Kultur
18. september 1997

UDSTILlING
*Vilhelm Hammershøi Ordrupgaard har sammen med Musée d'Orsay i Paris arrangeret en stor Hammershøi-udstilling med 70 af denne originale malers definitive udsagn, udlånt fra museer og privatsamlinger i hele verden.
Ti-sø 13-17, on 13-21, lø-sø 11-17, t. 19. okt., Vilvordevej 110, Charlottenlund.

*Enghoff, Shapiro & Stasig er en tre-i-en separatudstilling med de tre fotokunstnere, Tina Enghoff, Saul Shapiro og Stig Stasig, der har det tilfælles, at de bevæger sig i en s/h drømmeagtig atmosfære. I boghandelen kan ses fotografier fra Christoffer Regilds bog 'New York'.
Fotografisk Center, Gl. Strand 48, Kbh. Ti-sø 11-17, t. 19. okt.

*Claus Carstensen 'Selvportræt som paria på abstrakt motiv af min datter' og lignende værker fra Claus Carstensens personlige univers eksponeres på udstillingen 'Mirror Man Mirror Me'.
Galerie Møller Witt, Perleg. 44, Sønderborg. Ti-fr 11-17.30, lø 10-14, t. 15. okt.

*Økologi - nej tak! Siger Peter Carlsen på en udstilling, der sætter fokus på 'En sprøjteglad Willy'. Som sædvanlig har Carlsen tungen i kinden og et sprudlende Rasmus-modsat lune.
Maskinhuset, Pilegård. Køgevej 41, Haslev. On-sø 14-18., t. 19. okt.

*Francis Bacon En sjælden chance for at se grafik af denne mesterlige skildrer af de indre vrangforestillinger og sjælens ubodelige ensomhed. Udstillingen er skabt i samarbejde med Galleri Maeght Lelon i Paris, Zürich og N.Y.
Arthouse, Peer Hassing Christensen, Danas Plads 10. Kbh. To 11-18, fr 11-18, lø 11-15, t. 27. sep.

*The Arrogance of Age hedder en udstilling, som Per Kirkeby har sammensat. Her vises sene værker af Braque, de Kooning, Jorn, Picasso, Schwitters og Eugène Leroy. Udstillingen indkredser "manglen på en specifik stil såvel som tegn på en malerisk forenkling", hvilket Kirkeby ser som en indikation af "en større viden og bevis på dybden af kunstnerens erfaring".
Galleri Faurschou. St. Strandstr. 21, Kbh. Ti-fr 11-18, lø 11-14, t. 4. okt.

*Elke Krystufeks udstilling 'Waiting for Godot (Like a Rolling Stone)' indkredser blikkets og feminitetens artikulationsformer.
Galleri Nicolai Wallner, Bredg. 34, Kbh. Ti-fr 12-18, lø-sø 12-16, t. 19. okt.

*Malene Landgreen viser på udstillingen 'Mobile - intensive spirit 1997' en mobile og et kæmpemæssigt vægmaleri, en farve-arkitektonisk konstallation, der tager afsæt i Henning Larsens aktuelle rum.
Gentofte Kunstbibliotek, Ahlmanns Allé 6, Hellerup. Ma-to 10-19, fr 10-18, lø 10-15 og 5. okt. 12-16, t. 5. okt.

*Skabe i galleriet er en udstilling med helt nye værker af Nina Sten-Knudsen. På væggene hænger malerier, foruden tre små skabe i forskellige træsorter. Bag skabsdørene er der malerier og objekter.
Galleri Orange, Sct. Olai Gade 17, Helsingør. Ma, on, to og fr 10-17.30, lø 10-14, t. 11. okt.

*Enemaleri er en udstilling med nye malerier af Cai Ulrich v. Platen. 'BeginSetUp' er en anden udstilling med værker af Maria Verstappen og Erwin Driessen fra Amsterdam og dansk-svenskeren Stefan Nilsson.
Overgaden, Overgaden Neden Vandet 17, Kbh. Åbner fr. 17-20. Ti- sø 12-18, t. 12. okt.

KLASSISK
*Tordagskoncert Ved den første Torsdagskoncert i sæsonen 97/98, er både Radiosymfoniorkestret og Radiokoret plus solister i aktion. På programmet står Faurés Requiem og Francks Symfoni i d-mol. Sopranen Cathrine Bott og barytonen Gilles Cachemaille er solister.
To. kl. 20 i Radiohusets Koncertsal. Koncerten gentages fr. kl. 20.

*Gæstedirigent Den i Odense så elskede dirigent Alexandre Lazarev dirigerer Odense Symfoniorkester. Lazarev tager datteren Tanja Lazareva med. Hun skal spille Schumanns klaverkoncert. Man spiller også Brahms' Akademisk Festouverture og Symfoni nr. 2.
To. kl. 20 i Carl Nielsen Salen i Odense Koncerthus.

*Klaveraften Den i Danmark bosiddende japanske pianist Minako Ito giver koncert i Odd Fellow Palæet. På programmet står værker af Beethoven, Mendelssohn, Nielsen og Ravel.
Fr. kl. 20 i Odd Fellow Palæet.

*Cello & klaver Johannes Larsen Museet i Kerteminde afholder sensommerkoncerter med kammermusik. Ved næste koncert er der besøg fra Wien: Cellisten Jørgen Fogh og pianisten Yoko Urata spiler musik af Beethoven, Dichler og Poulenc.
Sø. kl. 16.30 i Johannes Larsen Museet (Møllebakken, Kerteminde).

*Kirkekoncert Grit Dirckinck-Holmfeld (barokviolin), Mogens Rasmussen (gambe) og Søren Gleerup Hansen (cembalo og Orgel) giver koncert i Frederiksberg Slotskirke. Musik af Stradella, Mascitti, Vivaldi m.fl.
Sø. kl. 15 i Fr.berg Slotskirke.

*Kammermusik Storstrøms Kammerensemble spiller ny musik i Den Anden Opera. Ved koncerten spilles værker af Karl Aage Rasmussen, John Woolrich, Snorri Sigfús Birgsson, Seppo Pohjola, Olav Anton Thommessen, Lars Ekström. Dirigent: Támas Vetö.
Sø kl. 14 i Den Anden Opera.

*Debut Mezzo-sopranen Helene Gjerris debutterer fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Ved den lejlighed synger hun værker af Monteverdi, Purcell, Berg, Mahler, Duparc, Granados og Weill. Gjerris akkompagneres af cembalisten Lars Ulrik Mortensen og pianisten Tove Lønskov.
Ma. kl. 20 i Odd Fellow Palæet, Kbh.

LIVE MUSIK
*Les Vice Barons fra Belgien gør sig - ligesom deres deres amerikanske kolleger Man Or Astroman - i lounge-surf-punk med henvisning til både Dick Dale og Link Wray. Go-go-danserinder hører med til gruppens show, der har samme effekt som stripbarerne i Las Vegas.
To., Stengade 30, Kbh., fr., Husets Musikteater, Århus.

*Lorette Velvette har siden 90'ernes begyndelse stået for en rockmusik, der blander blues med folk, med glam og med støjpop. Referencerne til Patti Smith og Michelle Shocked er åbenlyse, og med sig har hun et veloplagt tourband bestående af musikere, der bl.a. har slået deres folder hos Lydia Lunch og The Jon Spencer Blues Explosion.
Lø., Vega, Kbh.

*Popdenoppop Klop præsenterer afskedskoncert med det københavnske støjeksperimentarium Death Tothe, der skifter ham og genopstår under navnet Tothe International. Desuden optræder engelske Head, og der er Nat Klop Disk natten igennem.
Lø. Stengade 30, Kbh.

*Jens Winther Group Den prisbelønnede komponist spiller en af sine meget sjældne live-koncerter. Stærk sensitiv jazzmusik forener bebob med et nutidigt universelt udtryk.
Lø., Copenhagen Jazzhouse

*Portishead spiller ikke i fysisk forstand. Men til gengæld gives der i Vega en sjælden mulighed for at se gruppen i filmen Live At The Roseland. En optagelse fra det legendariske Roseland Ballroom på Manhattan i New York. Endvidere vil det være muligt at sniglytte til Portishead's andet og længe ventede album, der udkommer den 29. september.
Ti., Vega, København.

*Epic Soundtracks er lig med delikat sangskrivning fra det tidligere Swell Map-medlem med det underfundige navn. Inspirationsspektret rummer både Big Star og Brian Wilson samt klassisk soulmusik.
Ti., Rust, Kbh.

*The Walkabouts fra grunge-byen Seattle spiller en anderledes cinematografisk og melankolsk bevægende rock end de fleste af dens byfæller.
Tirs. d. 23, Husets Musikteater, Århus. Ons. d. 24., Pumpehuset, Kbh.

*OP8, der er et fritidsprojekt bestående af Giant Sand og Lisa Germano, byder bl.a på duetfortolkninger af Lee Hazlewood. Se i øvrigt karakteristikken af gruppen i Rock m.m. her i bladet.
Ons., Vega, København.

TEATER
*Værelse med sol Har mindelser om mange af Peter Asmussens tidligere stykker, hvis mennesker mistrives. Alle længes. Dramatikeren fortæller sin store livslængsel gennem tre historier fra det små og gammeldags - fortælleramme: et værelse i et hus ud mod en gammel have - som viser sig at være den samme historie: den umulige jagt på kærligheden. Usentimentalt og konsekvent instrueret af Madeleine Røn Juul med Gyrd Løfquist i spidsen som seer, sandsiger og betragter, omgivet af tre eminente skuespillere: Puk Scharbau, Karen-Lise Mynster og Stig Hoffmeyer.
Scen.: Nina Flagstad. Kor.: Ann Crosset. Rialto Teatret, Kbh., t. 25. okt.

*Interneddie = Unterneddie. User ID: Eddie Skoller. User password:jokes> password no longer valid, try again. Password: old jokes> password accepted. Uheldskategori: Skoller-om-andet-end: Skoller, Sissel, protestanter, jøder, jyder, bøsser, hustruvold, livet, Hugo, Høeg, eksistensen eller omkvæd: Endnu ikke oprettet.
Sound controller:Jens Krøyer. Visuel transfer:Stine Marrot. Surfcoach:Arne Forchammer. Bellevue, Kbhn., t. 27. sep.

*Skybrud Ung spansk dramatiker med instruktør, scenograf og halvdelen af skuespillerne fra nogle af de seneste års bedste forestillinger udenfor Det Kgl. Og overvældende: fem gode kvinderoller. Ideen - hemmeligt selskab af smøgforlegne mødes på højhusfirmaets tag på tværs af afdelinger og hierarkier - er fremragende og Sergi Bebel skriver en formidabel dialog. Flot scenografi og ikke-naturalistisk spillestil i hurtigt klippende tempo. Men stykket er og bliver en situation og skybrudets forløsning bliver et postulat.
Overs. Simon Boberg. Instr.: Emil Hansen. Scen.: Maja Ravn. Det Kgl. Teater, Ny Scene

*Søster Coma Familien indlagt til observation på scenen - endnu en gang. Magtkampe udkæmpes og livsglæde afsløres som livsløgn nøjagtigt som da Ibsen og Strindberg for hundrede år siden lagde Familien under kniven og revolutionerede teatret. Dengang gik publikum rystet fra teatret, men hvad der får en moderne dramatiker til at repetere familiehelvedet, er en gåde. Måske bare en vane. Så snart Henning Olesen som den kærlige far med de farlige understrømme er ude af scenen, viser stykket sig som det virkeligt er: lumsk kedeligt og uden væsentlgt indhold.
Af Erling Jepsen. Instr: Eyun Johannesen. Århus Teater, Stiklingen, t. 11. okt.

*Ned på jorden Enkle billeder. Og skrøbelig struktur og fortælling i Dr. Dantes 'teaterkoncert', hvorfra der går en lige linie til 70'ernes Solvognen og 80'ernes rockmusicals. Gode nye sange. Stærke sangere. Flotte arrangementer, musikalsk og scenografisk. Et show, der letter og flyver og kun i sin titel er helt nede på jorden.
Instr.: Nikolaj Cederholm. Sange&musik: Cederholm, Voss & Hardcore. Scen.: Camilla Bjørnvad & Marianne Nilsson. Kor.: Kenneth Kreutzmann. Dr. Dantes Aveny t. 6. dec.

*Jailbird Digteren Laugesen har solidt fat i lyrikeren Laugesen i denne forestilling, hvor hverken Joyce eller Sartre er langt væk. En højdramatisk massemorderhistorie er klippet dramaturgisk op til et næsten uoverskueligt puslespil og udstyret med et overraskende enkelt dramatrick: alle personer har magt til at styre de andre med afbrydende replikker. Den stiliserede instruktion er tydeligt påvirket af tysk ekspressionisme og i et hvidt fliserum har scenografen skabt en skæv verden af indelukket håbløshed.
Instr.: Poul Storm. Scen.: Henrik Norlander Smth. Teatret Opus X på Kaleidoskop, Kbh., t. 27. sept.

*Stormen Nyskabende sceneversion frit efter Shakespeare med dobbeltspil mellem den store og den lille scene, mellem dukker og levende skuespillere - er som familieforestilling mere i slægt med børneteater end med elisabethansk scenekunst.
Svalegangen, Århus, t. 25. okt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her