdal balancerer med dødsforagt på grænsen mellem dyb alvor og ironisk lystspil-distance.
Af Mark Ravenhill. Ovs.: Ths. M. Dyekjær. Scen.: Marianne Nilsson. Mungo Park , Allerød, t. 1.nov.

*Isbrand Teaterhistorie -Heiberg, Ibsen, Strindberg, H.C. Branner etc. - for abonniner ; Peter Asmussens dramatiske parantes burde være blevet i skrivebordsskuffen.
Instr.: Jens August Wille. Scen.: Birgitte Mellentin. Lysdesign: Jesper Kongshaug. DKT på Baron Bolten t. 17. okt.

*Værelse med sol Har mindelser om mange af Peter Asmussens tidligere stykker, hvis mennesker mistrives. Alle længes. Dramatikeren fortæller sin store livslængsel gennem tre historier fra det små og gammeldags, som viser sig at være én: den umulige jagt på kærligheden. Usentimentalt og konsekvent instrueret af Madeleine Røn Juul med eminente skuespillere.
Scen.: Nina Flagstad. Kor.: Ann Crosset. Rialto Teatret, Kbhn., t. 25. okt.

*Company Klart mere kalorierig end så mange af tidens musicals - men det er langt fra Sondheims bedste værk, bl.a. fordi Companys historie er temmelig hverdagslig og usikker på sit virkelige fokus, og fordi muskken er tilsvarende sparsomt tilmålt.
Ovs.: Jesper Kjær. Instr.: Morten Hovmand. Scen.: Søren Glad. Mus. led.: Bent Lundgaard. Store Scene t. 18. okt.

*Skybrud Ung spansk dramatiker med instruktør, scenograf og halvdelen af skuespillerne fra nogle af de seneste års bedste forestillinger udenfor Det Kgl. Sergi Bebel skriver en formidabel dialog, men stykket er og bliver en situation, og skybrudets forløsning bliver et postulat med en dybt ironisk nød- og lykkeslutning.
Ovs. Simon Boberg. Instr.: Emil Hansen. Scen.: Maja Ravn. Det Kgl. Teater, Ny Scene

*Søster Coma Familien indlagt til observation på scenen - endnu en gang som hos Ibsen og Strindberg for 100 år siden. Lumsk kedeligt og uden væsentligt indhold.
Af Erling Jepsen. Instr: Eyun Johannesen. Århus Teater, Stiklingen, t. 11. okt.

*Ned på jorden Enkle billeder. Og skrøbelig struktur og fortælling i Dr. Dantes 'teaterkoncert', hvorfra der går en lige linie til 70'ernes Solvognen og 80'ernes rockmusicals. Gode nye sange. Stærke sangere. Flotte arrangementer, musikalsk og scenografisk. Et show, der letter og flyver.
Instr.: Nikolaj Cederholm. Sange&musik: Cederholm, Voss & Hardcore. Scen.: Camilla Bjørnvad & Marianne Nilsson.. Kor.: Kenneth Kreutzmann. Dr. Dantes Aveny t. 6. dec.

*Jailbird Digteren Laugesen har solidt fat i lyrikeren Laugesen i denne forestilling, hvor hverken Joyce eller Sartre er langt væk. En højdramatisk massemorderhistorie er klippet dramaturgisk op til et næsten uoverskueligt puslespil. Den stiliserede instruktion er tydeligt påvirket af tysk ekspressionisme og i et hvidt fliserum har scenografen skabt en skæv verden af indelukket håbløshed.
Instr.: Poul Storm. Scen.: Henrik Norlander Smith. Teatret Opus X på Kaleidoskop, Kbhn., t. 27. sept.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her