Læsetid: 5 min.

Film

Kultur
9. oktober 1997

*Tom Cruise har efterhånden bevist, at han er andet og mere end bare et smukt ansigt. Hans box office-appel har givet ham mere og mere magt over sine projekter, en magt, der kulminerede, da han forrige år producerede Mission: Impossible, hvori han også selv spillede hovedrollen, og til hvilken han valgte Brian De Palma som instruktør. For tiden er han travlt optaget med optagelserne til Stanley Kubricks Eyes Wide Shut med sin kone Nicole Kidman. Men the Cruiser har ikke altid været en stor stjerne i store film, han startede som så mange andre i forskellige mere eller mindre heldige teenage-komedier og -dramaer. Sådan skal det være fra 1983 er Cruises tredje film (og den fjerde alene i 1983), og i den spiller han et highschool football-talent, der har problemer med sin træner og kærligheden. Filmen er ikke en af hans bedste af de første, men den er alligevel værd at se på grund af Cruises skuespil - allerede meget tidligt var den unge tjerne opsat på at blive til noget stort. Michael Chapman, der startede som fotograf på bl.a. Godfather og Raging Bull, har instrueret. Sådan skal det være/All the Right Moves. TV 2, fredag 22.45-00.20 *Chris Columbus begyndte sin filmkarriere som manuskriptforfatter på film, hvor Steven Spielberg var producent, bl.a. Gremlins, Sherlock Holmes , rygtens pyramide og Goonierne. Senere slog han ind på instruktørvejen, og sammen med 80'ernes teenage-filmkonge John Hughes lavede Columbus kassesucceserne Alene hjemme 1+2 - filmene, der gjorde Macaulay Culkin til tidens største barnestjerne. Uden Hughes har Columbus siden lavet Mrs. Doubtfire fra 1993, der er en af hans mest vellykkede og sjove film. Det skyldes hovedsageligt Robin Williams, der spiller titelrollen! Williams spiller den barnlige familiefar Daniel, som skilles fra sin kone og tre børn, da konen ikke længere kan holde hans useriøse indstilling til livet ud. Så for at få lov til at se sine børn forvandler Daniel sig til den skotske nanny Mrs. Doubtfire, som hyres til at passe de tre unger. Det kommer der selvfølgelig en masse sjov ud af, og Williams anarkistiske humor og sans for timing bærer filmen hele vejen igennem og redder den fra at blive alt for klæbrig i sin hyldest til gammeldags, ærkeamerikanske familieværdier. Mrs. Doubtfire. TV 2, lørdag 20.10-22.20 *Kate Capshaw er bedst kendt som Steven Spielbergs kone og som (sted)mor til parrets mange børn - syv eller otte i alt. Men hun er faktisk uddannet skuespiller, og det var i den egenskab, at hun mødte Spielberg. Som den anden af Indiana Jones' tre piger i lige så mange film, medvirkede hun i Indiana Jones og templets forbandelse, som endnu en velkommen gang får lov at løbe over skærmen på lørdag på DR TV. Templets forbandelse er den dårligste af de tre film, men den er stadig en af de bedste film i eventyr-action-genren overhovedet - ikke mindst på grund af en som sædvanlig veloplagt Harrison Ford. Kate Capshaw er en smuk, men besværlig natklub-sangerinde, der ufrivilligt bliver slæbt med på eventyr af Indy og bl.a. bliver udsat for at skulle spise kogt abehjerne til middag. Siden har Capshaw kun medvirket i få film - det tror da pokker med alle de børn - bl.a. Sammensværgelsen og Ridley Scotts Black Rain. Hendes evner som skuespiller er upåklagelige, men hun gør som regel ikke meget væsen af sig og har derfor en tendens til at "forsvinde" i sine roller. Indiana Jones og templets forbandelse/Indiana Jones and the Temple of Doom. DR1, lørdag 21.00-22.55 *Donald Sutherland med det kejtede og lidt Dumbo-agtige udseende har haft rigtig mange gode roller i sin karriere som skuespiller - MASH og Klute - men her i 90'erne synes filmguderne at have været en smule onde ved ham. Kun et par interessante film er det blevet til, deriblandt Six Degrees of Separation og JFK. Og ifølge Leonard Maltins filmleksikon også Mørke bag jerntæppet fra 1991, der angiveligt trods sin fjollede danske titel, skulle minde en del om Kafkas Processen. Sutherland spiller en højtstående polsk embedsmand, som en dag vågner op og opdager, at alle hans privilegier og hans stilling er sporløst forsvundet. Og ingen synes at kunne eller ville give ham en forklaring. Det lyder umiddelbart spændende, og da Sutherland på en god dag kan spille bukserne af de fleste af sine kolleger, så bør man nok unde sig selv at se: Mørke bag jerntæppet/ Eminent Domain. TV 2, lørdag 23.15-01.05 *Bob Hoskins, der fortryllede biografgængere med bl.a. Mona Lisa og Pennies from Heaven, er perfekt i rollen som den ældste af de to blikkenslagerbrødre Mario i Super Mario Bros., der er bygget over computerspillet af samme navn. Filmen var mildest talt ikke nogen succes hos anmelderne, men undertegnede morede sig fortrinligt. De to Brooklyn-brødre kommer skønjomfruen Daisy (Samantha Mathis) til undsætning, og pludselig kommer de i klammeri med den onde dinosaurmand Kong Koopa (Dennis Hopper) og hans håndlangere, der bor i en verden parallel med vores. Koopa skal bruge et smykke, Daisy bærer rundt på, til at gøre sig til verdens hersker. Filmen er fyldt med spektakulære special effects, og den tegenserieagtige verden er flot og overbevisende lavet. I hvert fald vil børnene nok more sig over den. Den yngste Mario spilles af John Leguziamo, og filmen er instrueret af Rocky Morton og Annabel Jankel. Super Mario Bros. DR2, mandag 20.10-21.50 * Robert Townsend har sammen med komikeren Keenen Ivory Wayans skrevet The Five Heartbeats, en historie om fem sorte R&B-sangeres vej mod et hit i 60'ernes USA. som ved sin instruktørdebut, Hollywood Shuffle om sorte skuespillere, er Townsend optaget af at skildre de vanskelige forhold sorte kunstnere af enhver slags bliver udsat for, når de vil frem i en verden domineret af hvide. Townsend spiller selv hovedrollen i den mildt underholdende film, der på flere måder foregriber Tom Hanks' That Thing You Do, dog er tonen en anelse mere alvorlig i The Five Heartbeats. Men Townsend, der siden har instrueret Eddie Murphy-filmen Raw, er jo også ude i et andet ærinde end Hanks. Keenen Ivory Wayans, bror til skuespilleren Daymon Wayans, er også manden, der skabte den "sorte" sitcom In Living Color, hvor Jim Carrey var det eneste hvide islæt, og som var med til at gøre ham til Hollywoods bedst betalte skuespiller. The Five Heartbeats. TV 2, onsdag 23.15-01.15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her