Kultur
11. september 1997

UDSTILlING
*Lyst og tomhed er en udstilling med 12 nutidige japanske fotografer. Titlen understreger dobbeltheden i den japanske kultur: Seksualiteten, der med påvirkningen fra Vesten er under opbrud i dagens Japan - og tomheden, som henviser til såvel buddhistisk tomhed og tidløshed som til den omsiggribende fremmedgørelse, der præger nutidig japansk kultur.
Åbner lø. Arken i Ishøj. Ti.-sø. 10-17, on. 10-21, t. 2. nov.

*Kehnet Nielsen viser nye malerier med titlen Surfaces.
Galleri Susanne Ottesen. Gothersg. 49. Kbh. Ti.-fr. 10-13 og 14-18, lø. 11-15, t. 18. okt. Åbner i morgen kl. 17-19.

*Kulturfabrikkens nye udstillingshus 'Under dybbølsbro' er netop blevet indviet af kulturborgmester Jens Johansen, og man kan her se skulpturer af billedkunstneren Peter Lunding.
Ingerslevsg. 101-103. Kbh.V, t. 21. sep. On.-sø. 13-17.

*Stofskifte 1 & 2 29 afgangselever fra Kunstakademiets Medieskole viser, hvad kunst, der tager udgangspunkt i teknologiens hjælpemidler, kan. Installationer, malerier, skulpturer, objekter, videokunst, fotografi m.m.
Museet for Samtidskunst, Palæet i Roskilde. Ti.-fr. 11-17, lø.-sø. 12-16. Til 28. sep. Stofskifte 2 åbner 5. okt, t. 2. nov.

*Overgaden I underetagen udstillingen 'Gynocraft; Jul. Bomholt' af Jørgen Michaelsen. Oven på viser Ivar Tønsberg på udstillingen 'King of Canvas' nye malerier, nogle i mega-, andre i lommeformat.
Overgaden. Overgaden neden Vandet 17, Kbh. Ti.-sø. 10-18, t. 14. sep.

*Quartzose hedder en udstilling, som er curated af Michael Darling, og som viser kunst, skabt af 20 kunstnere fra Los Angeles.
Galleri Tommy Lund. Vindeg. 73, Odense. Åbner i morgen 18-20. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-15, t. 21. okt.

*William Soya (1927-94) var den første kunstner herhjemme, der gjorde brug af computeren og udforskede sammenhængen mellem lyd og billede. Udstillingen viser såvel hans malerier, som hans radiorelieffer, dvs. relieffer med lyskombinationer, dannet af elektriske kredsløb, foruden en række af hans endnu bevarede skulpturer
Nikolaj Udstillingsbygn. Kbh. Åben dagl. 12-17, t. 19. okt.

*Colombias Guld En omfattende etnografisk udstilling med præcolumbiansk kunst fra Guldmuseet i Bogotá.
Aarhus Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-17. t. 26. sep.

*Robert Frank Louisiana viser fotografier fra 1948-1996. Hans status som beat-generationens kontroversielle og banebrydende fotograf er legendarisk. Frank har selv stået for udvalget af billeder, der fokuserer på hans sene arbejder.
Humlebæk. Dagl. 10-17, On. 10-22, t. 2. nov.

*Irving Penn Museet for fotokunstviser et udvalg af 55 års arbejder fra 1939 til 1994 af denne bemærkelsesværdige og toneangivende fotokunstner. Der er desuden netop åbnet en dialog udtilling med titlen 'Sten og glas' med værker af Erik Heide og Tróndur Patursson.
Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17, t. 26. okt.

*'Thorvald Bindesbøll 1846-1908. En pioner i dansk design' er titlen på en omfattende udstilling, der viser mangfoldigheden i denne originale designers værk.
Museet på Koldinghus, Kolding. Dagl. 10-17, t. 23. nov.

Klassisk
*Opera Kærlighed og Forrædderi af Niels Marthinsen med tekst af Stig Dalager, spilles på Den Anden Opera i København. Musikalsk ledelse: Søren K. Hansen; Iscenesættelse: Troels Kold; Scenografi: Else Marie Alvad.
I aften kl. 20 og fr. kl. 13 i Den Anden Opera. Yderligere oplysninger på tlf. 33 32 55 56.

*Indisk musik Maurice Béjarts Bhakti 3 opføres på Det Kgl. Teater. Den indiske musik til balletten kan opleves side om side med musik fra dette århundrede i værker af Taylor, Bruce og Martins.
I aften kl. 20 på Det Kgl. Teaters Gamle scene.

*Kammermusik På Gavnø Slotskapel ved Næstved spiller Caitríona Yeats (harpe) og Toke Lund Christiansen (fløjte) musik af bl.a. Bach, Saint-Saëns, Dussek og Ibert. Arr: Næstved Internationale Musikfestival
I aften kl. 20, Gavnø Slotskapel.

*Ørehængere Odense Symfoniorkester spiller klassiske værker af Elgar, Gluck, Brahms, Mozart, Beethoven og Bach. Jan Wagner dirigerer.
I aften og fr. kl. 20 i Odense Koncerthus.

*I Kerteminde På Johannes Larsen Museet i Kerteminde er der sensommerkoncerter. Næste koncert byder på ny og gammel musik spillet af Helge Slaatto (violin) og Frank Reinecke (kontrabas). De opfører musik af komponisterne Ysang Yun, Nicolai Slaatto, Heinreich Ignaz von Biber, Deprez, Sanri, Kasberg Evensen og Corelli.
Sø. kl. 16.30 i Johannes Larsen Museet i Kerteminde.

*Kirkekoncert Davidskirken danner rammen om en koncert med musik af bl.a. Schumann, Dvorak, Hindemith. Det er Mads Johansen (fløjte) og Jens Ramsing (klaver), der spiller musikken.
Sø. kl. 16 i Davidskirken.

live musik
*Grabowski er manden bag én af årets bedste danske plader, "Underligere End Kærlighed", som burde sælge i vognlæs, men foreløbig har gjort den tidligere Lars H.U.G.-trommeslager til en kultgud. Eller noget, der ligner.
To. Loppen, Kbh. + fr. Viften, Rødovre.

*Picnic er stadig en af dansk musiks bedst bevarede hemmeligheder. Med en ny plade på trapperne og en ny trommeslager bag kedlerne er det nu tid til at tage hul på et nyt kapitel i dette veteranbands omtumlede karriere.
To., Stengade 30, Kbh.

*Omar & The Howlers spiller gedign Texas-blues som vor far ku' li' den: Ingen overraskelser - ingen skuffelser.
To., Rock Ama'r, Øresundsvej 14.

*Strawberry Slaughterhouse fik endelig bikset deres anden plade sammen, og den fik en blandet modtagelse. Nu står den så på efterårsturne til langt ind i november.
Fr. Studenterhuset, Ålborg, fr. Fermaten, Herning + on. Pumpehuset, Kbh.

*Swimwear Catalogue er et af Danmarks mest fascinerende elektroniske outfits, og gør sig i en personlig blanding af ambient, lyttetechno og halvindustriel melankoli.
Fr. Stengade 30, Kbh.

*On Trial uden tvivl ét - hvis ikke dét - førende garageband herhjemme. Med sig har de svenske Chunks, der blander psykedelisk musik med Detroit-rock, og har en kultstatus i hjemlandet med i bagagen.
Fr. d. 12, Loppen, Kbh.

*Vega, det gode nye københavnske spillested, fylder 1 år, men fødselsdagsfesten blev ikke til så meget, da Primal Scream meldte afbud. Vi kipper med flaget og ønsker tillykke, samt minder om at der er natdisk til den lyse morgen.
Fr. Vega, Kbh.

*Brazil 97 Paulo Belinatti & Palle Mikkelborg Trio markerer afslutningen på Brazil 97 og i sig selv et unikt musikmøde mellem én af Brasiliens førende guitarister med rødder i både klassisk og rytmisk musik samt vores egen uforlignelige Mikkelborg.
Lø. Copenhagen JazzHouse

*No Doubt oplevede et kanongennembrud med singlerne "Just A Girl" og "Don't Speak" fra albummet Tragic Kingdom, en amerikansk 90'er-opdatering af fænomener som new wave og ska, spillet med kompetence og passion.
Ma. Valbyhallen.

*Tindersticks er et af de mest kuntnerisk fascinerende navne, der er kommet fra England i de kæntrevorne 90'ere - med den melankolsk romantiske forsanger Stuart Staples og tre brilliante albums i bæltet er det ét af den slags bands, der kan ændre ens måde at opfatte tilværelsen på. Det bizarre, men spændende kultband Cornershop,varmer op.
Ons. Amager Bio.

teater
*Skybrud Ung spansk dramatiker med instruktør, scenograf og halvdelen af skuespillerne fra nogle af de seneste års bedste forestillinger udenfor Det Kgl. Og helt overvældende: fem gode kvinderoller. Ideen - hemmeligt selskab af smøgforlegne mødes på højhusfirmaets tag på tværs af afdelinger og hierarkier - er fremragende og Sergi Bebel skriver en formidabel dialog. Flot scenografi og ikke-naturalistisk spillestil i hurtigt klippende tempo. Men stykket er og bliver en situation og skybrudets forløsning bliver et postulat med en dybt ironisk nød- og lykkeslutning.
Overs. Simon Boberg. Instr.: Emil Hansen. Scen.: Maja Ravn. Det kgl. Teater, Ny Scene

*Balls & Rupies Partikler eller bølger - et af spørgsmålene i kvantemekanikken - er også hele den bærende struktur i stykket. 2th Century Ghost har skabt en intelligent og poetisk forestilling om to mennesker, som vil det samme - på diamentralt modsatte måder. Udenom denne kerne cirkler en hylende morsom og tegneseriepræcis elektron-mimik og forfatteren blander skuespil med højkomisk dialog, tekniske fif, koreografi, video, dias, tavler, musik og lys og boltrer sig uhæmmet i tid og rum. Selvironisk snertende teater.
Tekst: Claus Beck-Nielsen & Rolf Heim. Instr.: Rolf Heim. Scen.: Mette Udsholt. Kanonhallen t. 15. sept.

*Søster Coma Familien indlagt til observation på scenen - endnu en gang. Magtkampe udkæmpes og livsglæde afsløres som livsløgn nøjagtigt som da Ibsen og Strindberg for hundrede år siden lagde Familien under kniven og revolutionerede teatret. Dengang gik publikum rystet fra teatret, men hvad der får en moderne dramatiker til at repetere familehelvedet, er en gåde. Måske bare en vane. Så snart Henning Olesen som den kærlige far med de farlige understrømme er ude af scenen, viser stykket sig som det virkeligt er: lumsk kedeligt og uden væsentligt indhold.
Af Erling Jepsen. Instr: Eyun Johannesen. Århus Teater, Stiklingen, t. 11. okt.

*Ned på jorden Enkle billeder. Og skrøbelig struktur og fortælling i Dr. Dantes 'teaterkoncert', hvorfra der går en lige linie til 70'ernes Solvognen og 80'ernes rockmusicals - med stærke mindelser om Kliché, hvis ex-medlem Johnny Voss crediteres som tekstforfatter. Gode nye sange. Stærke sangere. Flotte arrangementer, musikalsk og scenografisk. Et show, der kun i sin titel er helt nede på jorden.
Instr.: Nikolaj Cederholm. Sange & musik: Cederholm, Voss & Hardcore. Scen.: Camilla Bjørnvad & Marianne Nilsson.. Kor.: Kenneth Kreutzmann. Dr. Dantes Aveny t. 6. dec.

*Jailbird Digteren Laugesen har solidt fat i lyrikeren Laugesen i denne forestilling, hvor hverken Joyce eller Sartre er langt væk. En højdramatisk massemorderhistorie er klippet dramaturgisk op til et næsten uoverskueligt puslespil og udstyret med et overraskende enkelt dramatrick: alle personer har magt til at styre de andre med afbrydende replikker.
Instr.: Poul Storm. Scen.: Henrik Norlander Smith. Teatret Opus X på Kaleidoskop, Kbh., 12.-17. sept.

*Stormen Nyskabende sceneversion frit efter Shakespeare med dobbeltspil mellem stor og lille scene, mellem dukker og levende skuespillere - er som familieforestilling mere i slægt med børneteater end med elisabethansk scenekunst.
Svalegangen, Århus, 30. sept. - 25. okt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her