Kultur
4. september 1997

UDSTILlING

*Kropsnær er en stor nordisk udstilling med kunstnere, som alle har helliget sig kroppen, dens selviscenesættelse og fortrængning, den fragmenterede krop eller kroppen som 'sprog'.
Vestsjællands Kunstmuseum Storg. 9, Sorø. Åbner på lør. Ti.-sø. 10-16. Til 19. okt.

*Marco Evaristti og Martin Bigum er de første, der udstiller på en særudstilling i det nyåbnede Galerie Andersen & Jul.
Prinsensg. 46, Aalborg. Åbner på lør. 13-16. Ti.-fr. 13-17, lø. 10-13. Til 27. sep.

*William Soya (1927-94) var den første kunstner herhjemme, der gjorde brug af computeren og udforskede sammenhængen mellem lyd og billede. Udstillingen viser såvel hans konkrete malerier, som hans radiorelieffer, relieffer med lyskombinationer, dannet af elektriske kredsløb, foruden en række af hans endnu bevarede skulpturer
Nikolaj Udstillingsbygn. Kbh. Åben dagl. 12-17. Til 19. okt.

*Århus Festuge
Festugen byder på bl.a. udstillingen Børnemuseum Alt mellem himmel og jord fra Mexico, Fotokunst fra Latinamerika med 10 latinamerikanske fotografer samt en separatudstilling med den argentinske installationskunstner Graciela Sacco.
Kvindemuseet. Domkirkeplads 5. Århus. Dagl. 10-18. Efter festugen ti.-sø. 10-16. Til 28. sep.
Galleri Image viser en separatudstilling med foto-kunstneren Irene Torrebiarte fra Guatemala.
Toldbodg. 8, Århus. Lø.sø. 10-18, ma.-fr. 12-18. Efter Festugen ti.-sø. 13-17.
Franske mesterværker er en udstilling med grafik af Georges Rouault (40 blade fra hans Miserere-serie), Rodin, Maillol, Villon, Vlaminck, Leger m.m.fl.
Galleri Profilen, Grønneg. 93, Århus. Festugeåbn: Hver dag 10-17, lø. 10-16, sø. 12-16. Til 10. okt.
Århus Kunstforening af 1847 markerer sit 150 års jubilæum med udstillingen 'Historien i glimt' med værker, udlånt fra danske museer og institutioner. Fra Janus la Cour til Ingvar Cronhammer, kunne udstillingen hedde. 'Plakater gennem 150 år' er en anden udstilling i forbindelse med jubilæet, hvor man kan se Kunstbygningens plakater fra åbningen og frem. 'Klonede projektioner' er en lysbilledinstallation af Frank Franzen. Og endelig kan man i skulpturgården se skulpturer af Nicolas Lavarenne.
J.M. Mørksg. 13, Århus.
I festugen er der åbent 21.20-24. Ellers Ti.-sø. 10-17. Til 5. okt.
Colombias Guld er en omfattende etonografisk udstilling med præcolumbianske kunstskatte fra Guldmuseet i Bogotá.
Aarhus Kunstmuseum. Udstillingen kan ses frem til 26. okt. Dagligt 10-17. Efter Festugen lukket mandag.

*Thorvald Bindesbøll 1846-1908. En pioner i dansk design" er titlen en omfattende udstilling, der viser mangfoldigheden i denne originale designers værk.
Museet på Koldinghus, Kolding. Dagl. 10-17. Til 23. nov.

*Quartzose hedder en udstilling, som er curated af Michael Darling, og som omfatter 20 kunstnere fra Los Angeles.
Galleri Tommy Lund. Vindeg. 73, Odense. Åbner i morgen 18-20. Ti.-fr. 12-17, lø. 11-15. Til 21. okt.

*Irving Penns fotografier kan ses i Museet for fotokunst. Samlingen. Det drejer sig om et udvalg af 55 års abejder - fra 1939 til 1994, foretaget Penn selv, af denne bemærkelsesværdige og toneangivende fotokunstner. I dag åbner tillige en dialog udtilling med titlen 'Sten og glas' med værker af Erik Heide og Tróndur Patursson.
Brandts Klædefabrik, Odense. Ti.-sø. 10-17. Til 26. okt.

*Robert Frank fotografier 1948-1996, hedder den kommende udstilling på Louisiana. Franks status som beat-generationens kontroversielle og banebrydende fotograf er legendarisk. Frank har selv stået for udvalget af billeder til denne udstilling, der fokuserer på hans sene arbejder.
Humlebæk. Dagl. 10-17, On. 10-22. Til 2. nov. Åbner på lør.

klassisk
*Gæstespil Den brasilianske musiker og komponist Egberto Gismonti giver koncert med egne kompositioner for både symfoniorkester, vokalensemble og trio i Århus. Med sig har han Aarhus Symfoniorkester, Vokalgruppen Ars Nova, Nando Carneiro (guitar), Zeca Assumpcao (bas). Giordano Bellincampi dirigerer.
To. d. 4. kl. 20 i Musikhuset Aarhus, Store Sal.

*Wagner dirigerer Mahler Den nye chefdirigent for Odense Symfoniorkester, Jan Wagner, har valg at spille Mahlers 1. Symfoni ved orkestrets sæsonstart. Dertil Mahlers Rückert Lieder med den svenske altsangerinde Anna Larsson som solist.
To. d. 4. kl. 20 i Odense Koncerthus, Carl Nielsen Salen.

*Kammerkoncert Blæsere fra Aarhus Symfoniorkester spiller hovedværk af Carl Nielsen i Festugen. Det er Nielsens Kvintet for blæsere, op. 43. Desuden spilles værker af Vivaldi og Reicha.
Sø. d. 7. kl. 15, Hensingør Theater, Den Gl. By, Aarhus.

*Festival Næstved Internationale Musikfestival afholdes for 7. gang og indeholder i alt syv koncerter i perioden 4.-18. september. Festivalen åbner med et gæstespil: Koszalin Filharmoniske Orkester (med kor) fra Polen spiller og synger under dirigenten Knud Vad. På programmet står Beethovens 9. Symfoni.
To. d. 4. kl. 20 i Helen Hallen på Herlufsholm Kostskole. Yderligere inf. tlf. 53 82 51 61.

*Opera Der er københavns-premiere på Niels Marthinsens og Stig Dalagers opera Kærlighed og forræderi. Den Anden Opera inviterer til premiere på kærlighedsdramaet.
Ma. d. 8. kl. 20 i Den Anden Opera.

LIVE MUSIK
*Per Jørgensen & Pierre Dørge & Co. er første samarbejdskonstellation i Jazzvisits 97/98. Den norske sanger og trompetist Jørgensen skal mødes og indgå i musikalsk fællesskab med forskellige lokale musikere. Denne aften guitarist Pierre Dørge og medfølgende saxofonist, pianist og trommeslager.
To. d. 4., Copenh. Jazzhouse.

*Randi Laubek har vovet skridtet ud i krydsfeltet mellem soul, folk, jazz samt house- og dance-rytmik, hvilket kun kan bifaldes.
To. d. 4., Husets Musikteater, Århus, fr. d. 5., Studenterhuset, Aalborg, lø. d. 6., Fermaten, Herning

*Wagner Tiso & Rio Cello Ensemble er brasiliansk og en af vor civilisations ganske få cello-oktetter. Strygerne ledes af arrangøren, komponisten og pianisten Tiso, der bl.a. har arbejdet sammen med Milton Nascimento og Wayne Shorter.
Fr. d. 5., Husets Musikteater, Århus

*Nueva Manteca kaldes for Europas bedste indenfor afro-cubansk jazz, og med det seneste Blue Note-album Let's Face The Music And Dance appelerer den hollandske oktet i særlig grad til salsa- og latinjazzfanatikere.
Fr. d. 5., Copenhagen Jazzhouse, Kbh.

*Salad tæller som forsanger den tidligere MTV-værtinde Marijne Van Der Vlugt. Bandet som helhed præsterer en hæderlig gang indierock, der af og til besidder både sensualitet og poptæft.
Fr. d. 5., Café Rust, Kbh.

*Iniquity og Concentus hører til i den knap så solbeskinnede ende af tungrocken. Iniquity er et kult dødsband i amerikansk stil, mens Concentus spiller melodisk dødsmetal med klassiske undertoner.
Fr. d. 5., Stengade 30, Kbh.

*Kashmir spiller jazz-influeret grungerock med indlagte kompositoriske krumspring, humor og primalskrig.
Fr. d. 5., Plænen,Tivoli, Kbh.

*Fuck hører - trods det lidet subtile navn - til i den halvakustiske, småmelankolske ende af rockmusikken. Underspillet lofi-rock med country-anstrøg med åndsfæller hos minimalmusikanterne i Palace, Codeine, Pavement og danske Port Friendly.
Lø. d. 6., Studenterhuset, Kbh.

*Echobelly's hovedattraktion er den vitale sanglærke Sonya Aurora Madan, der løfter gruppens guitarrock - som for et par år siden blev kaldt britpop - op i ofte ganske medrivende og popdrømmende lag.
Lø. d. 6., Husets Musikteater, Århus

*Porcelain leverer melodisk, britisk inspireret guitarrock prydet af fine vokalharmonier og et elektrisk drive.
Lø. d. 6., Nybrogård, Lyngby

*Guitarreros består af to strålende flamencoguitarister - Palle Windfeldt og udenlandsk gæst - der denne dag giver en matiné-koncert.
Sø. d. 7., Loppen, Kbh.

*Oasis nærmer sig gudestatus i hjemlandet Storbrittanien med deres stadigt større anlagte rock med dybe rødder i 60'erne. Kvintettens komponist Noel Gallagher er en uomtvisteligt dygtig håndværker udi faget at skrue en klassisk rocksang sammen, som det senest har kunnet høres på gruppens tredje album Be Here Now.
On. d. 10., Forum, Kbh.

teater
*Ned på jorden Enkle billeder og skrøbelig struktur og fortælling i Dr. Dantes 'teaterkoncert', hvorfra der går en lige linie til 70'ernes Solvognen og 80'ernes rockmusicals - med stærke mindelser om Kliché, hvis ex-medlem Johnny Voss crediteres som tekstforfatter. Gode nye sange. Stærke sangere. Flotte arrangementer, musikalsk og scenografisk. Et show, der kun i sin titel er helt nede på jorden.
Instr.: Nikolaj Cederholm. Sange og musik: Cederholm, Voss & Hardcore. Scen.: Ca-milla Bjørnvad & Marianne Nilsson.. Kor.: Kenneth Kreutzmann. Dr. Dantes Aveny t. 6. dec.

*Jailbird Digteren Laugesen har solidt fat i lyrikeren Laugesen i denne forestilling, hvor hverken Joyce eller Sartre er langt væk. En højdramatisk massemorderhistorie er klippet dramaturgisk op til et næsten uoverskueligt puslespil og udstyret med et overraskende enkelt dramatrick: alle personer har magt til at styre de andre med afbrydende replikker. Den stiliserede instruktion er tydeligt påvirket af tysk ekspressionisme og i et hvidt fliserum har scenografen skabt en skæv verden af indelukket håbløshed.
Instr.: Poul Storm. Scen.: Henrik Norlander Smith. Teatret Opus X på Ortopædisk Hospital, Århus, t. 7sep., herefter Kaleidoskop, Kbh., d. 12.-17. sept.

*Stormen To versioner - frit efter Shakespeare, er der kommet to meget forskellige forestillinger ud af. Sceneudgaven - med dens dobbeltspil mellem stor og lille scene, mellem dukker og levende skuespillere - er som familieforestilling mere i slægt med børneteater end med elisabethansk scenekunst. Dukketeaterudgaven er som skabt til opførelse i borgerskabets dagligstuer anno 1881, mere beslægtet med Den store Bastian end med Shakespeare. Ikke så nyskabende som sceneversionen, men den giver sig heller ikke ud for andet end den er: kitch og kult og leg med gammelt teaterstøv.
Svalegangen, Århus, t. 6. sept. samt fra 30. sept. - 25. okt.

*Mogenstrup Revyen Årets trio - Mette Marckmann, Finn Nielsen & Jacob Morild - kan det hele. Synge og parodiere, ikke mindst sig selv. Ændre karakter med markant præcision og bide sig fast i numrene med en indædthed, der løfter personerne ud af det evige pointeræs. Herved bliver flere af teksterne bedre, end de er. Arne Forchammer har instrueret med præcision og tempo; alligevel er der for mange numre, der hverken vil - eller kan - noget særligt.
Tekst og instr.: Jesper Malmose o.a. Kapel: Jørn Bonde. Mogenstrup Kro t. 6. sep.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her